مسیر اقتصاد/ ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز جمعه در بخشی از کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود مباحثی را درخصوص مانع تراشی آمریکا در روابط تجاری شرکت های روسی با ایران مطرح نمود.
وی تلاش های آمریکا برای ترساندن بخش تجاری روسیه از تجارت با ایران را غیرقابل قبول و نگران کننده خواند و افزود: آمریکا در تلاش است از همکاری شرکت های روسی با ایران جلوگیری نماید.
وی از فشار بر شرکت های روسی از سوی یک سازمان غیردولتی آمریکایی به نام «اتحاد علیه ایران هسته ای» برای عدم همکاری با ایران، پرده برداشت و اظهار داشت: اقدامات این تشکیلات سیاسی و وابسته، از چارچوب پذیرفته شده درباره تشکیلات غیردولتی فراتر رفته است.
به گفته وی این سازمان غیردولتی آمریکایی، شرکت های روسی را تهدید نموده و از آن ها درخواست کرده است تمامی اطلاعات مربوط به فعالیت های تجاری خود در ایران را در اختیار نهادهای آمریکایی قرار دهند.
وی همچنین گفته است: ما مقصر نیستیم که مواضع آمریکا در مسئله ایران، همانند آب و هوا به طور دائم در حال تغییر است؛ اما بخش تجاری نمی تواند با این بی ثباتی فعالیت کند. تلاش های آمریکا برای اعمال فشار و ترساندن بخش تجاری روسیه، در خصوص تجارت با ایران به هیچ عنوان مورد پذیرش دولت روسیه نیست. با وجود فشارهای آمریکا، روسیه قصد دارد به همکاری گسترده با ایران ادامه دهد.[۱]
آمریکا از ابزارهای مختلف در افزایش اثرگذاری تحریم های ایران استفاده میکند
کشور روسیه روابط مطلوبی با آمریکا ندارد و شرکت های روسی بسیاری را می توان یافت که با بازار آمریکا، تبادل تجاری و مالی ندارند و به همین دلیل می توانند بدون اثرپذیری از تحریم های آمریکا، با ایران تجارت نمایند. با اینحال دولت آمریکا برای اعمال فشار بر این شرکت ها نیز برنامه ریزی نموده است و از ابزار نهادهای به ظاهر مستقل و غیردولتی برای این هدف بهره می برد.
این دست اقدامات آمریکا نشان می دهد که این کشور برنامه ای مشخص در تحت فشار قرار دادن ایران در دستور کار قرار داده است و برای عملیاتی شدن آن از تمامی ابزارهای در دسترس استفاده می کند.
هدف آمریکا منزوی نمودن ایران است
هدف اصلی آمریکا به طور صریح منزوی نمودن ایران در عرصه بین الملل است و برای این منظور از همه ابزارها استفاده می نماید.
به طور قطع دولت آمریکا در دیگر کشورهای جهان از هند، ترکیه و عراق گرفته تا کشورهای اروپایی نیز اقداماتی مشابه را در دستور کار دارد تا از تجارت شرکت های این کشورها با ایران جلوگیری نماید.
در دوره قبلی تحریم های ایران در فاصله سال های ۹۰ تا ۹۲ نیز چنین اقداماتی در دستور کار دولت آمریکا قرار داشت. بر اساس گزارشات منتشر شده، از زمان خروج این کشور از توافق هسته ای، بار دیگر تلاش برای منزوی نمودن ایران و قطع همکاری های اقتصادی دیگر کشورها با ایران در دستور کار این کشور قرار گرفته است.
دیپلماسی فعال تجاری پیشنیاز بی اثر شدن تحریمها
در چنین شرایطی لازم است ایران نیز اقداماتی مشابه را به منظور بی اثر نمودن اقدامات آمریکا در دستور کار قرار دهد و انتظار برای به نتیجه رسیدن تدبیر بی فایده کشورهای اروپایی در بی اثر نمودن تحریم های آمریکا را متوقف نماید.
کشورهایی همچون چین، هند، ترکیه، روسیه و دیگر کشورهای همسایه، شرکای اصلی تجاری ایران هستند و مزیت های متعددی از تجارت با ایران دارند که ظرفیت آن به مراتب بیشتر از میزان فعلی است.
فعال شدن این ظرفیت ها حتی در شرایط تحریم ممکن است؛ اما به اقداماتی همچون «آسیب شناسی مشکلات تجارت دوجانبه و رفع آن ها»، «کور نمودن نقاط رصد مقامات آمریکایی»، «اطمینان دادن به طرف های مقابل در زمینه همکاری بلندمدت تجاری و اقتصادی» و از همه مهم تر «نشان دادن عزم جدی ایران در زمینه بی اثر نمودن تحریم های آمریکا به این کشورها» نیاز دارد.
سفارتخانههای ایران در کشورهای هدف باید «مرکز بی اثر کردن تحریم» باشد
چنین هدفی با دست روی دست گذاشتن محقق نمی شود و لازم است برای تحقق آن سفارتخانه های ایران در کشورهای هدف به مراتب بیشتر از وضعیت فعلی فعال شوند و به مراکز مقابله با تحریم ها و بی اثر نمودن آن ها تبدیل گردند. همچنین لازم است تیم های کارشناسی ایرانی به دفعات با تیم هایی از کشورهای مقابل دیدار و گفت و گو نمایند.
بنابراین انتظار می رود مقامات ایرانی عرصه جنگ اقتصادی با آمریکا را به خوبی درک نمایند و ابزارهای لازم برای پیروزی در این جنگ را به درستی تدارک ببینند؛ استفاده از دیپلماسی تجاری فعال و هدفمند یکی از مهم ترین ابزارهای ایران در این زمینه است.
پینوشت:
[۱] اسپوتنیک؛ yon.ir/wIbq1
انتهای پیام/ تجارت و ارز