۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۷۹۰۳۰ ۰۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۱:۰۹ دسته: انرژی
۰

یونسلو مدیر دفتر مدیریت مصرف آب در شرکت آب و فاضلاب گفت: درحال حاضر یک نوع تجهیزات آبی در بازار یافت می شود که مصرف آب آن، ده ها برابر تجهیزات معمولی است. کسانی که قصد دارند از این تجهیزات استفاده کنند، نباید از یارانه قیمتی آب بهره ببرند. اکنون قیمت هر لیتر آب آشامیدنی یک سوم هزینه تمام شده آن است و این یارانه بیش از همه به پرمصرف ها اختصاص یافته است.

صادق یونسلو مدیر دفتر مدیریت مصرف آب در شرکت آب و فاضلاب، در گفتگو با مسیر اقتصاد با اشاره به این مطلب که بین چالش های اصلی و اساسی کشور بحث آب دومین مشکل است، ابراز کرد: اگر بحث آب اینقدر مهم است پس باید به ساختمانی که تجهیزات کاهنده و مرتبط با مصرف بهینه آب نصب نمی کند، از همان اول پایان کار ندهند. یعنی قوانین خیلی محکمی در این زمینه باید وجود داشته باشد.

یونسلو در بیان دلایل بدمصرفی بیان کرد: بخشی از بدمصرفی به آداب و رسوم و عادات مصرفی بر می گردد، بخشی به قیمت آب مرتبط می شود و بخشی هم به تجهیزات مرتبط با آب برمی گردد؛ مانند دوش، فلاش تانک، شیرآلاتی که ذاتا مصرف بالایی دارند. چنانچه این موارد را اصلاح نکنیم اگر همه آب های دنیا را برای کشور خودمان بیاوریم، نمی توانیم مدیریت کنیم.

وی در ادامه توضیح داد: یکی از بهترین روش های تامین آب این است که بدانیم همین آب هایی که داریم را چه طور استفاده کنیم. کم مصرفی نه بلکه بهینه مصرف کنیم. اگر همین سهم کم آب از مصرف کل که در شبکه خانگی را درست استفاده کنیم شاید تا ۲۰ درصد نیازی به حفر چاه، خط انتقال و تصفیه خانه نداشته باشیم.

۳ اقدام برای کنترل مصرف آب در بخش خانگی

مدیر آبفا همچنین گفت: برای کنترل مصرف آن در بخش خانگی سه راه حل کلی وجود دارد:

  • اقدامات قانونی شامل اصلاح تعرفه، اصلاح قوانین و مقرراتی مانند مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان، بحث های برچسب آب؛
  • اقدامات فرهنگی که به تغییر دیدگاه ها و در نهایت عملکرد آن ها منجر می شود؛
  • اصلاح ابزار و تجهیزات و استفاده از ابزارهایی که مصرف را بهینه می کنند.

وی در ادامه گفت: این سه بخش لازم و ملزوم یکدیگر هستند و باید همزمان اجرا شوند. فرهنگ سازی به تنهایی کافی نیست. فرهنگ سازی یک راهکار بلند مدت است که شاید ۲۰ یا ۳۰ ساله باشد.

تعیین قیمت تمام شده آب برای تجهیزات لوکس و پرمصرف ضروریست

این کارشناس حوزه مدیریت مصرف آب افزود: وقتی شما به بازار بروید، در آنجا دوش هایی خواهید دید در ابعاد ۶۰ در ۶۰ سانتی متر که وقتی زیر آن می ایستید انگار زیر آبشار ایستاده اید و خروجی آب آن ۴۰– ۵۰ لیتر در دقیقه است. یا وان هایی هستند که از همه طرف آب می پاشند، این وان ها ۲۰ عدد نازل دارد که اگر از هر نازلش ۳-۴ لیتر آب بیاید، خودش کلی مصرف است. کسانی که این طور استفاده می کنند باید پول واقعی آب را هم بپردازند.

وی خاطرنشان کرد: وسایل مرتبط با آب باید بهینه شود. شیرآلات تولیدی و وارداتی متناسب با آب کشور ما باید استفاده شود. مشابه این موضوع در برق بحث لامپ کم مصرف بود. چه طور برای خیلی چیزها یارانه می دهند برای تجهیزات آب هم یارانه بدهند. سال ۸۲-۸۳ سر چهارراه‌ها وانت هایی می ایستادند و لامپ کم مصرف توزیع می کردند و به هر خانواده با ارائه کارت ملی، ۴ الی ۵ عدد می دادند. قیمت هر لامپ ۱۰۵۰ تومان بود. از آن طرف قیمت برق را هم افزایش دادند. همه از لامپ کم مصرف استفاده کردند و امروز دیگر جا افتاده است.

یونسلو ادامه داد: از طرفی اگر قیمت آب پایین باشد و شما دائما بگویی کم مصرف کن، فایده ای ندارد. باید یک جایی ضررش را لمس کند. اگر اختلاف قیمت بین تجهیزات مرسوم فعلی و تجهیزات کاهنده و کنترل کننده وجود داشته باشد، باز هم مشترکین به علت قیمت پایین آب به سراغ این تجهیزات نمی روند.

۶۵ الی ۹۰ درصد صرفه‌جویی در مصرف با استفاده از تجهیزات مناسب

مدیر دفتر مدیریت مصرف آب آبفا افزود: منظور از قطعات کم مصرف لزوما خود شیرآلات نیست. یک رگولاتور که سر شیر بسته شود، خروجی آب را  از ۲۰ لیتر به ۲ یا ۳ لیتر کاهش می دهد که به معنی ۹۰ درصد صرفه‌جویی در مصرف آب است. فشار آب هم زیاد شود خروجی همان ۲ لیتر است.

یونسلو افزود: این قطعات داخل کشور هم تولید می شود. ۴۰ درصد از مصرف آب یک فرد در خانه همان دوش حمام است. اگر از دوش مناسب استفاده کند، مصرف از ۲۰ لیتر در دقیقه به ۷-۸ لیتر در دقیقه کاهش می یابد یعنی ۶۵ تا ۷۰ درصد صرفه‌جویی می شود. خروجی شیرهای معمولی ۱۲-۱۳ لیتر است که اگر یک قطعه پرولاتور بسته شود به ۲-۳ لیتر کاهش می یابد.

وی ادامه داد: از جمله راهکارهای دیگر، عایق بندی لوله ها، برگشت آب گرم و … است. این موارد به صورت استاندارد در مبحث ۱۶ مقررات ملی ساختمان آورده شده است.

اقدامات قیمتی موجب اصلاح الگوی مصرف

یونسلو افزود: خیلی از کشورهای پر آب هستند که مصرفشان ۱۲۰ تا ۱۳۰ لیتر است. پس به ازای هر نفر ما شاید بتوانیم ۵۰ تا ۶۰ لیتر صرفه‌جویی کنیم. این عدد به ازای ۷ درصد از مصرف کل، که حدود ۷ میلیارد است، عدد بزرگی محسوب می شود. اگر ۵۰ لیتر صرفه جویی وجود داشته باشد، میزان مصرف یک چهارم می شود. یعنی حدود ۱.۷ میلیارد صرفه‌جویی می شود. پس ما در بخش شرب بد مصرفی داریم.

وی همچنین با اشاره به ضرورت اجرای اقدامات قیمتی مانند جریمه بد مصرفی گفت: قیمت تمام شده یک متر مکعب آب شرب ۱۲۰۰ تومان و قیمت فروش هر متر مکعب حدود ۴۰۰ تومان است. این قیمت مجمع برای سال گذشته است. قیمت آب شرب هر لیتر ۳ ریال است در حالی که بطری آب معدنی یک لیترش حدود ۲۰۰۰ تومان است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: چرا کمربند ایمنی را همه می بندند؟ جریمه ها باعث شد. باید همه باور کنند که واقعا آب نیست و اگر نباشد باید از آب های آلوده استفاده کرد. به علاوه تمام این آب برای ما نیست و برای آیندگان ما نیز هست.

انتهای پیام/ تعرفه‌گذاری انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.