به گزارش مسیر اقتصاد وزارت خزانه داری آمریکا روز دوشنبه هفته گذشته اعلام کرد که ارتباط بانک مرکزی ایران با خدمات پیام رسان بین بانکی سوئیفت قطع شده است.
بر اساس اعلام سیگال مندلکر، معاون وزارت خزانه داری آمریکا، انجمن سوئیفت همچنین دسترسی بانک ها و مؤسسات مالی مشمول تحریم های آمریکا را نیز قطع کرده است.
در واکنش به این اظهارات، بانک مرکزی ایران با انتشار اطلاعیه ای اعلام کرد که سوئیفت صرفاً یک سامانه پیام رسانی بین بانک ها و مؤسسات در سطح بین المللی بوده و نقشی در نگهداری حساب ها و تسویه ارزی ندارد.
بانک مرکزی ایران همچنین بیان نمود که سامانه های جایگزین پیام رسانی از مدت ها پیش برای پوشش امکانات و خدمات سوئیفت پیش بینی، توسعه و عملیاتی شده اند و فعالان اقتصادی می توانند با اطمینان از خدمات تمام بانک های دارای مجوز ارزی برای امور بازرگانی خود استفاده کنند.
بانک مرکزی تأکید کرد که با قطع ارایه خدمات سوئیفت به برخی بانک های داخلی، مشکلی در انجام مبادلات ارزی و فرآیند تجارت خارجی پیش بینی نمی شود.
آغاز اتصال بانک های خارجی به سامانه جایگزین سوئیفت ایران
در این زمینه یک مقام آگاه در بانک مرکزی با اشاره به آغاز فرایند اتصال بانک های خارجی به سامانه پیام رسان مالی ایرانی، گفته است بانک مرکزی در حال ایجاد و استقرار بسترهای دیگر ارتباطات مالی در جهان است.(۱)
این مقام آگاه درخصوص راه اندازی سامانه پیام رسان مالی جایگزین سوئیفت، اظهار داشته است موضوع در حال پیگیری است و در این زمینه با برخی کشورها در حال همکاری هستیم.
وی افزوده است: بانک های خارجی رفته رفته در حال اتصال به این سامانه جایگزین هستند.
این مقام مسئول با تأیید اینکه همه بانک های ایرانی به این سامانه متصل شده اند، اعلام کرده است که این سامانه در قالبی مشابه سپام طراحی شده است.
وی تأکید کرده است البته بستر فقط سپام نیست و بانک مرکزی در حال ایجاد بسترهای جدید است و حتی با برخی بانک ها کانال های متفاوت دیگری راه اندازی خواهد شد.
اقدام مثبت بانک مرکزی جهت بی اثر کردن تحریم
چه ایران در سوئیفت می ماند و چه دسترسی کشور به این سیستم قطع می شد، انجام مبادلات بانکی از طریق این پیام رسان به ضرر کشور بوده و هست و آسیب پذیری جمهوری اسلامی ایران در تحریم بانکی را افزایش می دهد.
در این شرایط ضروری بود که بانک مرکزی هرچه سریعتر اقدام به راه اندازی سامانه جایگزین سوئیفت نماید و و مبادلات بانکی با کشورهای طرف تجاری را از این طریق انجام دهد.
حال این اقدام مثبت و اثرگذار بلاخره در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت؛ امید است که توسعه و تکمیل آن، زمینه را برای بی اثر کردن تحریم های مالی و حذف امکان رصد آمریکا بر مبادلات ایران فراهم کند.
پینوشت:
خبرگزاری فارس؛ کد خبر: ۱۳۹۷۰۸۲۷۰۰۰۷۰۰
انتهای پیام/ تجارت و ارز