به گزارش مسیر اقتصاد در ماه های اخیر به دلیل حوادثی همچون تحریم نفتی ونزوئلا و ایران و مشکل در تولید نفت در برخی از کشورهای مهم نفتی، قیمت این ماده با افزایش قابل توجهی همراه بوده است. آمریکا یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی در جهان است که هرساله بخش زیادی از نفت مورد نیاز خود را از طریق واردات تأمین می کند و به همین دلیل به طور سنتی با افزایش قیمت نفت مخالف است.
فشار به عربستان راهکار همیشگی آمریکا برای کنترل قیمت نفت
در دهه های اخیر یکی از راهکارهای اساسی آمریکا برای تحت کنترل درآوردن قیمت نفت، همکاری با عربستان و تحمیل خواسته های خود به این کشور بوده است. در هفته های اخیر نیز بار دیگر آمریکا به همین روش متوسل شده است و قصد دارد با فشار به عربستان، شرایط را برای افزایش عرضه و کاهش قیمت فراهم نماید.
اما این برای نخستین بار نیست که آمریکا از عربستان میخواهد به منظور مهار افزایش قیمتها تولید نفتش را افزایش دهد. جورج دبلیو بوش، رییس جمهور سابق آمریکا اوایل سال ۲۰۰۸ درست پیش از صعود تاریخی قیمتها سعودیها را برای افزایش تولید تحت فشار قرار داده بود. درخواست وی که در نیمه اول سال با تداوم افزایش قیمتهای نفت بر آن پافشاری می کرد، از سوی عربستان نادیده گرفته شد. چند ماه بعد بحران مالی کمک کرد مشکل نفت گران حل شود.
دولت اوباما نیز در سال ۲۰۱۲ پس از اینکه ایران را هدف تحریم قرار داد، از عربستان درخواست کرد تولیدش را افزایش دهد.
درخواست افزایش یک میلیون بشکه ای تولید از سوی آمریکا
اکنون آمریکا خود را در وضعیت مشابه شش سال قبل میبیند. قیمتهای نفت به بالاترین رکورد چند سال اخیر صعود کردهاند و نگرانی بازار از احتمال متاثر شدن صادرات نفت ایران از بازگشت تحریم های آمریکا، قیمتها را بالاتر برده است.
با این حال آنچه در درخواست اخیر دولت آمریکا اندکی غیرمعمول به نظر میرسد، میزان افزایش تولید مشخصی است که دولت ترامپ در سر دارد. آمریکا اعلام کرده اوپک باید تولیدش را یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. گرچه رویترز گزارش کرده که آمریکا رقم خاصی را درخواست نکرده است.
به هر حال برخلاف سابق، به نظر میرسد اوپک نسبت به درخواست آمریکاییها برای تولید بالاتر، رویکرد دوستانهتری دارد. محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک چند هفته پیش گفته بود که توییت ترامپ در آوریل بر محاسبات اوپک تاثیر گذاشت و آنها احساس کردند بایستی از افزایش بیش از حد قیمتها جلوگیری کنند.
تضمین عربستان به همکاری در قیمت نفت به درصورت خروج آمریکا از برجام
اظهارات استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا در ماه می نشان داد که آمریکا و عربستان دست کم درباره احتمال خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران گفتوگو کردهاند. منوچین گفته بود گفتوگوهای مختلفی با کشورهای مختلف درباره تمایل به افزایش عرضه نفت برای جبران محدود شدن عرضه ایران صورت گرفته است اما احتمالا منوچین به تمایل عربستان به افزایش عرضه اشاره داشته است.
مقامات اوپک اوایل هفته جدید در شهر کویت دیدار کردند تا پیش از نشست ۲۲ ژوئن وین، استراتژی هماهنگی داشته باشند. این مقامات درباره آنچه بحث شد سکوت اختیار کردند اما وعده دادند عرضه باثبات نفت را تضمین میکنند تا پاسخگوی تقاضای رو به رشد و جبران کاهش عرضه در بخشی از نقاط جهان باشند. این اظهارات میتواند به عنوان تمایل برای افزایش تولید در سال جاری پیش از موعد مقرر تفسیر شود.
منبع: بلومبرگ