۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۵۶۹۵۲ ۱۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۰ دسته: دولت و حکمرانی کارشناس: احسان قورچی بیگی
۰

کمیسیون اصلاح و توسعه ملی در کشور چین یکی از نهادهایی است که وظیفه برنامه ریزی متمرکز را بر عهده دارد. با توجه به اینکه پروسه نفوذ و تأثیر بر فرآیند تصمیم گیری و سیاست گذاری در چین بسیار پیچیده است، NDRC یکی از نهادهای موفق در این عرصه محسوب می شود

به گزارش مسیر اقتصاد کمیسیون اصلاح و توسعه ملی[۱] که ۶۶ سال پیش در سال ۱۹۵۲ میلادی به عنوان یک نهاد تصمیم گیری اقتصادی فعالیت خود را در دولت آغاز کرد، حال به عنوان یک نهاد قدرتمند در حوزه برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی کشور چین شناخته می شود.

وانگ کان[۲] استاد علوم صنعتی در این کشور می گوید در حال حاضر NDRC بیش از ۳۰ هزار نفر را به طور مستقیم و غیر مستقیم در این کشور به کار گرفته است و وظیفه بررسی مسائل اقتصادی و اجتماعی را برعهده دارد.

ان دی آر سی مسئولیت تصمیم گیری در حوزه های زیرساخت کشور، پروژه های بزرگ از جمله خودروسازی، پل سازی ها، امضای قراردادهای خرید و سرمایه گذاری خارجی، برق و گاز و غیره را بر عهده دارد.

به گفته این استاد دانشگاه، در حال حاضر ان دی آر سی سکان دار اقتصادی کشور است و با توانایی و نفوذ خود در صدد تحقق بخشیدن یک نظام اقتصادی کارآمد تحت نظر و هدایت دولت چین است.

تدوین برنامه های پنج ساله توسعه

مهم ترین وظیفه این نهاد تدوین برنامه های پنج ساله توسعه است. یکی از فرآیندهای تهیه برنامه به این صورت است که ان دی آر سی در مرحله اول از وزارتخانه ها، دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، شرکت های بزرگ، انجمن های صنعتی درخواست ارائه طرح و برنامه اولیه دارد.

پس از دریافت طرح ها و برنامه ها از نهاد های مورد نظر، کمیسیون اصلاح و توسعه ملی به بررسی آنان پرداخته و با اعمال نظر کارشناسی خود و مطالعات همه جانبه در حوزه های مورد نظر پیش نویس برنامه توسعه پنج ساله خود را به کنگره ارسال می کند.

بعد از تصویب آن توسط کنگره این کشور، تمام وزاتخانه ها و نهادهای دولتی موظف به اجرای دقیق برنامه ها هستند. سیزدهمین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی و اجتماعی چین برای سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ تهیه شده است.

موفقیت NDRC در برنامه ریزی مطلوب

کنت لیبرتال[۳] کارشناس مشهور آمریکایی مسائل چین از مؤسسه بروکینگز می گوید: با توجه به اینکه پروسه نفوذ و تأثیر بر فرآیند تصمیم گیری و سیاست گذاری در چین بسیار پیچیده است، ان دی آر سی یکی از نهاد های موفق در این عرصه محسوب می شود؛ او می گوید ان دی آر سی قدرتمندترین نهاد در بین نهادهای دولتی و وزارتخانه های این کشور است.

در سال های اخیر به منظور بهبود عملکرد در این نهاد تغییراتی ساختاری صورت گرفته است. طی این سال ها سعی بر آن شده است که ان دی آر سی در کنار تمرکز بر مشکلات کشور، در حوزه تجارت خارجی، سرمایه گذاری و مصرف در اقتصاد هم برنامه ریزی هایی را در دستور کار قرار دهد.

کارشناسان معتقد هستند که ان دی آر سی می تواند به عنوان یک نهاد بالادستی تر از وزارتخانه ها به برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی بپردازد و اگر بتواند مسیر خود را آنچنان که برای این نهاد توسط دولت تعریف شده است، اجرایی کند، کشور چین جز اقتصاد های برتر از ابعاد گوناگون خواهد شد.

پینوشت:

[۱] (The National Development and Reform Commission (NDRC

[۲] Wang Kan

[۳] Kenneth Lieberthal

برگرفته از: بلومبرگ ، شورای تجاری آمریکا و چین



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.