به گزارش مسیر اقتصاد کره جنوبی دومین کشور توسعه یافته آسیایی با دارا بودن جمعیت بالغ بر ۵۰ میلیون نفر در شرق آسیا واقع شده است. این کشور به دلیل رشد اقتصادی چشم گیر طی ۴ دههی گذشته همواره یکی از الگوهای پیشرفت و توسعه کشورهای در حال توسعه طی سال های اخیر بوده است.
برنامه ریزی های دولت کره جنوبی به منظور توسعه اقتصادی و بهبود وضعیت این کشور در زمینه تولید محصولات صنعتی، یکی از موفق ترین برنامه ریزی های جهانی است.
بررسی ساختارهای دولت این کشور نمایانگر ۱۸ وزارتخانه مرتبط در حوزه های مختلف نظیر آموزش و پرورش، صنعت و تجارت، کشاورزی، امورخارجه، دفاع و… است که هرکدام متناسب با وظایف خود اقدام به سیاستگذاری می نمایند.
جمهوری کره با وجود جمعیتی زیاد در پهنه سرزمینی اندک و نداشتن منابع طبیعی و زیرزمینی، میراث مستعمره بودن، ویرانی پس از جنگ داخلی، بیثباتی سیاسی دائمی و برخورد نظامی با همسایه شمالی خود، به تدریج و از دهه ۱۹۶۰ توانست نقشی مهم در نظام اقتصادی و سیاسی بینالمللی ایفا کند.
نقش گسترده دولت کره جنوبی در حمایت از تولید و تجارت مولد
برنامه های حمایتی دولت این کشور از صنایع داخلی از طریق مدیریت بازارهای داخلی و جذب سرمایه گذاری های مختلف در صنایع این کشور همه از نکات قابل توجه برنامه توسعه اقتصادی این کشور محسوب می شود.
این کشور نیز مانند سایر کشورهای توسعه یافته جهانی از مدل مفهومی و علمی مدیریت یکپارچه تولید و بازار به منظور بهبود وضعیت اقتصادی خود بهره برده است.
به گونه ای که دو وزارتخانه صنعت و تجارت و وزارت کشاورزی این کشور دو وزارتخانه ی مهم در عرصهی پیشرفت های اقتصادی این کشور محسوب می شوند.
ساختارسازی مناسب دولت کره به منطور اتصال زنجیره تولید و بازرگانی به یکدیگر
وزارت بازرگانی، صنعت و انرژیِ[۱] حالِ کره در طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ به عنوان وزارت دانش اقتصادی[۲] فعالیت میکرد. حوزه فعالیت این وزارتخانه تنظیم سیاستهای اقتصادی، به خصوص سیاستهای مربوط به انرژی و صنعت بود. این وزارتخانه در خصوص جذب سرمایه خارجی نیز فعالیت داشت.
در سال ۱۹۴۸ وزارت بازرگانی کره ایجاد و در سال ۱۹۹۳ نیز با وزارت انرژی که در سال ۱۹۷۷ تاسیس شده بود، ادغام شد و سرانجام این وزارتخانه در سال ۲۰۰۸ به وزارت بازرگانی، صنعت و انرژی تغییر نام داد.
فعالیت های این وزارتخانه در دو معاونت تقسیم بندی می شود:
- معاونت صنعت و فناوری
- معاونت تجارت و انرژی
وزارت کشاورزی کره جنوبی نیز از سال ۱۹۴۸ شکل گرفت و معمولا هر ۱۰ سال یکبار با اضافه و کم شدن وظایفی به این وزارتخانه تغییرنام داد.
این وزارتخانه از سال ۲۰۰۸ با ادغام وظایف کشاورزی، شیلات و بهداشت(توسعه صنایع غذایی) سرانجام به وزارت کشاورزی، غذا و امور روستایی[۳] تغییر نام داد و طی سال های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۳ نیز ساختار این موسسه به منظور عملکرد بهتر دچار تغییراتی نیز شد.
توجه جدی به امور بازار و حقوق مصرف کنندگان
کره جنوبی به دلیل وجود شرایط کوهستانی در این کشور به لحاظ برخورداری از منابع طبیعی برای کشاورزی از جمله کشورهای فقیر است. اما دولت این کشور به منظور بهبود وضعیت تولید محصولات کشاورزی و وضعیت روستاهای خود همواره توجه ویژه ای به این بخش داشته است.
علیرغم آنکه این کشور عضو سازمان تجارت جهانی و جز کشورهای برتر اقتصادی ( G-20) است اما همواره برنامه حمایتی از کشاورزان و روستانشینان خود را حفظ کرده است.
این کشور حدود ۱۳ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می نماید که محصولات زراعی نظیر برنج و محصولات گلخانه ای نظیر سیب، هلو، انگور جز محصولات برتر تولیدی کشاورزی این کشور است.
بررسی ساختارهای وزارت کشاورزی، غذا و امور روستایی این کشور نشان می دهد این وزارتخانه علیرغم تولید کم محصولات کشاورزی توجه ویژه ای به تنظیم بازار محصولات تولیدی کشاورزی و رعایت حقوق مصرف کنندگان دارد. نمودار زیر بخشی از وظایف مهم این وزارتخانه را نشان می دهد:
منابع:
[۱] Ministry of Trade, Industry and Energy