به گزارش مسیر اقتصاد اتحادیه اروپا در تلاش است تا بانک های مرکزی را به سمت نجات توافق هسته ای ایران سوق دهد. اما این اقدام احتمالا برای آن ها خطرناک خواهد بود و آن ها از این بابت خوشحال نیستند.
زمان در حال اتمام است و ایران در حال فشار آوردن بر اروپا است تا مجموعه ای از اقدامات را برای جبران اثرات اقتصادی تصمیم آمریکا به خروج از برجام انجام دهد. اتحادیه اروپا نیز با پیشنهاد ابتکاراتی به آن پاسخ داده است.
اتحادیه اروپا می خواهد به ایران حداقل در حفظ قسمتی از درآمدهای نفتی اش کمک کند. درآمدهای نفتی از مهمترین منابع درآمدی ایران است و اتحادیه اروپا در نظر دارد این کمک را به وسیله بانک های مرکزی خود انجام دهد.
بانک های اروپایی به دنبال جایگزینی با بانک های آمریکایی
در حال حاضر فروش نفت به طور انحصاری به وسیله دلار آمریکا انجام می شود که در اغلب موارد تسویه و پرداخت این مبادلات با همکاری بانک های آمریکایی صورت می گیرد. اما از زمانی که ایالات متحده از توافق هسته ای خارج شده است دیگر این امکان نیز وجود ندارد.
در حال حاضر استفاده از دلار برای انجام پرداخت مبادلات ایران ممنوع است و بانک های آمریکایی نیز از دخالت در آن ها منع شده اند. لذا بانک های اروپایی به دنبال انجام این مبادلات و پرداخت ها هستند.
در همین راستا اتحادیه اروپا، بدون کمک گرفتن از بانک های تجاری به دنبال دور زدن نظام مالی آمریکا است و در نظر دارد که پول خرید نفت از ایران را بوسیله یورو پرداخت کند.
درخواست اروپا از بانک های مرکزی خود جهت انتقال وجه به ایران
برای نیل به هدف مذکور اتحادیه اروپا از بانک های مرکزی درخواست کرده است که عملیات انتقال مقادیر زیادی یورو به بانک مرکزی ایران را انجام دهند.
یک دیپلمات اروپایی در همین رابطه گفته است که تعدادی از مدل ها در سیستم بانکداری مرکزی اروپایی در حال بررسی هستند؛ چراکه بحث ما درباره مبالغ میلیاردی است.
به گفته این دیپلمات، بانک مرکزی ایران به طور مستقیم مورد هدف تحریم های آمریکایی نیست و اتحادیه اروپا می خواهد پول نفت را در اسرع وقت به ایران منتقل کند.
مجوز بانک مرکزی اروپا اجازه همکاری با ایران را نمی دهد
اما این گفته ها حیله گرانه است و بانک مرکزی اروپا آن را رد کرده است و اعلام کرده است که انتقال وجه های این چنینی با مجوزهایش سازگار نیست.
در نتیجه این باعث می شود که بانک های مرکزی کشورهای اروپایی نیز از این اقدام عقب نشینی کنند. به خصوص در کشورهایی مانند ایتالیا، فرانسه، اسپانیا، یونان و هلند که به طور عمده از ایران نفت وارد می کنند. سهم این کشورها از واردات نفت از ایران ۵۴۸ هزار بشکه در روز است.
با این وجود بانک های مرکزی عمیقا در شک و تردید هستند. آن ها می ترسند که وارد یک توافقی شوند که می تواند آن ها را در عملیات پولشویی و یا حتی کمک به تأمین مالی تروریسم دخیل نماید.
ترس بانک های مرکزی اروپایی از دخالت در پولشویی و تأمین مالی تروریسم
منابعی از بانک مرکزی می گویند که هیچکس نمی تواند با اطمینان بگوید که انتقال پول به بانک مرکزی ایران به چه اقدامی ختم خواهد شد.
حزب الله لبنان و گروه های دیگر منتسب به ایران از نظر آمریکا به عنوان گروه های تروریستی قلمداد می شوند و اتحادیه اروپا مجبور است که آن ها را در لیست سیاه تروریسم خود قرار دهد.
علاوه براین ایران هنوز به طور کامل قوانین بین المللی مروبط به پولشویی و کفایت سرمایه را اجرا نکرده است.
استفاده از یوآن چین پیشنهادی جایگزین برای یورو
یک راه حل جایگزین برای پرداخت پول نفت وجود دارد؛ اتحادیه اروپا می تواند چین -بزرگترین خریدار نفت ایران- را به کار بگیرد تا معاملات را به وسیله واریز یوآن در چین انجام دهد. ایران نیز می تواند از آن طریق کالاهای چینی را خرید نماید.
اما تاکنون ایران نخواسته است از این سیستم در اروپا استفاده کند و بر این مسئله که خروج ترامپ از توافق هسته ای بر میزان صادرات ایران اثر نگذارد، اصرار می کند.
منبع: هندلز بلت