به گزارش مسیر اقتصاد در ابتدای ماه مارس سال جاری میلادی، آمریکا در اقدامی جسورانه، برخلاف قواعد تجارت جهانی تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم را به ترتیب به ۲۵ و ۱۰ درصد افزایش داد.
گرچه این کشور در ابتدای امر برخی کشورها از جمله اتحادیه اروپا را از اعمال این تعرفه ها معاف کرد، اما به دلیل گستردگی کشورهای صادرکننده فولاد و آلومینیوم به آمریکا، این اقدام موجی از اعتراضات گسترده را علیه آمریکا ایجاد نمود.
اقدامات تلافی جویانه ۶ اقتصاد بزرگ جهانی علیه آمریکا
از آن زمان تا به حال ۶ اقتصاد مطرح جهانی از جمله اتحادیه اروپا، چین، هند، روسیه، ژاپن و ترکیه با اعتراض جدی نسبت به اقدام جدید آمریکا، این کشور را به اقدام تلافی جویانه متهم نموده اند.
هریک از این کشورها مستنداتی را ارائه کرده اند و در آن میزان ضرر سالیانه صادرکنندگان خود بر اثر افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم آمریکا را محاسبه نموده اند.
این کشورها بر اساس محاسبات خود قصد دارند ضرر صادرکنندگان فولاد و آلومینیوم خود را با افزایش متقابل تعرفه واردات کالاهای آمریکایی پوشش دهند. برای این منظور هرکدام از کشورها لیستی از کالاهای آمریکایی را منتشر نموده اند و اعلام کرده اند در صورت عدم توقف اجرای قانون افزایش تعرفه آمریکا، آن ها نیز به طور متقابل تعرفه واردات کالاهای اعلام شده از آمریکا را افزایش خواهند داد.
افزایش تعرفه ۳.۵ میلیارد دلاری کشورها علیه آمریکا
بر اساس گزارشات منتشر شده از سوی این کشورها اتحادیه اروپا ۱.۶ میلیارد دلار، چین ۶۱۲ میلیون دلار، روسیه ۵۳۸ میلیون دلار، ژاپن ۴۴۰ میلیون دلار، ترکیه ۲۶۷ میلیون دلار و هند ۱۶۵ میلیون دلار از افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم آمریکا متضرر خواهند شد و قصد دارند به همین میزان تعرفه واردات از کالاهای آمریکایی را افزایش دهند.
به این ترتیب در صورت اعمال تعرفه های جدید، صادرکنندگان آمریکایی در مجموع بیش از ۳.۵ میلیارد دلار به طور سالانه افزایش پرداخت خواهند داشت.
بخش کشاورزی آمریکا هدف اصلی افزایش تعرفه کشورها
عمده کالاهایی که در لیست کشورهای فوق گنجانده شده است، محصولات غذایی و کشاورزی است و در صورت اعمال تعرفه های جدید، اثر نامطلوب گسترده ای بر تولید و صادرات آمریکا در این بخش خواهد داشت.
به طور مثال کشور هند لیستی از ۲۰ کالای وارداتی از آمریکا شامل سیب، گردو، روغن سویا، پودر کاکائو، فرآورده های شکلاتی، خودرو و موتور سیکلت را شامل می شود.
کشور ترکیه نیز لیستی از ۲۲ کالاهای آمریکا را اعلام کرده است که خشکبار، برنج، تنباکو، خودرو و محصولات فولادی را شامل می شود.
مسائل امنیتی دلیل آمریکا به منظور اعمال تعرفه
دیگر کشورهای جهان افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم از سوی آمریکا را یک اقدام حمایتی از تولیدات داخلی می دانند و به سازمان تجارت جهانی اعلام کرده اند در صورت عدم انصراف آمریکا از اعمال تعرفه های جدید، آن ها نیز مقابله به مثل خواهند نمود.
با اینحال آمریکا قصد ندارد از مواضع خود در افزایش تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم عقب نشینی نماید و دلیل اصلی اعمال این تعرفه ها را دلایل امنیتی عنوان کرده است.
در واقع آمریکا قصد دارد بار دیگر از جایگاه خود در سازمان تجارت جهانی سوء استفاده نماید و افزایش تعرفه واردات خود را با بهانه های امنیت ملی، اقدامی در چارچوب قوانین این سازمان نشان دهد. در چنین صورتی دیگر کشورهای جهان نخواهند توانست در قالب قواعد WTO علیه آمریکا اقدام متقابل انجام دهند.