۰۱ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۵۴۹۷۲ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۸ دسته: کشاورزی، مدیریت آب کارشناس: امین محمودی
۰

عربستان به دلیل سوء مدیریت منابع آبی، یکی از پرمصرف ترین کشورهای جهان از نظر مصرف آب به ازای جمعیت محسوب می شود. به همین دلیل مسئولین این کشور با سرمایه گذاری گسترده در توسعه نیروگاه های آب شیرین کن، درصدد مقابله با این بحران هستند.

به گزارش مسیر اقتصاد عربستان یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است که با وجود داشتن منابعی از جمله نفت با بحران کم آبی و خشکسالی دست و پنجه نرم می کند؛ به طوری که با افزایش جمعیت در این کشور سالیانه ۵ درصد میزان مصرف آب در این کشور بیشتر می شود.

از طرف دیگر کاهش شدید بارندگی در سالیان اخیر و افزایش دما ناشی از تغییرات اقلیمی بحران آب در صحرای عربستان را دوچندان کرده است. به همین دلیل مسئولین این کشور برای برون رفت از مشکل کم آبی به حذف یارانه های آب و چند برابر شدن قبوض آب مبادرت ورزیدند که این امر با مخالفت شدید مردم مواجه شده است.

دلیل این اعتراضات مردمی این است که سعودی ها همواه مردم را به پرداخت قبوض ناچیز آب عادت داده بودند، به همین دلیل این کشور همواره جزو یکی از پرمصرف‌ترین مردم جهان از نظر استفاده از منابع آبی محسوب می شد؛ به گونه‌ای که به طور متوسط هر شهروند سعودی روزانه ۳۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند و در شهرهایی همچون ریاض و جده نرخ مصرف آب به حدود ۵۰۰ لیتر در روز به ازای هر شهروند میرسد. این در حالی است که نرخ استفاده شهروندان اروپایی به طور متوسط ۱۳۰ لیتر است.

اختصاص ۸۰ درصد مصرف آب در عربستان به کشاورزی و تامین امنیت غذایی

حدود ۸۰ درصد مصرف آب در عربستان به بخش کشاورزی این کشور اختصاص دارد، بدین دلیل کارشناسان اعلام کردند که در طول یک نسل حجم قابل توجهی از سفره آب زیرزمینی عربستان به دلیل سیاست‌های غلط آبیاری کشاورزی از بین رفته است.

در اواخر دهه ۱۹۷۰ سیاست خودکفایی در تولید محصولات غذایی در عربستان به طور جدی پیگیری می شد، بنابراین سعودی ها به پمپ‌های آب و همچنین انرژی این کشور یارانه اختصاص داد و همین مساله دست کشاورزان سعودی را در استفاده هرچه بیشتر از ذخایر آب زیرزمینی باز کرد.

در عوض هم اکنون سعودی‌ها تشویق شده‌اند که در حوزه زمین و منابع آبی خارج از این کشور سرمایه‌گذاری کنند. این اقدام بخشی از برنامه سرمایه‌گذاری سعودی‌ها در حوزه کشاورزی در خارج از این کشور محسوب می‌شود.

احداث آب شیرین کن مهمترین هدف سعودی ها برای تامین منابع آبی

علاوه بر اصلاح مصرف آب در بخش کشاورزی، مهمترین هدف این کشور برای تامین امنیت غذایی و منابع آبی احداث نیروگاههای آب شیرین کن است؛ به طوری که هم اکنون این کشور بزرگترین استفاده کننده از فناوری شیرین کردن آب در جهان محسوب می‌شود.

۷۰ درصد نیاز آبی این کشور با استفاده از آب شیرین کن تامین می شود به طوری که با ساخت ۳۰ واحد شیرین کننده آب در سواحل، روزانه میلیون‌ها گالن آب دریا را شیرین می‌کند و سپس این آب را از طریق لوله صدها کیلومتر منتقل کرده و به ریاض و مناطق پر جمعیت خود انتقال می‌دهد.

استفاده از فناوری شیرین کردن آب نیز دارای موانعی است؛ در حالی که سعودی‌ها در تلاش هستند تا هزینه‌های جاری خود را کاهش دهند، شیرین کردن آب بسیار پر هزینه است.

سرمایه گذاری ۲۹ میلیارد دلاری عربستان در توسعه آب شیرین کن ها

پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که عربستانی ها باید برای تامین منابع آبی خود طی ۱۵ سال آینده ۲۹ میلیارد دلار در شیرین کردن آب دریاها سرمایه‌گذاری کنند که با این میزان هزینه انتظار می رود روزانه ۳ میلیون متر مکعب آب به منابع آبی عربستان اضافه شود؛ هر چند این میزان سرمایه گذاری به شدت تحت تاثیر قیمت جهانی نفت در آینده خواهد بود.

به همین منظور این کشور در سطح چشم انداز خود تا سال ۲۰۳۰ سرمایه گذاری فراوانی را جهت تامین منابع آب شرب خود از طریق آب شیرین کن ها اختصاص داده است. همچنین برای جبران کسری بودجه احتمالی، دولت عربستان به خصوصی سازی در این بخش نیز روی آورده است.

منابع: 

میدل ایست آی

ورد ویو



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.