به گزارش مسیر اقتصاد براساس گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، در سال ۲۰۱۵ میلادی، ذخایر گاز شیل قابل برداشت چین ۱۱۱۵ تریلیون فوت مکعب اعلام شده است. بدین ترتیب چینیها بزرگترین دارنده ذخایر گاز شیل دنیا هستند و آرژانتین با فاصلهای قابل توجه با ذخیره ۸۰۰ تریلیون فوت مکعب در رتبه دوم قرار دارد.
با اینحال احتمال اندکی وجود دارد که انقلاب گاز شیل ایالات متحده در چین تکرار شود؛ چراکه ذخایر گاز شیل چین در مناطق دورافتاده قرار دارد و تولید از این منابع کوهستانی و مناطق صخرهای و در عمقی بیش از منابع ایالات متحده، با چالشهای مختلفی روبروست. به دلیل دورافتاده بودن این مناطق، زیرساختهای مورد نیاز برای استخراج و انتقال این منابع عظیم نیز وجود ندارد.
ابداع روش های بومی استخراج گاز شیل در چین
چینیها که به سختکوشی و مقابله با چالشها در جهان شناخته میشوند فعالیتهای خود برای برداشت از ذخایر گاز شیل کشورشان را آغاز کردهاند. آن ها روشهایی برای شکست هیدرولیک بومیسازی کردهاند تا عملیات استخراج گاز از سازندهای شیل را انجام دهند. آن ها در بخش کاهش هزینههای عملیات نیز موفقیتهای بزرگی به دست آوردهاند.
براساس گزارش Wood Mackenzie، در مقایسه با سال ۲۰۱۰ میلادی، هزینههای حفاری چاههای اکتشافی در چین ۴۰ درصد کاهش یافته و در بخش حفاری چاههای تولیدی نیز ۲۵ درصد کاهش هزینه به دست آمده است.
حمایت دولتی، عامل اصلی توسعه فناوری های استخراج گاز
رهبران پکن در مسیر توسعه فناوریهای اکتشاف و تولید از منابع شیل، حمایتهای گستردهای داشتهاند. آن ها مالیات تولید گاز شیل را در ماه جاری ۳۰ درصد کاهش دادهاند تا بر جذابیت تولید این محصول همزمان با توسعه پرشتاب تقاضا بیافزایند.
دولت این کشور به ازای تولید هر متر مکعب گاز شیل ۰.۰۴۸ دلار ( ۰.۳ یوان) یارانه پرداخت میکند. البته برنامه ریزیهایی برای کاهش این عدد به ۰.۰۳۲ دلار (۰.۲ یوان) به گوش میرسد. پرداخت یارانههای دولتی به بزرگترین تولیدکنندههای گاز شیل ضروری است.
شرکتهای نفتی دولتی CNPC و Sinopec نیز تلاش میکنند با انجام فعالیتهای پژوهشی در مسیر بهبود بهرهوری و کاهش هزینههای اکتشاف و استخراج گاز شیل برای توسعه این فناوری گام بردارند.
عدم تحقق هدفگذاری بلندپروازانه چین در تولید گاز با وجود دو برابر شدن
باوجود اینکه چشم انداز صنعت شیل چین درخشان است، این منابع نمیتوانند هدف گذاری تولید ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز شیل توسط رهبران پکن را تحقق بخشند. مهمترین دلایل این ناتوانی را باید به عواملی نظیر ویژگیهای خاص سازندهای زمین شناسی و محدودیت زیرساختها مربوط دانست.
یکی از کارشناسان موسسه Wood Mackenzie چندی پیش اعلام کرد، تولید گاز شیل چین در سال ۲۰۲۰ میلادی با رشد دو برابری به ۱۷ میلیارد متر مکعب افزایش خواهد یافت. آن ها تا پایان دهه کنونی ۷۰۰ حلقه چاه جدید در سه میدان بزرگ حفاری خواهند کرد. دو میدان به شرکت Petro China واگذار شده است و سومین میدان توسط Sinopecتوسعه خواهد یافت. همه این میدانها در شمال غرب چین قرار گرفتهاند. این موسسه پیش بینی کرده است که مجموع سرمایهگذاری در ایجاد ظرفیت تولید گاز شیل در کشور چین از مرز ۵.۵ میلیارد دلار فراتر خواهد رفت.
سرعت رشد تولید گاز چین کمتر از آمریکا خواهد بود
کارشناسان معتقدند انقلاب منابع شیل ایالات متحده در سرزمین اژدهای زرد تکرار نخواهد شد. چینیها به کندی در حال توسعه فناوریهای اکتشافی و افزایش تولید از منابع شیل هستند و محدودیتها و چالشهای مختلفی در این مسیر وجود دارد.
فقدان بازار رقابتی و آزاد میان تولیدکنندگان از موانع دیگر فراروی توسعه منابع شیل در چین به حساب میآید. چینیها از اقتصاد برنامه ریزی شده به عنوان رمز موفقیت کشورشان در عرصه جهانی یاد میکنند اما در صنعت گاز این ابزار کارایی نداشته است.
در زمستان گذشته، بخشهایی از چین در میانههای فصل سرما منابع گرمایش نداشتند؛ چراکه نیروگاههایی که پیشتر از زغال سنگ استفاده میکردند، به دنبال تغییر سوخت به گاز طبیعی، بدون سوخت مانده بودند.
اینک با وجود افزایش حجم گاز طبیعی تولید شده در کشور چین، رشد آن کمتر از افزایش پرشتاب تقاضا برای این محصول است. ممکن است در سالهای آینده، حفاران چینی منابع شیل، راههایی ارزانتر و کاراتر برای تولید بیایند، اما بدون شک موفقیت در این مسیر بیش از هرچیز نیازمند همکاری با شرکتهای انرژی بینالمللی خواهد بود.
منبع: اویل پرایس