به گزارش مسیر اقتصاد پس از توسعه پرورش و مصرف ماهی تیلاپیا در بیش از ۱۴۰ کشور جهان، بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا به دنبال تولید این ماهی ارزشمند به منظور خودکفایی در تولید و ایفای نقش در بازار ۶ میلیارد دلاری آن هستند.
به طوری که در سال ۲۰۱۳ در مجموع ۲ هزار تن تیلاپیا در اروپا تولید شد که ۵ درصد میزان تیلاپیای تولید شده تنها از یک مزرعه برداشت شده است.
با وجود واردات ماهی تیلاپیا به اتحادیه اروپا، بسیاری از کشورهای عضو این اتحادیه از جمله آلمان، سوئیس، هلند و بلژیک به تولید و پرورش این ماهی روی آورده اند به طوری که در سال ۲۰۱۴ بلژیک و هلند به ترتیب با ۵.۷ و ۳.۱ میلیون یورو بیشترین صادرات را به خود اختصاص دادند.
همچنین در سال ۲۰۱۴ هلند با ۳.۳ میلیون یورو و بریتانیا با ۱.۵ میلیون یورو بزرگترین صادرکنندگان فیله تازه تیلاپیا بوده اند.
با وجود رونق تولید در اتحادیه اروپا همچنان این اتحادیه به دلیل افزایش تقاضای مردم برای مصرف ماهی تیلاپیا، سهم عمده ای در واردات این ماهی از چین، تایلند و مالزی را به خود اختصاص داده است.
اسپانیا بزرگترین وارد کننده ماهی تیلاپیا در اروپا
با افزایش ۴.۷ درصدی واردات ماهی تیلاپیا به کشورهای عضو اتحادیه اروپا و رسیدن این عدد به ۱۲ هزار و ۹۰۰ تن در نیمه اول سال میلادی جاری، نشانی از بهبود بازار ماهی تیلاپیا در این قاره پیداست. دلیل اصلی این رشد کاهش ۵.۸ درصدی قیمت ماهی تیلاپیا بوده است.
بر اساس این آمار واردات فیله منجمد ماهی تیلاپیا به اروپا افزایش یافته است؛ واردات فیله منجمد ۵۷ درصد از واردات کل تیلاپیا به این اتحادیه را پوشش می دهد.
گفتنی است پس از اسپانیا کشورهای انگلستان، فرانسه و آلمان بیشتر حجم واردات را دارند که عمده واردات نیز با سهم ۹۹ درصدی از کشورهای شرق آسیا مانند چین، ویتنام، اندونزی، تایلند و مالزی بوده است.
کشت هیدروپونیک سبزیجات در آلمان به مدد ماهی تیلاپیا
اخیرا کشاورزان آلمانی استقبال گسترده ای از پرورش ماهی تیلاپیا در گلخانه های خود کرده اند، به طوری که چند صد تن ماهی تیلاپیا در گلخانه های سبزیجات و گوجه فرنگی این کشور پرورش داده می شود.
موسسه کشاورزی برلین معتقد است با پرورش همزمان ماهی تیلاپیا با سبزیجات و گوجه فرنگی، آب به کار گرفته شده برای پرورش این ماهی به سمت سبزیجات روانه و آنها را غنی می کند.
به گفته ورنر کلاوس مدیر این موسسه، پرورش همزمان ماهی تیلاپیا با سبزیجات بسیار اقتصادی است و چون دمای موجود در گلخانه ها ۲۷ درجه سانتیگراد می باشد، بهترین شرایط محیط زیستی را برای ماهیان و سبزیجات به ارمغان می آورد.
وی گفت: مواد مغذی و معدنی موجود در آب ماهیان سبب می شود یک کود آلی مناسب به سمت سبزیجات و گوجه فرنگی ها روانه شده و کیفیت آنها را چند برابر کند، همچنین این آب سبب دفع مواد شیمیایی می شود.
کلاوس افزود: در این روش تنها ۱۰ درصد آب از منابع آب شیرین تامین می شود و ۹۰ درصد دیگر آن از آبهای شور تغذیه می شود، در نتیجه برای مناطقی که آب کالای حیاتی محسوب می شود می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
وی گفت: در این پروژه هیچ گونه نیازی به خاک برای تولید سبزیجات و گوجه فرنگی نیست و اصطلاحا به آن کشت هیدروپونیک گفته می شود.
آلمان بزرگترین مصرف کننده ماهی تیلاپیا در قاره سبز
گفتنی است بیشتر مردم آلمان در هفته یک وعده غذایی خود را به مصرف ماهی تیلاپیا اختصاص می دهند و بدین لحاظ این کشور بزرگترین مصرف کننده ماهی تیلاپیا در اتحادیه اروپا است.
منابع: