۰۲ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۳۶۹۶۰ ۱۷ آبان ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۰ دسته: پول و بانک
۰

طبق تحقیقات دویچه بانک آلمان، از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی بحران های مالی متعددی در نظام بانکی و مالی جهانی رخ داده که دلیل اصلی آن کنار گذاشتن نظام پایه طلا از سوی بانک های مرکزی کشورهای جهان بوده است.

به گزارش مسیر اقتصاد در طول دهه های اخیر نظام بانکی جهانی با نوسانات متعددی همراه بوده و به همین دلیل بحران های مالی قابل توجهی در جهان رخ داده است.

از این رو پی بردن به دلایل اصلی بحران های مالی به منظور جلوگیری از وقوع دوباره آن ها یکی از دستورکار های بانک های بزرگ جهان است.

در همین راستا دویچه بانک آلمان که یک بانک مطرح جهانی محسوب می شود به تازگی تحقیقاتی در زمینه تشخیص دلایل بحران های مالی ایجاد شده در سطح جهانی و همچنین دلایل احتمالی برای بحران های آتی انجام داده است.

در این تحقیق به طور خاص ۵  بحران مالی بزرگ که از دهه ۱۹۷۰ میلادی تا به حال رخ داده مورد بررسی قرار گرفته است تا دلایل و زمینه های ایجاد این بحران های مالی استخراج گردد.

پول بدون پشتوانه دلیل اصلی بحران های مالی جهانی

طبق نتایج این تحقیق که حدود یک ماه قبل منتشر شده است، کنار گذاشتن نظام پایه طلا و در نتیجه عدم استفاده از طلا و یا هر کالای گرانبهای دیگری به عنوان پشتوانه پول در نظام مالی بین الملل دلیل اصلی ایجاد بحران های مالی و بانکی در سطح جهان بوده است.

در حال حاضر واحدهای پولی که توسط بانک های مرکزی منتشر می شود به هیچ عنوان پشتوانه ای ندارند و در عمل تنها پیشتیبان آن ها بانک مرکزی کشورها هستند.

نداشتن پشتوانه برای پول بدین معنی است که ثابت ماندن ارزش واحدهای پولی منتشر شده در مقایسه با ارزش یک کالای گرانبها همچون طلا و یا دیگر فلزات گرانبها تضمین نشده است و این امکان وجود دارد که قیمت تمامی کالاها بر حسب واحدهای پولی به مرور زمان کاهش یابد.

کسری بودجه، استقراض و خلق پول گسترده حاصل کنار گذاشتن پشتوانه پول

در گزارش دویچه بانک آلمان به صراحت ذکر شده است که کنار گذاشتن پشتوانه پول از سوی بانک های مرکزی کشورهای جهان در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی موجب ایجاد کسری بودجه قابل توجه، استقراض گسترده و خلق پول وسیع توسط دولت ها و کشورها شده است که پایداری نظام مالی جهانی را برهم زده است.

تطبیق داده های سری زمانی بدهی ها و منابع استقراضی دولت در برابر داده های مربوط به بحران های مالی جهانی از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی نشان می دهد که درست پیش از وقوع بحران های مالی، بدهی دولت ها افزایش قابل توجهی داشته و وضعیت خلق پول توسط بانک های مرکزی آشفته بوده است.

وقوع بحران های مالی در آینده اجتناب ناپذیر است

نتایج تحقیقات دویچه بانک همچنین نشان داد این ادعا که در حال حاضر نظام بانکی جهانی وضعیت پایداری دارد نادرست است و وقوع بحران های مالی جدید در آینده نزدیک کاملا محتمل است.

طبق این تحقیقات دلیل اصلی بحران های مالی خلق پول بدون پشتوانه واحدهای پولی توسط بانک های مرکزی و استفاده از آن هاست که موجب شده پایداری نظام بانکی و مالی جهانی با خطر مواجه شود؛ در چنین شرایطی تا زمانی که بانک های مرکزی به فکر اصلاح این مشکل نباشند، وقوع بحران های مالی در آینده نیز اجتناب ناپذیر است.

این درحالیست که بسیاری از بانک های معتبر جهان و کارشناسان حوزه بانکداری در گزارشات خود از وضعیت مناسب نظام بانکی و مالی جهانی خبر می دهند و وقوع بحرانی همچون بحران مالی سال ۲۰۰۷ میلادی غیر محتمل می دانند.

نظام استاندارد طلا موجب پایداری نظام مالی می شود

تحقیقات دویچه بانک آلمان نشان داد تا پیش از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی که نظام پایه طلا توسط بانک های مرکزی کشورهای جهان کنار گذاشته شود، بحران مالی گسترده ای در جهان رخ نداده و مشکلات به وجود آمده در آن زمان قابل مقایسه با بحران های گسترده بیش از ۴۰ سال اخیر نیستند.

این مسئله نشان می دهد که استفاده از نظام پایه طلا در نظام های پولی و مالی می تواند پایداری بهتری به آن ها ببخشد و از وقوع بحران های مالی جلوگیری نماید.

منبع: دیلی اکونومیست



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.