به گزارش مسیر اقتصاد پس از اجرایی شدن قانون تمرکز، وظیفه تنظیم بازار محصولات کشاورزی به وزارت جهادکشاورزی واگذار شد. این قانون که از سال ۹۳ در راستای مدیریت واحد تولید و تجارت محصولات کشاورزی کشور اجرایی شد، نتایج مثبتی برای وضعیت کشاورزی کشور داشت
به عنوان مثال تراز بازرگانی بخش کشاورزی از منفی ۸ میلیارد دلار به منفی ۳ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و کشور در تولید محصولات استراتژیک و اساسی نظیر گندم و شکر و گوشت مرغ به خودکفایی رسید.
با این وجود به دلیل عدم اجرای کامل قانون تمرکز، کماکان مشکلاتی در این بخش مشاهده می شود.
واردات بی رویه مرکبات به دلیل اجرای ناقص قانون تمرکز
در سال گذشته بدلیل عدم اجرای صحیح قانون تمرکز در کشور جهت تنظیم بازار محصولات کشاورزی، مجوز ورود میوه و مرکبات در شب عید به دولت داده شد؛ اما این واردات نتوانست بازار را کنترل کند و کیفیت مناسبی نیز برای مصرف نداشت.
در نهایت اکثر میوه و مرکباتی که به کشور وارد شده بود، امحا شد و در نهایت به وسیله محصولات تولید داخلی نیاز بازار مصرفی داخلی تامین گردید.
بهبود وضعیت مرکبات با حمایت از تولید داخلی
اخیرا رئیس میوه و مرکبات تهران طی گزارشی از وضعیت خوب تولید مرکبات در کشور خبر داد و گفت: با میزان تولیدات فعلی کشور دیگر نیازی به واردات محصولات خارجی نیست.
رئیس اتحادیه میوه و ترهبار استان تهران در رابطه با وضعیت تولید و تجارت مرکبات در کشور توضیحاتی داد و گفت: پرونده واردات مرکبات در کشور باید بسته شود چرا که حاصل واردات مرکبات در این شرایط تنها خروج ارز است.
حسین مهاجرانی ادامه داد: در سال جاری بازار میوه در کشور خوب بوده و نوسان قیمتی در آن نخواهیم داشت و طبق پیش بینی ها امسال تولید پنج میلیون تنی مرکبات در کشور خواهیم داشت.
بسته شدن پرونده واردات مرکبات با تولید ۵ میلیون تنی
مهاجرانی با بیان اینکه پیشبینی تولید پنج میلیون تن مرکبات در کشور باید پرونده واردات مرکبات را ببندد، اضافه کرد: با این حجم تولید مرکبات چرا باید واردات در این بخش داشته باشیم.
وی گفت: در چنین شرایطی و با وجود تولید انبوه میتوان به سیاست حمایت از تولید ملی کمک کرد.[۱]
لزوم تشکیل سازمان توسعه تجارت در وزارت کشاورزی طبق قانون تمرکز
بعد از اجرایی شدن قانون تمرکز همچنان برخی از سازمانهای مرتبط با بخش بازرگانی کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی منتقل نشد. همچنین بعضی بخش ها و سازمان های مرتبط نیز در این وزارتخانه تشکیل نشده است.
یکی از این سازمان ها که در راستای توسعه صادرات و یافتن بازارهای مصرفی برای محصولات تولیدی داخلی باید در وزارت کشاورزی تشکیل میشد، سازمان توسعه تجارت است.
با تشکیل چنین سازمانی در وزارت کشاورزی طبق قانون تمرکز میتوان برنامه ریزی دقیق تری در حوزه صادرات محصولات کشاورزی و بازاریابی مناسب در جهت سیاستهای این وزارتخانه داشت.
این سازمان می تواند زمینه را برای صادرات محصولات تولیدی مازاد بر نیاز کشور مانند مرکبات فراهم کند و به این شکل، شرایط را برای ارزآوری در حوزه کشاورزی و محصولات آن آماده نماید.
پینوشت:
[۱] خبرگزاری بازار کشاورزی کد خبر ۱۵۶۵۳