به گزارش مسیر اقتصاد اسبربانک روسیه که یکی از بزرگترین بانک های این کشور محسوب می شود، ماه گذشته اعلام کرد که قصد دارد با انتقال بیش از ۲۰۰ کیلوگرم طلا از بازار سوئیس به بازار شهر شانگهای، شرایط را برای تسهیل تبادل و تجارت طلا و استفاده از آن برای تسویه حساب های بانکی فراهم نماید.
در ادامه این برنامه اسبربانک روسیه قصد دارد در سال جاری میلادی میزان طلای منتقل شده به چین را به ۳ تا ۵ تن برساند و تا پایان سال ۲۰۱۸ میلادی نیز ۱۰ تا ۱۵ تن طلا در بازار طلای شانگهای چین عرضه نماید.
پیمان پولی دوجانبه اولین گام در روابط تجاری چین و روسیه
عرضه ۱۵ تن طلا از سوی روسیه در بازار چین در ادامه تعاملات اقتصادی و تجاری این دو کشور انجام می گیرد. اولین گام دو کشور روسیه و چین برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی و همچنین حذف سلطه دلار از سال ۲۰۱۴ میلادی و با انعقاد پیمان پولی دوجانبه بین دو کشور آغاز شد.
در سال ۲۰۱۴ میلادی پیمان پولی دوجانبه بین دو کشور روسیه و چین با هدف حذف دلار از تبادلات مالی دوجانبه و همچنین تسهیل تجارت تا سقف ۱۵۰ میلیارد یوآن و معادل ۲۵ میلیارد دلار اعتبار منعقد شده بود.
طلا جایگزین دلار در تبادلات روسیه و چین
دو کشور روسیه و چین در سال های اخیر تلاش کرده اند از طلا به عنوان پشتوانه پیمان های پولی دوجانبه در تبادلات دوجانبه استفاده نمایند. برای این منظور روسیه و چین تمام توافقات تجاری و پولی خود را به مانند واحد های پولی شان با تکیه بر طلا ساماندهی نموده اند.
استفاده از طلا در تبادلات دوجانبه موجب شده است دو کشور روسیه و چین با سرعت قابل توجهی در راستای حذف دلار از تجارت دوجانبه و همچنین کاهش سلطه دلار در تبادلات جهانی گام بردارند.
کشورهای روسیه و چین برای اینکه بتوانند با سرعت بیشتری به سمت حذف دلار از نظام مالی جهانی گام بردارند، در سال های اخیر به خرید گسترده طلا در بازارهای جهانی روی آورده اند. خرید طلا این امکان را برای دو کشور روسیه و چین فراهم می کند که بتوانند نظام های با پشتوانه طلا را به عنوان جایگزین نظام مالی مبتنی بر دلار فعلی به دیگر کشورهای جهان عرضه نمایند.
رواج و تسهیل تجارت طلا می تواند شرایط را برای استفاده از طلا به جای دلار در تجارت جهانی فراهم نماید. از این رو دو کشور روسیه و چین برای فراهم کردن این شرایط از سال ها قبل به خرید گسترده طلا از بازارهای جهانی روی آورده اند. این دو کشور پیش از این اعلام کرده اند که قصد دارند یک نظام مالی جایگزین با پشتوانه طلا ایجاد نمایند و از این طریق به سلطه دلار بر نظام مالی جهانی پایان دهند و برای این منظور نیاز به ذخیره حجم عظیمی از طلا دارند.
تثبیت جایگاه واحدهای پولی دیگر هدف چین و روسیه از خرید طلا
علاوه بر این خرید طلا در شرایط فعلی می تواند به کشورها در تثبیت جایگاه واحد پولی خود کمک نماید. کشوری که از ذخیره طلای بیشتری برخوردار باشد، می تواند با اطمینان بیشتری وارد پیمان های پولی و توافقات تجاری در سطح بین الملل گردد.
نکته دیگر اینکه دو کشور روسیه و چین زوال نظام مالی مبتنی بر دلار را از امروز پیش بینی کرده اند و در تلاشند تا پیش از سقوط دلار تا جای ممکن دارایی های خارجی خود را به طلا تبدیل نمایند.
استفاده از طلا در تجارت انرژی گام جدید چین
چین در هفته های گذشته پیش نویسی از قراردادهای خرید انرژی خود را منتشر کرده که در آن دلار آمریکا به کلی حذف شده و کشورهای صادرکننده نفت می توانند در ازای نفت خود از کشور چین به دلخواه خود یوآن و یا طلا دریافت نمایند.
این اقدام چین نیز گامی موثر در راستای حذف دلار از تجارت انرژی بوده است. در صورت اجرایی شدن این قراردادهای جدید نظام پترودلار که بیش از ۴۰ سال بر بازار انرژی جهان حاکم است، پایان می یابد و دیگر کشورها مجبور نخواهد بود در قیمت گذاری و خرید و فروش انرژی از دلار آمریکا استفاده نمایند.
در این گام چین نیز نقش تسهیل تجارت طلا و استفاده از آن به جای دلار کاملا مشهود است و در واقع چین قصد دارد با استفاده از طلا رضایت دیگر کشورهای جهان را به استفاده از قراردادهای جدید خود جلب نماید.
منبع: گلوبال ریسرچ
این پیمان نتیجه ی توصیه ی رهبر انقلاب در دیدار با پوتین و رییس جمهور چین است. مناسفانه هنوز در داخل کشور از توصیه ی ایشان تبعیت نشد و قدمی برای حذف دلار از معاملات برداشته نشده. دلیل عصبانیت امریکا از کره شمالی فشار به چین برای جلوگیری از انعقاد این قرار داد بود..