به گزارش مسیر اقتصاد کشور چین روز به روز در حال استفاده از ابزارهای جدید مالی در مبادلات بین المللی خود بوده و در تلاش است تا هرچه بیشتر، وابستگی خود به نظام مالی بین المللی کنونی که مبتنی بر دلار و در خدمت خواسته های آمریکا و متحدانش است را کاهش دهد.
راه اندازی نظام مالی حامی یوآن در جهان
چین در این زمینه توانسته است از طریق ابزارهایی چون پیمان های پولی دوجانبه با کشورهای مختلف جهان، استفاده از ارزهای ملی را گسترش دهد؛ این کشور همچنین قصد دارد در کنار استفاده از ارزهای ملی، اتاق های تسویه یوآن با ارزهای دیگر و بانک های فراساحلی ایجاد نماید تا این اقدامات تسهیل شود و نیاز به ابزارهای ایجاد شده توسط آمریکا از بین برود.
چین از هنگ کنگ به عنوان یکی از مهمترین نقاط برای کاربرد یوآن خود استفاده کرده و اولین بار از ظرفیت های این کشور با مبالغ بسیار بالا، به منظور استفاده از ارزهای ملی خود بهره برده است.
چین همچنین در ماه های گذشته اقدامات جدیدی جهت استفاده از ارز ملی خود و کنار گذاشتن دلار انجام داده است که به عنوان نمونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- فروش اوراق سهام آتی طلا در بازار بورس هنگ کنگ به یوآن
- امضا توافقنامه با کشور روسیه برای راه اندازی یک صندوق سرمایه گذاری مشترک ۱۰ میلیارد دلاری (۶۸ میلیارد یوآن) برای انجام امور پرداخت و تسویه دوجانبه ارزهای دو کشور یعنی یوآن و روبل
- فروش موفقیت آمیز اوراق قرضه موسوم به پاندا برای اولین بار به ارزش یک میلیارد یوآن (معادل ۱.۱۶ میلیارد دلار)
تغییر سیستم پترو دلاری معاملات نفت، برنامه بعدی چین
همچنین چین در حال راه اندازی بازار ابزارهای معاملات آتی نفت خام در شانگهای است؛ برنامه ای که می تواند تحولات عظیمی در سیستم پترو دلاری نفت بوجود بیاورد و سلطه و قدرت دلار در معاملات نفت را فروبپاشد؛ سلطه ای که فقط به بهانه تقاضای معاملاتی جهانی دلار بوجود آمده و هیچ بنیه و پشتوانه اقتصادی ندارد.
همچنین طی ماه های اخیر، چین اکثر معاملات نفتی خود را با استفاده از یوآن برنامه ریزی کرده است. در این زمینه می توان به توافق اخیر این کشور با عربستان نیز اشاره کرد.
سهم یوآن از مبادلات جهانی به ۲ درصد رسیده است
به گزارش سوئیفت، سهم یوآن از پرداخت ها و مبادلات مالی بین المللی در ماه آوریل ۱.۶ درصد، در ماه می ۱.۶۱ درصد و در ماه ژوئن ۱.۹۸ درصد بوده است. آمارها و شواهد نیز نشان می دهد که این سهم دائما هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی (گستره مناطق تحت پوشش) در حال افزایش است.
لوئیس وینسنت گوا، مدیر اجرائی مؤسسه تحقیقاتی گائوکال، گفته است که چین در حال تلاش برای ایجاد معاملات تجاری منطقه ای و ذخایر ارزی مبتنی بر یوآن است که هر دو در بلندمدت مهمترین عوامل بالقوه در بازارهای جهانی بوده اند. وی گفته است که، این یک تغییر بزرگ و عمیق در نظام پولی جهانی است و این تغییر می تواند بسیار سریعتر از انتظارات جهانی اتفاق بیافتد.
چین به دنبال افزایش نقش خود در نظام مالی جهانی است
تلاش های چین برای ایجاد نظام مالی مبتنی بر یوآن و جایگزین کردن آن با دلار پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸، تلنگر عظیمی به نظام مالی جهانی وارد کرده و باعث ایجاد شک و تردید نسبت به کارآمدی دلار آمریکا شده است.
کشور چین سلطه دلار بر نظام مالی بین المللی را منسوخ می داند و معتقد است که این تسلط نابجا باعث شده است که اقتصاد چین که دومین اقتصاد بزرگ دنیا است بی اهمیت جلوه داده شود.
شیاچوآن رئیس بانک مرکزی چین، در سال ۲۰۰۹ استدلال کرده بود که جهان برای از بین بردن دلار نیاز به یک سیستم پولی بین المللی جدید دارد و راه حل این است که یک ارز کاملا مستقل برای مبادلات جهانی ایجاد شود که تحت سلطه هیچ کشوری نباشد.
کشور چین جهت ایجاد یک ارز مستقل حتی به واحد پول صندوق بین المللی پول یعنی SDR نیز اشاره کرده بود که البته بعدها با توجه به اینکه آمریکا دخالت گسترده ای در این صندوق دارد و ممکن است سلطه ارزی را همچنان در اختیار آمریکا قرار دهد، این کار را انجام نداده و به پیمان های پولی دوجانبه و استفاده از ارزهای ملی روی آورد.
از آن زمان کشور چین استفاده از ارزهای ملی به خصوص ارز خود یعنی یوآن را گسترش داده و تجارت و سرمایه گذاری های بین المللی خود را مبتنی بر این روش و بدون استفاده از دلار تقویت نموده است.
این کشور از بحران سال ۲۰۰۸ تجربه کسب نموده و شروع به انعقاد پیمان های پولی دوجانبه با کشورهای مختلفی نموده که تا کنون نیز ادامه دارد و در این زمینه نیز بسیار موفق بوده است.
همچنین کشور چین برای سهولت انجام پرداخت ها و تسویه یوآن با ارزهای ملی اقدام به راه اندازی ده ها بانک تسویه یوآن فراساحلی در نقاط مختلف جهان کرده است که از جمله آن ها می توان به هنگ کنگ، سنگاپور و لندن اشاره کرد.
برگرفته از: خبرگزاری صبح چین