۱۷ تیر ۱۴۰۴

مسیر اقتصاد؛ رسانه تصمیم‌سازان اقتصاد ایران

شناسه: ۲۰۸۸۲۲ ۱۷ تیر ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۰ دسته: تجارت و دیپلماسی
۰

روزنامه نیویورک تایمز آمریکا در مقاله‌ای به تحلیل هزینه‌های پرشمار جنگ افروزی‌های اخیر برای اسرائیل پرداخته است. بر اساس این مقاله حتی اگر اسرائیل در درگیری‌های اخیر به دستاوردهای نظامی دست یافته باشد، باید اذعان کرد که این دستاوردها با هزینه‌های پرشماری همراه بوده و انزوای منطقه‌ای این رژیم را تشدید کرده است. صدها کشته و اسیر، تشدید تهدیدهای امنیتی داخلی و منطقه‌ای، درگیری طولانی مدت در جنگ فرسایشی با حماس، تضعیف مشروعیت سیاسی دولت در افکار عمومی داخلی، انزوای بیشتر در روابط با کشورهای منطقه و تشدید تضعیف مشروعیت در افکار عمومی جهانی، تنها بخشی از هزینه‌های جنگ‌افروزی‌های اسرائیل در سال‌های اخیر بوده است. در دو سال اخیر اسرائیل بیش از پیش مشروعیت بین‌المللی خود را از دست داده و در بین کشورهای منطقه منزوی تر شده است و انتظار می‌رود در آینده با تنش‌های داخلی و منطقه‌ای بیشتری روبه رو شود.

به گزارش مسیر اقتصاد نشریه نیویورک تایمز به تازگی در مقاله‌ای به تبعات پرشمار تجاوز به ایران برای اسرائیل پرداخته است. از نظر نویسنده مقاله اسرائیل در جنگ اخیر موفق شد تهدید کوتاه مدت ایران را از بین ببرد اما در عین حال رویکرد این کشور به تقابل نظامی گسترده با همسایگان خود، شرایط نامطلوبی برای آن رقم زده است و در واقع جنگ افروزی‌های پیاپی، به ویژه در طول ۲ سال اخیر، هزینه‌های پرشماری را روی دست اسرائیل قرار داده است.

بر اساس این مقاله، رژیم اسرائیل که مساحت آن از ایالت نیوجرسی آمریکا نیز کوچک تر است، در طول سه ربع قرن اخیر همواره درگیر جنگ با همسایگان خود بوده است. همواره سایه جنگ بر سر اسرائیل وجود داشته و شاید بتوان گفت در حال حاضر و بعد از پیشروی در جنگ با حماس، حزب الله، حوثی‌ها و ایران، اکنون وضعیت این رژیم از نظر تهدیدهای کوتاه مدت، در مقایسه با دوره‌های پیشین بهتر است. اسرائیل اکنون به ظاهر روابط پایدار، هرچند ناآرام، با کشورهای عربی خلیج فارس دارد و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، همکاری خود را با دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا تقویت کرده است. اما در همین حال اسرائیل متحمل هزینه‌های پرشماری نیز شده است.

هزینه‌های پرشمار جنگ افروزی برای اسرائیل

حملات گسترده اسرائیل علیه باریکه غزه که خشم جهانی را درپی داشته است، افکار عمومی جهانی را بر ضد این رژیم و به طور خاص نتانیاهو برانگیخته است. در نظرسنجی‌های جهانی، اکثر مردم دیدگاه منفی نسبت به اسرائیل دارند. در غزه، جنگ علیه حماس تلفات ویرانگری داشته است، ده‌ها هزار نفر را کشته و بیش از یک میلیون نفر را بی‌خانمان و گرسنه گذاشته است. افزایش تلفات غیرنظامیان در غزه باعث فشارهای بین‌المللی و کاهش حمایت جهانی از اسرائیل شده است. علاوه بر این صدها سرباز اسرائیلی نیز کشته شده‌اند و مقامات معتقدند حدود ۲۰ گروگان زنده پس از ۶۳۱ روز هنوز در تونل‌های حماس زندانی هستند.

حتی در صورت شکست حماس، اسرائیل با تهدیدهای جدیدی از جمله مقاومت مردمی و گروه‌های شبه‌نظامی دیگر روبه‌رو خواهد بود. در واقع چشم انداز روشنی درخصوص پایان دادن به تهدید حماس در غزه پیش روی اسرائیل قرار ندارد و با وجود درگیری فرسایشی اسرائیل در جنگ با حماس، حتی درصورت پایان آن نیز همچنان احتمال بروز درگیری‌های فرسایشی در غزه و کرانه باختری وجود دارد.

از منظر سیاست داخلی نیز دولت نتانیاهو تحت فشار افکار عمومی و مخالفان سیاسی قرار دارد که معتقدند جنگ راه‌حل پایدار برای امنیت اسرائیل نیست. اختلاف‌های داخلی درباره استراتژی پساجنگ و مدیریت غزه نیز مزید بر علت شده و وجهه دولت را در افکار عمومی داخلی و سیاستمداران تضعیف کرده است.

از منظر روابط با کشورهای منطقه نیز باید توجه داشت که کشورهای عربی، به ویژه مصر و اردن نگران بی‌ثباتی منطقه هستند و از جنگ افروزی استقبال نمی‌کنند. جنگ افروزی‌های اخیر انزوای رژیم صهیونیستی در بین کشورهای منطقه را تشدید کرده است. از طرف دیگر حتی آمریکا و متحدان غربی اسرائیل نیز بارها از این رژیم درخواست کرده‌اند به جای جنگ افروزی به راه‌حل‌های سیاسی فکر کند که نشان می‌دهد در زمینه اقدامات این رژیم در بین کشورهای غربی نیز یکپارچگی وجود ندارد.

آنچه مسلم است اینکه در دو سال اخیر اسرائیل بیش از پیش مشروعیت بین‌المللی خود را از دست داده و در بین کشورهای منطقه منزوی‌تر شده است و انتظار می‌رود در آینده با تنش‌های داخلی و منطقه‌ای بیشتری روبه رو شود.

منبع: نیویورک تایمز

انتهای پیام/ اقتصاد بین‌الملل



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.