به گزارش مسیر اقتصاد طبق اعلام اداره کل کشاورزی و منابع طبیعی استانبول، نزدیک به ۹۰ درصد از زمینهای کشاورزی این شهر به تولید برنامهریزیشده اختصاص یافته است که تمرکز ویژهای بر استفاده از بذرهای بومی و کشاورزی پایدار دارد.
بذرهای بومی در اولویت پروژههای کشاورزی استانبول
مدیر کل کشاورزی و منابع طبیعی استانبول با تأکید بر اهمیت کشاورزی در استانبول بهرغم جایگاه جهانی این شهر، اعلام کرد که استانبول در زمینه کشاورزی برنامهریزیشده، استفاده از بذرهای بومی و روشهای پایدار با پیشرفت قابل توجهی روبرو است.
وی در گفتوگو با خبرگزاری آناتولی بیان کرد که ۸۰ درصد از بذرهای توزیع شده میان کشاورزان در سال گذشته، از تولیدات داخلی بوده است.
وی افزود: «در پروژههای کشاورزی، بذرهای بومی و ملی در اولویت قرار دارند و بذرهای آفتابگردان امسال نیز از گونههای توسعه یافته ملی تأمین شدهاند.»
استانبول دارای حدود ۸۶۹ هزار دکار (۸۷ هزار هکتار) زمین کشاورزی است که از این میزان تقریباً ۷۴۶ هزار دکار به طور فعال زیر کشت قرار دارد. مناطق روستایی این شهر مانند سیلیوری، چاتالجا، آرناؤتکوی، شیله، بیکوز و بویوکچکمجه از جمله مناطق اصلی کشاورزی پررونق به شمار میروند.
افزایش دوبرابری حمایتهای دولتی از کشاورزان برنامهمحور
تحت رهبری وزیر کشاورزی و منابع طبیعی ترکیه، سیستم برنامهریزی تولید کشاورزی در سراسر این کشور در سال ۲۰۲۴ اجرایی شده است؛ این برنامه از ماه ژانویه با بخش شیلات و دامداری آغاز و از سپتامبر به بخش کشت محصولات کشاورزی گسترش یافته است. به گفته مدیر کل کشاورزی و منابع طبیعی استانبول، این شهر در اجرای این مدل بسیار پیشرو است.
وی در این باره گفت: «در حال حاضر ۹۰ درصد از زمینهای کشاورزی استانبول به تولید برنامهریزیشده اختصاص یافته است. این امر به کشاورزان ما اجازه میدهد تا از حمایتهای دولتی دو برابر بیشتر نسبت به تولیدکنندگان سنتی بهرهمند شوند.»
وی افزود: «تولیدکنندگان برنامهریزیشده ۱۰۰ درصد یارانه سوخت و ۵۰ درصد یارانه کود دریافت میکنند، در حالی که این ارقام برای سایر تولیدکنندگان به ترتیب ۵۰ و ۲۵ درصد است.»
تطبیق الگوی کشت با منابع آبی؛ راهکار مقابله با خشکسالی
آب به عنوان عنصر مرکزی در برنامهریزی کشاورزی استانبول مورد توجه قرار گرفته است. مدیر کل کشاورزی و منابع طبیعی استانبول، تأکید کرد که تطبیق کشت محصولات با منابع آبی موجود برای جلوگیری از خسارت در زمان خشکسالی و حفظ پایداری امری ضروری است.
در سال ۲۰۲۵، تعداد ۱.۴ میلیون نهال به کشاورزان استانبول توزیع شد. آفتابگردان، کلزا، گندم و جو از جمله محصولات غالب در این منطقه هستند و تولیدکنندگان علاوه بر این، از پرداختهای حمایتی برای سوخت دیزل، کود و روغندانه نیز بهرهمند شدهاند.
شهر شیله به مرکزی برای کشت گیاهان معطر تبدیل شده و سطح کشت کتان در این منطقه به ۲۳۰ دکار افزایش یافته است که استانبول را به دومین تولیدکننده بزرگ کتان در ترکیه تبدیل کرده است. همچنین شیله و بیکوز از مناطق مهم تولید فندق با بیش از ۲۱ هزار دکار زیر کشت به شمار میروند.
در سیلیوری، برنج «اورمانلی» در سطح ۲۹۰۰ دکار کشت میشود و اخیراً از طریق اداره کل استان، نشان جغرافیایی دریافت کرده که به تقویت هویت بازار این محصول کمک میکند.
استانبول، محور اصلی تولید، نظارت و تجارت مواد غذایی ترکیه
با داشتن ۶۶۱ کیلومتر خط ساحلی، استانبول یکی از نقاط حیاتی برای فعالیتهای صیادی و پرورش آبزیان به شمار میآید. در این شهر نزدیک به ۲ هزار قایق ماهیگیری دارای مجوز و ۱۸ هزار صیاد ثبتشده فعالیت میکنند که محصولات دریای مرمره و دریای سیاه را مستقیماً به مصرفکنندگان عرضه میکنند.
در بخش دامداری، استانبول میزبان بیش از ۸۰ هزار رأس گاو و نزدیک به ۱۷۰ هزار رأس گوسفند و بز است. از این تعداد، ۱۳ هزار رأس گاومیش وجود دارد که استانبول را در جایگاه سوم کشور از نظر جمعیت گاومیش و نخست از نظر تولید محصولات با ارزش افزوده قرار داده است. شهرستانهای سیلیوری، چاتالجا و آرناؤتکوی از مراکز عمده پرورش گاومیش در استانبول به شمار میروند و ماست گاومیش استانبول نیز نشان جغرافیایی دریافت کرده است.
استانبول همچنین نقش مهمی در تولید و تجارت مواد غذایی دارد. این شهر میزبان نزدیک به ۱۳۴ هزار واحد فعال در حوزه مواد غذایی است که معادل ۱۸ درصد کل واحدهای مشابه در ترکیه است و سالانه بیش از ۲۳۰ هزار بازرسی ایمنی غذایی در آن انجام میشود. همچنین در سال ۲۰۲۴ بیش از یک میلیون بازدید از واحدهای غذایی، از جمله بازدیدهای مشورتی، به منظور تضمین ایمنی مصرفکنندگان صورت گرفته است.
تقویت جایگاه استانبول در توسعه روستایی و کشاورزی پایدار
مدیر کل کشاورزی و منابع طبیعی استانبول، اعلام کرد که استانبول در سال ۲۰۲۴، ۲۵ درصد از صادرات مواد غذایی و ۵۶ درصد از واردات مواد غذایی و خوراک دام ترکیه را از نظر حجم معاملات به خود اختصاص داده است. وی در این باره گفت: «ما این عملیات را بهصورت سریع و کارآمد انجام میدهیم.»
وی افزود که با این تلاشهای چندجانبه، استانبول نه تنها به عنوان یک شهر جهانی، بلکه به عنوان یک مرکز پویا و استراتژیک در زمینه کشاورزی، ایمنی غذایی و توسعه روستایی در ترکیه جایگاه خود را بیش از پیش مستحکم میکند.
منبع: dailysabah
انتهای پیام/ کشاورزی