به گزارش مسیر اقتصاد به نقل از فایننشیال تایمز، ساخت و ساز کارخانه زغال سنگ چین در سال گذشته به بالاترین سطح در یک دهه گذشته رسید که در تضاد با وعده رئیس جمهور شی جین پینگ است. وی وعده داده بود که انتشار کربن قبل از سال ۲۰۳۰ به کمترین حد خود خواهد رسید.
چالش دوگانه چین؛ تعهد به انرژی پاک در کنار افزایش ظرفیت زغالسنگ
در گزارش اخیری که منتشر شد، مرکز تحقیقات انرژی پاک و هوا (Crea) و مانیتور انرژی جهانی (GEM) اعلام کردند در حالی که چین در سال ۲۰۲۴ رکورد ۳۵۶ گیگاوات ظرفیت تولید برق بادی و خورشیدی را به ثبت رساند، همچنین ساخت نیروگاههای زغالسنگ با ظرفیت ۹۴.۵ گیگاوات را آغاز کرد که بیشترین میزان از سال ۲۰۱۵ تاکنون است.
چین با وجود تلاش برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، به ساخت نیروگاههای زغالسنگ جدید و از سرگیری پروژههای معلق با ظرفیت ۳.۳ گیگاوات ادامه میدهد که این امر باعث تقویت نقش زغالسنگ در سیستم برق این کشور میشود.
گزارش مذکور که توسط کی کین (Qi Qin)، تحلیلگر چین در موسسه تحقیقاتی Crea مستقر در هلسینکی و کریستین شیرر از شرکت GEM مستقر در کالیفرنیا، به عنوان نویسندگان اصلی تهیه شده است، بیان میکند: به جای جایگزینی زغال سنگ، انرژیهای پاک بر روی وابستگی عمیق به سوختهای فسیلی افزوده میشوند. این گزارش هشدار میدهد که گسترش موازی زغال سنگ و انرژیهای تجدیدپذیر میتواند گذار انرژی پاک چین را تضعیف کند.
آیا چین میتواند به اهداف بلندپروازانه خود در زمینه انرژی برسد؟
چین همچنان به طور قابل توجهی به افزایش ظرفیت تولید برق از زغال سنگ ادامه میدهد. چین بزرگترین تولیدکننده گازهای گلخانهای در جهان است و حدود ۳۰ درصد از کل انتشار گازهای گلخانهای جهان را به خود اختصاص داده است.
چین همچنین به سرعت در حال توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است. افزایش ظرفیت انرژی بادی و خورشیدی آن در سال گذشته تقریباً معادل کل ظرفیت نصب شده در ایالات متحده بود. رئیس جمهور شی جین پینگ متعهد شده است که این کشور به حداکثر انتشار دیاکسید کربن قبل از سال ۲۰۳۰ و انتشار خالص صفر تا سال ۲۰۶۰ خواهد رسید.
یک مقام ارشد چینی اظهار داشت: چین همواره در زمینه مقابله با تغییرات آب و هوایی فعال بوده است و به توسعه سبز و کمکربن متعهد است. وی افزود: شدت انتشار کربن ما همچنان در حال کاهش است و سهم انرژیهای غیر فسیلی در کل مصرف انرژی به طور پیوسته افزایش یافته است. اما گزارشهای Crea و GEM استدلال کردند که عوامل ساختاری در صنعت تولید برق چین ممکن است مانع از گذار به انرژیهای تجدیدپذیر شود.
رشد تولید برق از سوختهای فسیلی با وجود افزایش سهم انرژیهای پاک
گزارشها حاکی از آن است که خریداران برق در قراردادهای بلندمدت خرید برق از نیروگاههای زغالسنگ، به دلیل جریمههای ناشی از عدم خرید حجم قرارداد شده، از اولویتدهی به انرژی پاک بازماندهاند. شرکتهای معدن زغالسنگ همچنین ۷۵ درصد از ظرفیت جدید تأیید شده برای نیروگاههای زغالسنگ را تامین مالی میکردند و پروژههای جدید را حتی زمانی که مبانی بازار آن را توجیه نمیکردند، پیش میبردند.
یک گزارش نشان میدهد که زغال سنگ و انرژیهای تجدیدپذیر به طور فزایندهای در سیستم برق چین در حال رقابت هستند. در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۴، با وجود کاهش رشد تقاضای برق، تولید برق از سوخت های فسیلی همچنان بالا بود، در حالی که استفاده از انرژی خورشیدی و باد به شدت کاهش یافت. انرژی پاک بیشترین سهم را در رشد تولید برق چین در سال ۲۰۲۴ داشت، اما استفاده از سوختهای فسیلی نیز در اکثر ماهها افزایش یافت.
زغالسنگ یا انرژیهای تجدیدپذیر؟ چالش مازاد ظرفیت نیروگاهی در چین
به این ترتیب، مناطق مختلف برای تامین بار محلی خود و به منظور جبران نوسانات تولید انرژیهای تجدیدپذیر، به احداث نیروگاههای زغالسنگ روی آوردند. این امر احتمالا منجر به ایجاد ظرفیت مازاد نیروگاهی شده است که در صورت وجود بازار ملی سراسری، از آن اجتناب میشد.
به گفته تحلیلگران، نیروگاههای سوخت فسیلی و انرژیهای تجدیدپذیر از نظر اقتصادی متفاوت هستند. نیروگاههای زغالسنگ معمولا هزینههای آمادگی را به منظور آماده بودن برای تامین برق شبکه به عنوان پشتیبان انرژیهای تجدیدپذیر دریافت میکردند. به گفته دیوید فیشمن، مدیر ارشد گروه لانتا، یک شرکت مشاورهای، «به طور کلی، زغال سنگ با زغال سنگ دیگر رقابت میکند.»
به گفته فیشمن، نیروگاههای زغالسنگ چین با حدود نیمی از ظرفیت خود کار میکنند. او اضافه کرد که احداث نیروگاههای جدید زغالسنگ، به طور کلی، منجر به کاهش بیشتر میزان بهرهوری از ظرفیت این نیروگاهها خواهد شد.
منبع: فایننشیال تایمز
انتهای پیام/ انرژی