۱۷ بهمن ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۲۰۱۹۷۰ ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

کورش منتصر رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی کورش در نشست «نقش آفرینی شرکت‌های پیشران در تحقق امنیت غذایی» با بیان اینکه شرکت‌های بزرگ و پیشران این ظرفیت را دارند که شرکت‌های کوچک را فعال کنند و زنجیره صنعتی را توسعه دهند، گفت: تا می‌خواهیم از فرصت‌های بین المللی استفاده کنیم و حتی سرمایه گذاری داخلی را افزایش دهیم، به چشم مجرم به بخش خصوصی نگاه می‌شود و می‌گویند شما می‌خواهید از رانت استفاده کنید. در حالی که ما می‌توانیم بدون نیاز به انرژی یارانه‌ای و ارز ترجیحی، تولید و صادرات را افزایش دهیم.

به گزارش مسیر اقتصاد دوازدهمین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «نقش آفرینی شرکت‌های پیشران در تحقق امنیت غذایی»، سه شنبه ۱۶ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۵ الی ۱۷ و با میزبانی «مجمع کارآفرینان ایران» برگزار شد. این نشست، دوازدهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست فعالان اقتصادی پیشینه گروه صنعتی خود و ظرفیت‌های کنونی آن در تولید محصولات و بازارهای صادراتی را تشریح کردند و نحوه نقش آفرینی گروه خود در تحقق امنیت غذایی کشور و تبدیل ایران به هاب غذایی منطقه را تبیین کردند. همچنین موانع و مسائل پیش روی گروه‌های صنعتی برای توسعه فعالیت‌های خود و رشد تولید و صادرات مطرح شد.

جایگاه هلدینگ کورش در صنعت غذایی کشور

کورش منتصر رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی کورش و همچنین مدیرعامل هلدینگ صنایع غذایی هستی در این نشست گفت: این مجموعه که زیرمجموعه گروه صنعتی گلرنگ محسوب می‌شود، با تسلط بر ۲۴ درصد بازار روغن‌های خوراکی (معادل ۳۴۰ تا ۳۵۰ هزار تن) و ۱۱ درصد بازار مرغ گوشتی (معادل ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزار تن)، نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند.

وی افزود: این هلدینگ با مدیریت زنجیره تأمین از مزرعه تا سفره، در ۴۴۰ شهرستان و از طریق شبکه‌ای متشکل از حدود ۲۰ هزار فروشگاه، به توزیع محصولات خود می‌پردازد.

شرکت‌های بزرگ غذایی تولیدکنندگان خرد را فعال می‌کنند

کورش منتصر گفت: در مجموعه‌های سپید ماکیان و افق کوروش، الگوی همکاری با واحدهای کوچک مرغداری به صورت تأمین نهاده‌ها و خرید تضمینی محصول اجرا می‌شود. از مجموع ۱۸ هزار واحد مرغداری موجود در کشور، این هلدینگ با ۱۱ درصد از واحدها همکاری می‌کند. این مدل همکاری با زنجیره‌های تولید، نقش مؤثری در تقویت امنیت غذایی کشور دارد.

وی افزود: ما باید به گونه ای با تولیدکنندگان خرد تعامل کنیم که هم آنها همکاری خود با ما را ادامه دهند و هم ما از کیفیت محصول و کمیت آن مطمئن شویم.

منتصر ادامه داد: شرکت های بزرگ و پیشران این ظرفیت را دارند که شرکت های کوچک را فعال کنند و زنجیره صنعتی را توسعه دهند. اولویت برای شرکت های بزرگ اول حجم تولید است و بعد سود.

مقایسه با الگوی موفق ترکیه و چالش‌های صادراتی

رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی کورش گفت: تجربه موفق ترکیه نشان می‌دهد که با مدیریت پنج زنجیره بزرگ تولید مرغ، این کشور از واردکننده به صادرکننده ۷۰۰ هزار تنی تبدیل شده است. با این حال، علی‌رغم مزیت‌های نسبی ایران در تولید مرغ، از جمله شرایط اقلیمی مناسب، موانعی همچون قوانین متغیر، محدودیت‌های ناشی از دریافت ارز و چالش‌های رفع تعهد ارزی، مانع توسعه صادرات شده است.

وی افزود: این در حالی است که گسترش صادرات به بازارهایی مانند عراق می‌تواند به تقویت روابط اقتصادی و حمایت متقابل منجر شود و ما ظرفیت این را داریم که در بازار این کشور ورود قابل توجهی داشته باشیم.

چالش‌های نظام تصمیم‌گیری و راهکارهای توسعه صنعت غذا

کورش منتصر گفت: یکی از موانع اساسی در مسیر توسعه صنعت غذا، فقدان شفافیت در دستورالعمل‌ها و مقررات است. برای نمونه، نامشخص بودن وضعیت ارز ترجیحی در سال آینده، امکان برنامه‌ریزی و تأمین منابع را از بخش خصوصی سلب می‌کند. علاوه بر این، اتخاذ سیاست‌های خلق‌الساعه مانند ممنوعیت‌های ناگهانی صادرات و واردات، به فضای کسب‌وکار آسیب جدی وارد می‌کند.

وی افزود: نگاه بخشی به مسائل و عدم مشارکت بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور از دیگر موانع توسعه محسوب می‌شود.

نوسانات اقتصادی به نفع دلالان و به ضرر تولیدکنندگان بزرگ است

منتصر گفت: آشفتگی‌های موجود مانند نوسانات نرخ ارز، به نفع دلالان و به ضرر تولیدکنندگان عمل می‌کند. در واقع تولیدکنندگان بزرگ از شرایط با ثبات نفع می برند.

وی افزود: چالش اصلی تولیدکنندگان نه با ذی‌نفعان پایین‌دستی، بلکه با سطوح بالای تصمیم‌گیری است که حتی اجازه واردات مستقیم نهاده‌های مورد نیاز را به تولیدکنندگان نمی‌دهند.

تاثیر منفی محدودیت‌ها بر کیفیت تولید شرکت‌های غذایی

رئیس هیئت مدیره گروه صنعتی کورش گفت: این محدودیت‌ها بر کیفیت تولید نیز تأثیر منفی می‌گذارد. برای مثال، در حالی که در کشورهای پیشرفته ضریب تبدیل نهاده به گوشت حدود ۱.۶۲ است، این نسبت در ایران به دلیل کیفیت پایین نهاده‌ها به ۱.۹ می‌رسد.

وی افزود: در شرایط فعلی، تولید برخی کالاها در داخل کشور امکان‌پذیر نیست. برای مثال، شرایط اقلیمی اجازه کشت دانه‌های روغنی را نمی‌دهد. در چنین مواردی، می‌توان با تدوین پروتکل‌های مشخص، از ظرفیت کشورهایی مانند روسیه برای کشت این محصولات استفاده کرد. این راهکار با بهره‌گیری از مزیت کریدوری ایران و همکاری با کشورهای منطقه می‌تواند به تأمین نیازهای داخلی و توسعه صادرات کمک کند.

کشت فراسرزمینی متوقف شد!

کوروش منتصر ادامه داد: ما میخواستیم در قزاقستان کشت فراسرزمینی انجام دهیم و برای این کار در آنجا زمین هم تامین کردیم. اما به دلیل عدم امکان تبدیل ریال به ارز، نتوانستیم این کار را انجام دهیم و برگشتیم.

وی افزود: این یک خسران بزرگ است که برای چنین کاری که شعار آن هم بسیار داده می شود، همکاری لازم انجام نشد و ما نتوانستیم این فعالیت اقتصادی و مهم مرتبط با امنیت غذایی را توسعه دهیم.

امکان تولید و صادرات شرکت‌های غذایی بدون نیاز به انرژی یارانه ای و ارز ترجیحی

منتصر گفت: تولیدکنندگان بزرگ ظرفیت های بزرگی هم دارند که دولت با موانعی که ایجاد می کند، اجازه بهره برداری از آن را نمی دهد. مثلا قانون ورود موقت الان وجود دارد اما به دلیل مسائل ارزی نمی توان از آن استفاده کرد.

وی افزود: تا می خواهیم از فرصت های بین المللی استفاده کنیم و حتی سرمایه گذاری داخلی را افزایش دهیم، به چشم مجرم به بخش خصوصی نگاه می شود و می گویند شما میخواهید از رانت استفاده کنید. در حالی که ما می توانیم بدون نیاز به انرژی یارانه ای و ارز ترجیحی، تولید و صادرات را افزایش دهیم. اینها را نمی خواهیم، فقط می خواهیم برای تولید و صادرات و ارزآوری مانع ایجاد نشود.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.