به گزارش مسیر اقتصاد یازدهمین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی احیا و ارتقاء مرغ لاین آرین»، دوشنبه ۸ بهمنماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی» برگزار شد. این نشست، یازدهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری شده است تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در این نشست کارشناسان و مسئولان بر ضرورت جایگزینی تدریجی سویه آرین در بازار گوشت مرغ، تاکید کردند و اقدامات دولت در این زمینه طی سالهای اخیر را ارزیابی کردند. همچنین الزامات و اقدامات لازم برای تحقق سهم ۲۰ درصدی سویه آرین در بازار گوشت مرغ با توجه به هدفگذاری برنامه هفتم پیشرفت پیشنهاد و ارائه شد.
تأثیر وقفه در واردات نهادهها بر تولید گوشت مرغ
در این نشست محمدرضا صدیقپور دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه گفت: به تدریج از سال ۱۳۸۱ براساس سیاستگذاریهای اتخاذ شده در واردات، برخی سویهها غیر از آرین در کشور غالب شدند تا اینکه در سال ۱۳۹۸ وقفهای در واردات ایجاد شد. با توجه به اینکه ۱۴ تا ۱۵ میلیون تن نهاده که با حدود ۲۵۰ هزار قطعه خط دی اجداد، تبدیل به ۲.۵ میلیون تن گوشت مرغ میشد، می توانست به واسطه این تحریم هوشمندانه، دچار مشکل شود. متأسفانه، چون از قدیم شرایط مناسب برای رشد و توسعه آرین فراهم نشده بود، سیاستهای حمایتی نتیجه نداد. به عنوان مثال، خرید با قیمت ۱۲ درصد بالاتر آرین نسبت به سایر سویهها نتیجه نداد و برخی تقلب کردند. این شرایط موجب عدم النفع بیشتر برای تولیدکنندگان شد.
لزوم توجه به سویه مرغ آرین و بهبود شرایط تولید
وی افزود: البته جوجه آرین شرایط بهتری در عملکرد پیدا کرده است. چیزی که امروز مورد مطالبه ماست این است که نباید این سویه مورد بیتوجهی قرار بگیرد. به جای مدیریت این موضوع، نباید فرافکنی کرد. باید شرایط را طوری بهبود داد که تولیدکنندگان با میل خود مرغ آرین را تولید کنند. آرین موجب ایجاد مشکلات در بازار مرغ نشده است، بلکه برنامهریزی اشتباه موجب مشکلات در بازار مرغ شده بود.
ضرورت تأمین اقتصاد تولیدکننده در راستای تولید پایدار
دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه گفت: در وهله اول، باید اقتصاد تولیدکننده در ارتباط با تولید تأمین شود. لذا، قیمتها باید به گونهای تعیین شوند که اقتصاد تولیدکننده دچار آسیب نشود. این امر، از الزامات اساسی برای دستیابی به تولید پایدار و خودکفایی در صنعت مرغداری است.
وی افزود: اتفاقات امروز، نتیجه سیاستهای نادرست گذشته است. البته، امروزه سیاستها اصلاح شده و شرایط بهبود یافته است. این اصلاحات، نشاندهنده تلاش برای جبران اشتباهات گذشته و ایجاد یک محیط مساعد برای تولیدکنندگان است.
ظرفیت تولید بیش از ۱۵۰ میلیون قطعه مرغ و وضعیت مازاد تولید
صدیق پور گفت: در حال حاضر، ظرفیت تولید بالغ بر ۱۵۰ میلیون قطعه مرغ وجود دارد و در حال حاضر، با مازاد تولید مرغ مواجه هستیم. این امر، نشاندهنده پتانسیل بالای صنعت مرغداری کشور و ضرورت مدیریت صحیح این ظرفیت است.
وی افزود: متأسفانه، عزم کافی برای حمایت از تولید مرغ آرین دیده نمیشود و شناخت کافی از این سویه وجود ندارد. این موضوع، مانعی جدی در مسیر توسعه و گسترش استفاده از مرغ لاین آرین به شمار میرود.
ضرورت رعایت سیاستهای تکلیفی و اجرای تصمیمات نظام
دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه گفت: سیاستهای تکلیفی باید با جدیت رعایت شوند و تصمیمات نظام در این زمینه باید به طور کامل اجرا شود. این امر، نیازمند همکاری و هماهنگی تمامی ذینفعان است.
وی افزود: البته، باید سیاستهای تشویقی برای اجرای این سیاستها در نظر گرفته شود. تا زمانی که حمایتهای تشویقی وجود نداشته باشد، مجبور خواهیم بود تناظر بین سویهها را داشته باشیم و نمیتوان برخی تولیدکنندگان را مجبور به استفاده از سویه خاصی کرد.
نقش آرین در ثبات بازار مرغ در دو سال اخیر
صدیق پور در پایان خاطرنشان کرد: در دو سال اخیر، به ثبات در بازار مرغ رسیدهایم و آرین به این ثبات در بازار مرغ کمک کرده است. این امر، نشاندهنده نقش مثبت این سویه در تأمین امنیت غذایی کشور است.
انتهای پیام/ کشاورزی