۳۰ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۲۰۰۴۶۵ ۳۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۰ دسته: تجارت و دیپلماسی
۰

سیاست‌های اقتصادی انزواگرایانه ایالات متحده، با حمایت دو حزب دموکرات و جمهوری‌خواه، در حال افزایش است که نمونه آن مخالفت با خرید شرکت فولاد آمریکایی توسط ژاپن و خروج از توافق‌نامه‌های تجاری است. این رویکرد ناشی از سیاست پوپولیستی و روایت «ضد جهانی‌سازی» است و می‌تواند به تقویت چین و افزایش تنش با متحدان آمریکا منجر شود. در نهایت، این روند پیامدهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی مهمی برای جهان خواهد داشت.

مسیر اقتصاد/ جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده اخیراً از خرید فولاد ایالات متحده توسط شرکت نیپون استیل ژاپن جلوگیری کرد. بایدن درباره تصمیم خود گفته است: «یک صنعت فولاد قوی و دارای مالکیت داخلی در اولویت امنیت ملی بوده و برای زنجیره‌های تامین حیاتی است.» دیوید بی. بوریت، مدیرعامل و رئیس جمهور فولاد ایالات متحده، از تصمیم بایدن انتقاد کرد. هم «یو. اس. استیل» و هم «نیپون استیل» اعلام کرده‌اند که چاره‌ای جز مراجعه به دادگاه ندارند. در بیانیه مشترک ایالات متحده استیل و نیپون استیل آمده است: «اظهارات و دستور رئیس جمهور هیچ مدرک معتبری مبنی بر یک موضوع امنیت ملی ارائه نمی‌دهد و بدون تردید، این یک تصمیم سیاسی بوده است. ما چاره‌ای نداریم جز اینکه تمام اقدامات مناسب را برای حفظ حقوق قانونی خود انجام دهیم.»

همسویی دو حزب آمریکایی در برابر فولاد ژاپنی

مقامات ارشد ژاپن ابراز نگرانی کرده‌اند که تصمیم دولت بایدن بر روابط اقتصادی ژاپن و آمریکا در آینده تأثیر خواهد گذاشت. در دوران نخست ریاست جمهوری ترامپ، اختلافات بین توکیو و واشنگتن بر سر مسائل کلیدی اقتصادی به ویژه تصمیم ترامپ برای افزایش تعرفه‌ها، منجر به تنش بین ایالات متحده و ژاپن شد. از زمان اعلام این خبر در دسامبر ۲۰۲۳ مبنی بر اینکه نیپون استیل شرکت فولاد ایالات متحده مستقر در پنسیلوانیا را در اختیار خواهد گرفت، یک اجماع همه‌جانبه در ایالات متحده در مورد مخالفت با این قرارداد به وجود آمده است. به طوری که، ترامپ، رئیس جمهور آینده آمریکا و بایدن در این موضوع با یکدیگر هم نظر بوده‌اند.

موضع بایدن در مورد خرید پیشنهادی فولاد ایالات متحده توسط نیپون استیل، به وضوح این مهم را نشان می‌دهد که در یک‌دهه گذشته شرایط اقتصادی در ایالات متحده تغییر کرده و هم دموکرات‌ها و هم جمهوری‌خواهان در پی اتخاذ یک موضع انزواگرایانه در مورد مسائل مهم اقتصادی هستند.

اختلاف نظر در مورد ویزای کاری ایالات متحده

اخیرا، رهبر ارشد دموکرات و سناتور برنی سندرز از سیستم ویزای H-1B (ویزای کاری ایالات متحده برای کارگران بسیار ماهر خارجی) انتقاد کرد. دیدگاه‌های او در مورد H-1B با نظرات بسیاری به‌ویژه حامیان ترامپ در حزب جمهوری‌خواه تفاوت چندانی ندارد. ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و وزیر کارآمدی دولت (DOGE) از سیستم ویزای H-1B دفاع و باور دارد که این ویزا به شرکت‌های آمریکایی امکان می‌دهد تا افراد ماهر و مستعد را استخدام کنند. اما سندرز گفته است که ویزای H-1B فقط برای میلیاردرهای آمریکایی مفید است. این سناتور آمریکایی همچنین گفت: «کارکرد اصلی ویزای H-1B استخدام «بهترین و باهوش‌ترین» افراد نیست، بلکه جایگزین کردن مشاغل پردرآمد آمریکایی با خدمتکاران کم‌دستمزد خارج از کشور است».

ترامپ که در گذشته منتقد ویزاهای H-1B بوده، اخیرا از این ویزا دفاع کرده است. مشاور او، استیو بنن، اما از ویزای H-1B انتقاد کرده و گفته است که این سیستم باید برچیده شود. بنن، ماسک را به دلیل نظراتش در نفع ویزای H-1B مورد انتقاد قرار داد. دیگر حامیان سیاست «آمریکا دوباره بزرگ» نیز از ماسک انتقاد کرده‌اند و از انتصاب افراد مانند «سریرام کریشنان» به عنوان مشاور ارشد هوش مصنوعی در تیم ترامپ ناراضی بوده‌اند.

افزیش همگرایی اقتصادی بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان

حتی در مورد مسائلی مانند توافقنامه‌های تجاری، جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در یک موضع بوده‌اند. در حالی که مشارکت ترانس پاسیفیک (TPP) که اکنون به عنوان توافق جامع و مترقی برای مشارکت ترانس پاسیفیک (CPTPP) از آن یاد می‌شود، زاییده افکار باراک اوباما بود، دموکرات‌ها همین موضوع را رد کردند. در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری سال‌های ۲۰۱۶  ،۲۰۲۰ و ۲۰۲۴، دموکرات‌ها از TPP فاصله گرفتند. هم برنی سندرز و هم هیلاری کلینتون، نامزدهای ریاست جمهوری دموکرات‌ها در سال ۲۰۱۶، از TPP انتقاد کرده‌اند.

یکی از نخسین تصمیماتی که ترامپ در دوران ریاست جمهوری قبلی خود گرفت، خروج از TPP بود. این اقدام سیگنال‌هایی را به متحدان و شرکای ایالات متحده به ویژه در آسیا ارسال کرد. ترامپ همچنین اعلام کرده است که ایالات متحده از چارچوب اقتصادی هند و اقیانوسیه (IPEF) که توسط دولت بایدن با ۱۴ کشور شامل استرالیا، برونئی، فیجی، هند، اندونزی، ژاپن، جمهوری کره، مالزی، نیوزلند، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، ویتنام و ایالات متحده امضاء شد، خارج خواهد شد.

در پایان، برخی از تحولات اخیر به وضوح نشان می‌دهد که گرایش فزاینده‌ای به سمت سیاست‌های اقتصادی جزیره‌ای در ایالات متحده وجود دارد. این گرایش در سایر نقاط جهان نیز قابل مشاهده است. دلیل اصلی این امر، ظهور سیاست پوپولیستی و موفقیت روایت «ضد جهانی‌سازی» است. اختلافات بین ایالات متحده و متحدانش در آسیا و اروپا بر سر مسائل کلیدی اقتصادی احتمالا در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ افزایش یابد که چین از همین مزیت استفاده خواهد کرد.

منبع: مدرن دیپلماسی

انتهای پیام/ تجارت و دیپلماسی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.