۲۲ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۲۰۰۴۰۷ ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

مهدی خداوردی کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی در نشست «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی» به وابستگی تولید محصولات پروتئینی کشور به واردات نهاده‌های دامی اشاره کرد و گفت: در این راستا متنوع سازی ترکیب جیره دام و طیور با محوریت استفاده از محصولات قابل کشت در داخل کشور و استفاده از ظرفیت ۳۰ میلیون تنی ضایعات و پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی می‌تواند زمینه کاهش وابستگی به واردات را فراهم کند.

به گزارش مسیر اقتصاد نهمین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی»، چهارشنبه ۱۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ و با میزبانی «موسسه تحقیقات علوم دامی» برگزار شد. این نشست، نهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست کارشناسان و مسئولان انواع خوراک جایگزین برای دام و طیور در شرایط فعلی کشور را با هدف کاهش وابستگی به واردات معرفی کردند و درباره نحوه تولید آنها به ارائه نظر پرداختند. همچنین امکان جایگزینی نژادهای داخلی دام و طیور با نژادهای خارجی و الگوی مصرف خوراک آنها با هدف کاهش وابستگی به واردات مورد بررسی قرار گرفت.

تولید محصولات پروتئینی مورد نیاز کشور وابسته به تامین به هنگام نهاده‌ها

مهدی خداوردی کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی در این نشست گفت: بر اساس آمار سال ۱۴۰۲ حدود ۱۶.۵ میلیون تن نهاده دامی شامل ذرت (۱۰ میلیون تن)، کنجاله سویا (۱.۷میلیون تن)، دانه سویا (۲.۷ میلیون تن) و جو (۲.۱ میلیون تن) به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار وارد کشور شده است.

وی افزود: این حجم از واردات به منظور تولید ۲.۶ میلیون تن گوشت مرغ، ۱.۲ میلیون تن تخم مرغ، ۹۰۰ هزار تن گوشت قرمز و ۱۲ میلیون تن شیر مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین تولید محصولات پروتئینی مورد نیاز کشور وابسته به تامین به هنگام این نهاده‌ها است و کوچک‌ترین اختلال در فرآیند تامین این محصولات از طریق واردات، نوسانات قیمتی در بازار محصولات پروتئینی ایجاد خواهد شد.

متنوع سازی ترکیب جیره دام و طیور با محوریت محصولات قابل کشت داخلی

کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی در خصوص دانه‌های نهاده‌ای گفت: بررسی خصوصیات فنی این دانه ها نشان می دهد امکان خودکفایی در تولید دانه جو وجود دارد اما به علت محدودیت های اقلیمی و کشت تابستانه دو دانه ذرت و سویا امکان کشت متناسب با نیاز این دو محصول در کشور وجود ندارد، بنابراین حل این موضوع نیازمند استفاده از روش های جایگزین است.

وی افزود: در این راستا متنوع سازی ترکیب جیره دام و طیور با محوریت استفاده از محصولات قابل کشت در داخل کشور و استفاده از ضایعات و پسماندهای کشاورزی و صنایع غذایی می تواند زمینه کاهش وابستگی به واردات را فراهم کند. بررسی شرایط اقلیمی و ظرفیت های کشاورزی در ایران نشان می دهد در حال حاضر محصولاتی نظیر گندم، سورگوم، ترتیکاله و… امکان جایگزینی با ذرت و محصولاتی نظیر کلزا، کاملینا، باقلا و… امکان جایگزینی با کنجاله سویا در جیره های غذایی دام و طیور را تا سطح های مشخصی دارند. به عنوان نمونه محصول باقلا می تواند تا ۲۰ درصد جایگزین ذرت و کنجاله سویا در جیره طیور شود.

امکان استفاده از ۳۰ میلیون تن پسماند و ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی در جیره دام و طیور

خداوردی گفت: البته تولید این محصولات نیازمند یک برنامه حمایتی منسجم از سوی دولت و اقداماتی همچون اتصال برنامه واردات مبتنی بر حمایت از تولید داخل توسط شرکت های بزرگ است تا کشاورزان اقدام به تولید این محصولات نمایند. از سوی دیگر امکان استفاده از حدود ۳۰ میلیون تن پسماند و ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی نظیر ضایعات کارخانجات ماکارونی، بیسکوئیت سازی، بقایای سبز پوسته پسته و… نیز در جیره دام و طیور فراهم است.

وی افزود: بنابراین دولت می تواند با شناسایی ظرفیت های کشور متناسب با آمایش سرزمینی، برنامه ای جامع را به منظور تنوع بخشی به ترکیب جیره دام و طیور از طریق استفاده از محصولات قابل کشت در کشور و پسماند و ضایعات کشاورزی و صنایع غذایی، به منظور کاهش وابستگی به واردات پیگیری نماید.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.