۲۰ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۲۰۰۲۴۷ ۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

علیرضا آقاشاهی مجری طرح کلان خوداتکایی در خوراک دام و طیور در نشست «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی» بر اهمیت افزایش خوداتکایی در تولید نهاده‌های دامی با بهبود بهره‌وری و استفاده از ضایعات غذایی تأکید و خاطرنشان کرد: استانداردهای غذایی باید بازنگری شده و نظارت بر واردات نهاده‌ها تقویت شود. استاندارد غذایی خوراک دام شامل ۴۳ قلم و نه ۳ قلم است و می‌توان به آن برای کشور تنوع بخشید. وی افزود: باید نظارت دقیقی روی واردات داشته باشیم. به طور مثال ۳۰ درصد نشاسته ذرت معادل ۶۵۰ هزار تن در مدفوع گاوها دفع می‌شود چون ذرت وارداتی ساختار سستی داشته و متناسب با نیاز ما نبوده است.

به گزارش مسیر اقتصاد نهمین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الگوی خوداتکایی در خوراک و احیای نژادهای دام و طیور بومی»، چهارشنبه ۱۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ و با میزبانی «موسسه تحقیقات علوم دامی» برگزار شد. این نشست، نهمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست کارشناسان و مسئولان انواع خوراک جایگزین برای دام و طیور در شرایط فعلی کشور را با هدف کاهش وابستگی به واردات معرفی کردند و درباره نحوه تولید آنها به ارائه نظر پرداختند. همچنین امکان جایگزینی نژادهای داخلی دام و طیور با نژادهای خارجی و الگوی مصرف خوراک آنها با هدف کاهش وابستگی به واردات مورد بررسی قرار گرفت.

خوداتکایی در تولید نهاده‌های دامی با افزایش ۳۰ تا ۷۰ درصدی تولید ناشی از رشد بهره‌وری

علیرضا آقاشاهی مجری طرح کلان خوداتکایی در خوراک دام و طیور در این نشست گفت: ارتقاء خوداتکایی در تامین نهاده‌های دام و طیور به عبارتی هم ترازی خوراک یک زنجیره است. در این زمینه هم باید به ظرفیت تولید خوراک در داخل توجه شود و هم به نژادهایی که به این هدف کمک می‌کند توجه شود.

وی افزود: عملکرد تولید در کشور در خصوص نهاده‌هایی مثل ذرت، جو، ذرت علوفه‌ای و یونجه، به مراتب کمتر از میانگین کشوری و حد مطلوب است؛ بنابراین افزایش تولید با افزایش بهره وری در تولید، میتواند حدود ۳۰ تا ۷۰ درصد افزایش تولید این محصولات را با همین میزان سطح زیر کشت به همراه داشته باشد و به خوداتکایی در تولید این نهاده‌ها کمک کند. 

ظرفیت‌های ضایعات مواد غذایی برای استفاده به عنوان خوراک دام

آقاشاهی ادامه داد: علاوه بر این بقایای بعد از برداشت محصولاتی مثل چغندر قند و نیشکر قابلیت این را دارد که به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار بگیرد. بحث بعدی سرشاخه‌های خرماست که ارزش غذایی آن حدود نصف کاه است و به آن هم توجه نشده است. بقایای بعد از برداشت پسته یا خرمای ضایعاتی نیز میتواند به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار بگیرد. کود مرغی هم میتواند مانند کنجاله سویا مورد استفاده قرار بگیرد. ۱۴ میلیون تن هدر رفت غلات کشور هم میتواند در زنجیره خوراک دام مورد استفاده قرار بگیرد. با توجه به منابع آب و خاک فعلی، می‌توان خوداتکایی در امنیت غذایی را به دست آورد.

استاندارد غذایی خوراک دام شامل ۴۳ قلم و نه ۳ قلم است

مجری طرح کلان خوداتکایی در خوراک دام و طیور گفت: در حوزه سیاستگذاری که دولت متولی آن است، در اقلامی که می‌توانیم استفاده کنیم باید برنامه مشخصی داشته باشیم. در کشور برزیل جدول استاندارد غذایی خوراک دام شامل ۴۳ قلم است اما ما آن را به ۳ قلم کاهش دادیم.

وی افزود: اتوبان ۴۳ بانده خوراک دام اگر به ۳ باند کاهش یابد، فساد و تخلف به وجود خواهد آمد. همچنین واردات را باید بر مبنای توان تولید داخل انجام دهیم. مثلا اگر گلوتن را به جای ذرت استفاده کنیم می‌توانیم در خوراک دام از مقدار بیشتری اوره که تولید داخلی است، استفاده کنیم، اما اختیار خوراک دام را به دست تجار دادیم.

۶۵۰ هزار تن ذرت وارداتی به صورت کود دفع می‌شود

آقاشاهی اظهار داشت: ما بر اساس منابع طبیعی کشور واردکننده نهاده خواهیم بود اما باید خودمان تعیین کنیم چه چیزی برای واردات مناسب است و نظارت دقیقی روی واردات داشته باشیم. به طور مثال ۳۰ درصد نشاسته ذرت در مدفوع گاوها دفع می‌شود چون ذرت وارداتی ساختار سستی داشته و متناسب با نیاز ما نبوده اما با این سیستم واردات که تولیدکننده پروتئین نظارتی بر خوراک وارداتی ندارد، چطور می‌توانیم به ذرت مناسب دست بیابیم؟ به این ترتیب ۶۵۰ هزار تن ذرت وارداتی به صورت کود دفع می‌شود.

حمایت‌ها از کشاورزی متناسب با تولید نیست

وی افزود: دولت یک بار به سراغ حذف سوبسید واردات رفت اما با جهش مجدد ارزی اثر خودش را از دست داد. کمکها، آموزشها و دستورالعمل ها متناسب با سیستم تولید نیست و مثلا معادل ۷۰۰ هزار تن نهاده به دلیل سبستم غلط برداشت یونجه در مزرعه تلف می‌شود چون ماشین آلات برداشتی که استفاده می‌شود متناسب با یونجه نیست و برگ یونجه برداشت نمی‌شود و در خاک رها می‌شود. همچنین در برهه ای ماشین آلات وارداتی قابلیت استفاده در زمینهای خرده مقیاس را نداشت.

آقاشاهی در پایان گفت: در حوزه واردات مهم است که نهاد مسئولی داشته باشیم که متولی نظارت بر قیمت، کیفیت و سایر مولفه های اقتصادی و فنی باشد و پاسخگو نیز باشد. این در حالی است که اکنون هر واردکننده ای بخواهد می‌تواند ذرت و سویا وارد کند و سالهای گذشته بازرگانی سایپا هم ۱۰ هزار تن ذرت وارد کرده بود و به این صورت نمی‌توانیم کیفیت واردات و سپس تولید را تضمین کنیم.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.