۰۵ دی ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۸۲۰۸ ۰۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۰ دسته: کشاورزی
۰

افزایش تقاضا برای تأمین غذا و چالش‌های امنیت غذایی باعث شده است که فناوری‌های نوین در کشاورزی، از جمله حسگرهای خاک، GPS و ربات‌های کشاورز، بهبود چشمگیری در بهره‌وری و کیفیت محصولات ایجاد کنند. این فناوری‌ها با بهینه‌سازی فرآیندهای کشاورزی، کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد کشاورزان، نقش مهمی در امنیت غذایی و بهبود کیفیت زندگی جوامع روستایی دارند. اما توجه به مسائل زیست‌محیطی در استفاده از این ابزارها ضروری است.

به گزارش مسیر اقتصاد تقاضا برای تامین غذا رو به افزایش است و امنیت غذایی به یکی از مهمترین موضوعات کشورها تبدیل شده است. بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی (FAO)، حدود ۱۰ درصد از جمعیت جهان، معادل ۸۱۵ میلیون نفر دچار سوء تغذیه هستند و به غذای کافی دسترسی ندارند.

به همین دلیل، استفاده از فناوری های نوین در تولید محصولات کشاورزی با هدف افزایش بهره‌وری، کمک به بهبود کمی و کیفی این محصولات، کاهش هزینه‌های تولید و در نهایت تسهیل فرآیندها، تاثیر قابل توجهی در تامین امنیت غذایی دارد.

فناوری های رایج در کشاورزی

– حسگر خاک: این حسگر که برای اندازه گیری سطح رطوبت خاک، دما و سایر عوامل موثر بر رشد محصول استفاده می‌شود. داده‌های جمع‌آوری‌شده به‌صورت بی‌سیم به کشاورز ارسال می‌شود و او می‌تواند شیوه‌های کشت محصول را بر این اساس تنظیم کند.

– سامانهٔ موقعیت‌یاب جهانی (GPS): این سامانه‌ها به افزایش کارایی تولید محصول کمک می‌کند. به این صورت که با مشخص شدن دقیق مرزها و محدوده مورد کشت، مانع هدر رفتن بذر، کود و آفت کش می‌شود.

-پایش آب و هوا: دسترسی به داده‌های آب و هوایی این امکان را به کشاورز می‌دهد تا با اطلاع دقیق از وضعیت بارش برف و باران، در مورد زمان کاشت، نحوه آبیاری و نوع محصول تصمیم بگیرد.

– اتوماسیون یا خودکارسازی: استفاده از ابزارهای عملکرد خودکار، موجب می‌شود فرایندهای کشاورزی از قبیل کاشت، نشاء، برداشت و غیره با سهولت و سرعت بیشتری انجام شده و کیفیت و کارایی آن افزایش یابد.

-هواپیماهای بدون سرنشین: این هواپیماها برای نقشه برداری و نظارت بر محصولات استفاده می‌شوند. آنها با جمع‌آوری داده‎‌ها، کمک می‌کنند تا برنامه ریزی و اجرای فعالیت‌های کشاورزی با سهولت و دقت بیشتری انجام شود.

– ربات‌های کشاورز: این ​​روبات‌ها در انجام کارهای مختلف در مزارع مانند دوشیدن گاو، چیدن میوه و سبزیجات و حتی بریدن علف به کشاورز کمک می‌کنند. مزیت این ربات‌ها این است که مدت طولانی بدون خستگی کار می‌کنند و خطایش نیز حداقل است.

– تصاویر ماهواره‌ای: این تصاویر برای پیش بینی وضعیت آب و هوا، نظارت بر تولید محصول و تجزیه و تحلیل عملکرد استفاده می‌شود و به کشاورزان این امکان را می‌دهد تا در مورد آبیاری، الگوی کشت و دیگر بخش‌های فرایند تولید، تصمیمات به موقع بگیرند.

این فناوری‌ها ضمن افزایش تولید و ایجاد امنیت غذایی، بالارفتن سطح درآمد کشاورزان، ایجاد بازارهای جدید و بهبود کیفیت زندگی برای جوامع روستایی را نیز به همراه دارد. هرچند در استفاده از ابزارها و فناوری‌های نوین، موضوعات زیست محیطی را نیز باید مدنظر داشت.

منبع: دانشگاه سیج

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.