محمد حسین بابالو دبیر کل انجمن ملی صنایع پلیمر ضمن اشاره به شرایط فعلی تأمین مواد اولیه در صنایع پاییندستی پتروشیمی در گفتوگو با مسیر اقتصاد گفت: با توجه شرایط کنونی حاکم بر بازار محصولات پتروشیمی، بورس کالا بهعنوان یکی از بسترهای اصلی و کارآمد برای عرضه این محصولات شناخته میشود. عواملی همچون چابکی و عملکرد مناسب، سازِکار مبتنی بر دستورالعملهای مشخص و عدم اعمال رفتار سلیقهای، موجب شده است که بورس کالا به یکی از ارکان مهم اقتصاد کشور تبدیل شود.
بورس کالا؛ ابزاری کارآمد اما با ظرفیتهای بالقوه و مغفول
بابالو ضمن اشاره به ثبت ارزش ۱۶۰۰ هزار میلیارد تومانی در معاملات بورس کالا طی سال ۱۴۰۲ گفت: بورس کالا با مزایایی همچون تنظیمگری، شفافیت، تأمین مالی، کاهش هزینه معامله، افزایش سرعت دادوستد، قابلیت انجام معاملات اعتباری، ارتقای امنیت و اعتماد در معاملات نقش قابل توجهی در بازار ایفا میکند. با این حال ظرفیتهای بیشتری برای بهرهگیری در بازار محصولات پتروشیمی دارد که تاکنون بهطور کامل عملیاتی نشده است.
دبیرکل انجمن ملی صنایع پلیمر با اشاره به ظرفیتهای بورس کالا بیان داشت: در بورس کالا علاوه بر بازار فیزیکی، معاملات اعتباری، گواهی سپرده کالایی و همچنین قراردادهای مستقیم در چارچوب قراردادهای کشف پریمیوم وجود دارد. ضمن اینکه قابلیت استفاده از ابزارهایی نظیر اعتبار اسنادی یا السی[۱]، برات الکترونیک و اوراق گام[۲] نیز در این بستر مهیا شده است، اما تعدادی از این قراردادها و ابزارها که قابلیت استفاده در بازار محصولات پتروشیمی را دارند و مزایایی مانند تأمین سرمایه و کاهش ریسک را برای طرفین فراهم میکنند، مغفول ماندهاند و به دلایل مختلفی مانند مشکلات مالیاتی مورد استفاده قرار نمیگیرند.
تأمین پایدار مواد اولیه؛ شرط لازم برای رشد صنایع پتروشیمی
بابالو در ادامه با توجه به اهمیت امنیت عرضه در صنایع پاییندستی افزود: یکی از بزرگترین ریسکهای پیش روی توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز، نبود امنیت و استمرار در تأمین ماده اولیه است. این مشکل باعث میشود که نهتنها بخش پاییندستی با چالشهایی مانند اختلال در تولید مواجه شود، بلکه بخش بالادستی نیز بهدلیل کاهش تقاضا و ناهماهنگی در برنامهریزی تولید آسیب ببیند.
دبیر کل انجمن ملی صنایع پلیمر در پایان با توجه به گستردگی صنعت پلاستیک در سراسر جهان خاطر نشان کرد: در حال حاضر در بورس کالای ایران نزدیک به ۴۰۰ گرید مختلف در قالب ۱۴ گروه کالایی، شامل محصولات پلاستیکی و پلیمری مورد معامله قرار میگیرد. این صنعت، بهعنوان یکی از اشتغالزاترین صنایع کشور شناخته میشود، به طوریکه ۱۲۰ هزار نفر در بخش بالادستی و ۸۵۰ هزار نفر در بخش پاییندستی آن مشغول هستند. با توجه به چنین ظرفیتی، حمایت از صنایع پاییندستی پتروشیمی اهمیت بسیار زیادی دارد و تأمین پایدار و کافی مواد اولیه، یکی از عوامل کلیدی در تحقق این حمایت بهشمار میرود.
پینوشت:
[۱] letter of credit (LC)
[۲] گواهی اعتبار مولد
انتهای پیام/ انرژی