به گزارش مسیر اقتصاد سومین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «چالشها و ظرفیتهای زیستبوم دانشبنیان غذا و کشاورزی»، سهشنبه ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ با همکاری اندیشکده اقتصاد مقاومتی و با میزبانی «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری» برگزار شد. » این نشست، سومین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری میشود تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در این نشست به چگونگی استفاده از فناوری های نوین برای رفع چالشهای فعلی امنیت غذایی پرداخته شد و کارشناسان نقش آفرینی مطلوب دولت و بخش خصوصی را در توسعه دانش بنیان کشاورزی تبیین کردند.
سهم ۶۰ درصدی دانش و فناوری در افزایش ۵ برابری تولید کشاورزی
حسین فرازمند رئیس مرکز اطلاع رسانی و فناوری اطلاعات سازمان تات در این نشست گفت: افزایش ۵ برابری تولید محصول کشاورزی در ۴ دهه اخیر ۶۰ درصد تحت تاثیر دانش و فناوری بوده و صرفا ۴۰ درصد آن در اثر افزایش سطح زیر کشت بوده است. با این حال تغییرات اقلیم میتواند ۱۰ درصد تولید را در آینده از بین ببرد که نتیجه میگیریم باید هرچه بیشتر به افزایش ضریب نفوذ دانش برای رشد بهرهوری تولید از جمله هوشمندسازی تولید توجه شود.
چالشها و راهکارهای هوشمندسازی تولید کشاورزی با استفاده از فناوریهای نوین
وی افزود: در هوشمندسازی تولید کشاورزی با استفاده از فناوریهای نوین با چالشهایی مواجهیم که اهم این موارد به شرح زیر است: ۱- هزینه بالا و نیاز به سرمایهگذاران کلان که کشاورزان کوچک از توانشان خارج است ۲- عدم دسترسی به داده کافی در خصوص شرایط اقلیمی و آمارهای مدیریتی ۳- تکنولوژی های پیچیده و عدم آشنایی کشاورزان عادی با آن ۴- محدودیتهای زیرساختی از جمله دسترسی به اینترنت برای استفاده از اینترنت اشیا در سطح مزارع و باغات. سایر چالشهای هوشمندسازی عبارت از فقدان مقررات قانونی، نیروی انسانی متخصص، و کوچک مقیاسی مزارع است.
فرازمند در ادامه برای بیان راهکارها اظهار داشت: راهکارهای پیشنهادی برای غلبه بر چالشهای مذکور عبارت از سرمایهگذاری و حمایت دولتی یا منابع اعتباری صندوقها، تقویت زیرساخت IT در روستا، آموزش و توسعه مهارت در کشاورزان و ترویج و تشویق برای هوشمندسازی و ادغام تحقیق و توسعه صنعت با دانشگاه است.
تجربیات و اقدامات موفق هوشمندسازی در کشاورزی
رئیس مرکز اطلاع رسانی و فناوری اطلاعات سازمان تات گفت: یک تجربه موفق در هوشمندسازی به صورت مشترک بین سازمان تات از وزارت جهاد کشاورزی و سازمان فناوری اطلاعات داشتیم که موفق شدیم با توسعه زیرساختهای فناورانه به اهداف خوبی در رشد بهره وری برسیم.
وی افزود: به طور مثال ایستگاههای هواشناسی فعلی کشور ماکرو اقلیم هستند و مناسب رویکردهای شهرسازی است؛ اما برای بخش کشاورزی به هواشناسی میکرو اقلیم نیاز داریم و به همین دلیل به سمت ایستگاههای هواشناسی مجازی حرکت کردیم. برنامه دوم ما استفاده از فناوری فضایی و سنجش از دور بهرهوری کشاورزی با تشکیل سامانه سطح زیر کشت بود که از ماهواره MODIS سطح زیر کشت ۱۱ محصول را محاسبه کردیم.
وی ادامه داد: اکنون نیز با همکاری ستاد غذا و کشاورزی معاونت علمی در حال استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل ۲ برای ردیابی آفات کشاورزی در حال اقدام هستیم. سامانه آبیاری هوشمند اقدام بعدی ما بود که با حمایت معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در سطح ۲۱ استان موفق شدیم ۱۰ درصد مصرف آب را در برخی مزارع کاهش دهیم. ایجاد سکوی دیجیتال کشاورزی کشور به عنوان سامانه تاک آخرین اقدام این ستاد هوشمندسازی است که همه فعالان زیستبوم دانشبنیان کشاورزی در این پلتفرم با هم مرتبط میشوند.
انتهای پیام/ کشاورزی