به گزارش مسیر اقتصاد سومین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «چالشها و ظرفیتهای زیستبوم دانشبنیان غذا و کشاورزی»، سهشنبه ۱۳ آذرماه ۱۴۰۳ از ساعت ۹ الی ۱۲ با همکاری اندیشکده اقتصاد مقاومتی و با میزبانی «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری» برگزار شد. » این نشست، سومین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری میشود تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در این نشست به چگونگی استفاده از فناوری های نوین برای رفع چالشهای فعلی امنیت غذایی پرداخته شد و کارشناسان نقش آفرینی مطلوب دولت و بخش خصوصی را در توسعه دانش بنیان کشاورزی تبیین کردند.
کشاورزی صحیح علاوه بر خودکفایی میتواند به صادرات منجر شود
آرمین توحیدی عضو مدیر پژوهش و ارتباط با صنعت و جامعه دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: با توجه به اصول قرآنی نباید در سلطه کافران قرار بگیریم. در بیانات امام خمینی و رهبر انقلاب تاکید شده که کشاورزی صحیح در ایران میتواند علاوه بر نیاز داخل و خودکفایی، تولید کافی برای صادرات هم داشته باشد و ما در امر تهیه مواد غذایی تسلیم به بیرون مرزها احتیاج داشته باشیم.
وی افزود: با این حال و با وجود تاکید استانداردهای جهانی بر مصرف سرانه ۱۳ کیلوگرم منابع پروتئینی در سال و رشد سریعی که در سالهای پیش از سال ۹۷ در این حوزه داشتیم، از سال ۹۷ به شدت مصرف گوشت در ایران کاهش یافته و سرانه میانگین مصرف تقریبا به ۶ کیلوگرم رسیده است.
در حوزه کشاورزی نگاه بازاری و راست افراطی نباید بر دولت حاکم باشد
توحیدی ادامه داد: با وجود ناترازی مصرف پروتئین حیوانی که دولت را مجبور به واردات گوشت کرده، نباید نگاه بازاری و راست افراطی به دولت حاکم باشد که در مواقع بحران توجه به تولید داخل را کنار بگذارد و در واقع به دامدار خارجی یارانه بدهد.
وی افزود: دو دیدگاه در دنیا در حوزه غذا و کشاورزی حاکم است که نگاه راست امنیت غذایی و نگاه چپ حاکمیت غذایی را مطرح میکند. هر یک از این دو نگاه تعاریف و هنجارهای خاص خود را دارند. نگاه امنیت غذایی در دنیا به مردم گرایی بی توجه است و به مبدا و تولیدکننده اهمیت نمیدهد در حالیکه در دیدگاه حاکمیت غربی تولیدکنندگان خرد محترم و ذی حق هستند.
توحیدی با اشاره به اینکه در کشور ما در لایه سیاستگذاری نگاه نئولیبرال حاکم نیست، گفت: با وجود این، در لایه مدیران اجرایی نگاه بازاری غلبه دارد و تا کمبودی پدید میآید درهای واردات باز میشود و دام مولد به کشتارگاه میرود.
تولید خرد در کشاورزی باید محترم و ذیحق شناخته شود
مدیر پژوهش و ارتباط با صنعت و جامعه دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: ما باید اندیشههای تمدنی خود را توسعه دهیم و نباید به یکی از دو دیدگاه غالب در دنیا متمایل شویم. نگاه راست ما را به سمت مگافارمها (مزرعه های بزرگ) هدایت میکند در حالیکه فائو دهه پیش رو را دهه کشاورزی خانوادگی نامگذاری کرده است.
وی افزود: ۹۵ درصد مرغداریها در اروپا زیر ۱۰۰ قطعه است اما ما ۲۱ هزار مرغداری داریم که همگی مگافارم هستند و خوراکشان وارداتی و ناپایدار است.
فناوریهای نوظهور در کشاورزی باید مبتنی بر اقلیم و توان داخلی بازطراحی شوند
توحیدی با اشاره به اینکه در نگاه فناورانه باید دانش سنتی نیاکان خود را نیز حتما به دانشگاه بیاوریم و آن را به علم و استاندارد تبدیل کنیم، اظهار داشت: دامداری دقیق، اصلاح ژنتیکی، خوراک جایگزین و سایر فناوریهای نوظهور را باید مبتنی بر اقلیم و توان داخلی بازطراحی کنیم.
وی افزود: ما مشاهده میکنیم گوشت ارگانیک در دنیا ۳ برابر گوشت مگافارم قیمت دارد؛ اما ما برای گوشتی که در مراتع تولید میشود و از نظر کیفیت بسیار بهتر از گوشت جایگاه ثابت است ارزش قائل نیستیم و با قیمت یکسان می فروشیم و در واقع مراتع را به ثمن بخس حراج میکنیم.
انتهای پیام/ کشاورزی