۲۴ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۷۰۷۳ ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۰ دسته: انرژی، انرژی هسته‌ای
۰

آفریقای جنوبی در حال بازتعریف سیاست‌های هسته‌ای خود است و به‌جای توسعه نیروگاه‌های هسته‌ای بزرگ، روی رآکتورهای مدولار کوچک (SMRs) تمرکز دارد. این رآکتورها به دلیل هزینه‌های کمتر، زمان ساخت سریع‌تر و قابلیت انعطاف در تولید برق، جذابیت بالایی دارند. وزیر انرژی این کشور بر اهمیت این فناوری برای تامین انرژی پایدار و کم‌کربن کشور تاکید کرده است.

مسیر اقتصاد/ آفریقای جنوبی در حال بازتصور آینده هسته‌ای خود با تمرکز بر روی راکتورهای مدولار کوچک است. انرژی هسته‌ای دوباره در آفریقای جنوبی مورد توجه قرار گرفته است، اما احتمالاً به شکل برنامه‌های ساخت نیروگاه‌های بزرگ و متداول که تحت برنامه خرید هسته‌ای جنجالی دوران ریاست‌جمهوری جاکوب زوما مطرح شده بود، نخواهد بود.

انرژی هسته‌ای بخش حیاتی از ترکیب انرژی آفریقای جنوبی

در یک نشست خبری که هفته گذشته برگزار شد، وزیر انرژی و برق، کگوسیانتسو راموکوپا، تأکید کرد که انرژی هسته‌ای بخش حیاتی از ترکیب انرژی آفریقای جنوبی خواهد بود و فعالیت‌هایی در حال انجام است تا ظرفیت‌های هسته‌ای کشور دوباره فعال شود. او به‌طور خاص به راکتورهای مدولار کوچک (SMRs) و نه راکتورهای بزرگ متداول مانند نیروگاه هسته‌ای کوبرگ اشاره داشت.

با وجود نگرانی‌ها در مورد تأثیرات زیست‌محیطی، هزینه‌های اولیه بالا، موانع نظارتی و تردید عمومی، راموکوپا در تاریخ ۲۰ نوامبر گفت: «ما پذیرفته‌ایم که SMRs آینده انرژی آفریقای جنوبی را می‌سازند.»

او افزود: «تقریباً ۵۰ تا ۶۰ فناوری مختلف SMR وجود دارد که در مراحل مختلفی از طراحی قرار دارند. فکر می‌کنم فقط چینی‌ها در این زمینه پیشرفت کرده‌اند. ما می‌دانیم که توانمندی داریم و در واقع، آغازگر نسل فعلی راکتورهای مدولار کوچک، رآکتور PBMR [رآکتور مدولار بستر سنگریزه‌ای] است. ما بیش از ۱۲ میلیارد رند در این برنامه سرمایه‌گذاری کردیم [و سپس] آن را به دلایلی که در آن زمان توضیح داده شد، کنار گذاشتیم.»

او همچنین گفت: «فکر می‌کنیم که باید از مهارت‌های خود بهره‌برداری کنیم، از دانش انباشته‌شده در زمینه فناوری هسته‌ای که در طول زمان کسب کرده‌ایم و این همان دلیلی است که به کابینه مطرح می‌کنیم.»

راکتورهای مدولار کوچک، فناوری نوین هسته‌ای

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA)، رآکتورهای مدولار کوچک به رآکتورهای کوچک و متوسط اطلاق می‌شود. آژانس توضیح می‌دهد: «معمولاً این راکتورها به‌عنوان تأسیسات با خروجی قدرت تا ۷۰۰ مگاوات تعریف می‌شوند. SMRs گزینه‌ای جذاب برای کشورهای با منابع مالی محدود، شبکه‌های برق کوچک یا کشورهایی است که به دنبال تأسیسات هسته‌ای مقیاس‌پذیر و انعطاف‌پذیر هستند.»

یکی از جنبه‌های جذاب این فناوری، انعطاف‌پذیری آن است. جنبه مدولار این طراحی این امکان را می‌دهد که با توجه به تقاضا، ماژول‌های اضافی داشته باشند و نسبت به نیروگاه‌های برق‌آبی یا نیروگاه‌های سوخت فسیلی و حتی نیروگاه‌های هسته‌ای آب خنک، به مکان‌های کمتری وابسته باشد.

در آفریقای جنوبی، این رآکتورها به‌دلیل هزینه‌های نسبتاً پایین‌تر، زمان ساخت سریع‌تر و طراحی‌های ایمن‌تر نسبت به نیروگاه‌های هسته‌ای متداول، جذاب هستند.

بازگشت آفریقای جنوبی به انرژی هسته‌ای

انرژی هسته‌ای در آفریقای جنوبی توجه جدیدی به خود جلب کرده است، زیرا وزارت انرژی و برق در حال تکمیل برنامه منابع یکپارچه ۲۰۲۴ (IRP 2024) است. این برنامه نقشه راه آفریقای جنوبی برای استراتژی تولید برق است که نحوه برآوردن نیازهای انرژی کشور را در کنار ملاحظات اقتصادی، زیست‌محیطی و اجتماعی بیان می‌کند.

انرژی هسته‌ای، با توانایی تولید برق بدون وقفه و بدون انتشار گازهای گلخانه‌ای، به‌طور فزاینده‌ای به‌عنوان مکمل برای افزایش تولید انرژی‌های تجدیدپذیر که تولیدشان متغیر است، مورد توجه قرار گرفته است.

آفریقای جنوبی چندین عامل مطلوب دارد که پیگیری انرژی هسته‌ای جدید را توجیه می‌کند. سوخت مورد استفاده در یک نیروگاه هسته‌ای دی‌اکسید اورانیوم است و آفریقای جنوبی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اورانیوم در جهان است.

نکته مهمی که باید به آن توجه شود، به‌ویژه در ارتباط با اقدامات مرتبط با تغییرات اقلیمی و امنیت انرژی، این است که ۱ کیلوگرم اورانیوم معادل انرژی حدود سه میلیون کیلوگرم زغال‌سنگ تولید می‌کند.

سوزاندن زغال‌سنگ برای تولید برق بزرگ‌ترین عامل گرمایش جهانی است. وابستگی شدید به این سوخت فسیلی عمدتاً به دلیل این است که آفریقای جنوبی یکی از اقتصادهای پرکربن‌ جهان از نظر سرانه است.

امضای تفاهم‌نامه‌‌ها با شرکت‌هایی خارجی

در روزهای اخیر، رآکتورهای مدولار کوچک (SMRs) در دنیای روزافزون تشنه به انرژی، الکتریفیکه‌شده (شکل گرفته و نیازمند به برق) و آگاه به تغییرات اقلیمی توجه بیشتری را به خود جلب کرده‌اند و آفریقای جنوبی نیز از این تحولات غافل نبوده است. در اواسط نوامبر، شرکت انرژی هسته‌ای آفریقای جنوبی (Necsa) اعلام کرد که تفاهم‌نامه‌هایی با شرکت ملی انرژی هسته‌ای چین (CNNC) و شرکت برق کره (KEPCO) امضاء خواهد کرد.

وزیر انر‌ژی افریقای جنوبی گفت که این تفاهم‌نامه‌ها «در زمینه احیای برنامه هسته‌ای کشور اهمیت دارند». در نشست خبری، راموکوپا گفت: «ما می‌دانیم که آمریکایی‌ها در رابطه با فناوری SMR به‌طور کامل وارد عمل شده‌اند. ما شروع به دیدن این موضوع کرده‌ایم که بسیاری از شرکت‌های فناوری در حال سرمایه‌گذاری در شرکت‌هایی هستند که در حال تحقیق و توسعه SMR به‌منظور تأمین انرژی مراکز داده خود هستند. بنابراین، این آینده است. آینده به‌طور واضح ترسیم شده است و سؤال در مورد نقش و جایگاه SMR پاسخ داده‌شده است.»

او افزود: «بنابراین ما فکر می‌کنیم که فرصت‌های وسیعی وجود دارد.» «ما این را نه تنها به‌عنوان یک فناوری می‌بینیم، بلکه به‌عنوان این می‌بینیم که چگونه می‌توانیم اقتصاد کشور خود را با استفاده از توانمندی‌های موجود و شناخته‌شده کشور متنوع کنیم.»

منبع: دیلی‌ماوریک

انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.