به گزارش مسیر اقتصاد دومین نشست از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «تنوع مبادی و اصلاح الگوی واردات غذای اساسی»، یکشنبه ۴ آذرماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ با همکاری اندیشکده اقتصاد مقاومتی و با میزبانی «مرکز مبادله ایران» برگزار شد. این نشست، دومین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری میشود تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در این نشست به بررسی الگوی تامین کالای اساسی از محل واردات پرداخته شد و کارشناسان، راهکارها و الزاماتی برای تحریم ناپذیر کردن نظام تامین کالای اساسی وارداتی ارائه و پیشنهاد کردند.
اصرار بیجا برای تامین ارز واردات کالای اساسی با ارز نفتی
مهدی فامیلمحمدی کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی با اشاره به اینکه بحث تنوع مبادی بحث بین دستگاهی است، گفت: وزارت جهاد به تنهایی نمی تواند در این زمینه اقدام کند و نیازمند کمک بانک مرکزی است که تغییر راهبرد بدهد.
وی افزود: اکثر کالاها از کشورهای همسو وارد می شود. واردات ما از کشورهایی که همسو با ما نیستند، زیر ۷ درصد است. اما بالای ۷۵ درصد واردات کالای اساسی از طریق شرکت های متصل به واسطه های آمریکایی و اروپایی یا شرکت های مستقر در امارات است.
وی با انتقاد از اینکه چرا از حلقه بسته این شرکتها نمی توان خارج شد، گفت: این مسئله بخاطر اصرار بیجایی است که می خواهیم برای واردات کالای اساسی از ارز نفت استفاده کنیم و از کانال محرمانه و غیرشفاف و تحریمی نفت برای شفاف ترین قسمت تجارت که واردات کالای اساسی است استفاده می شود.
وی افزود: برای انتقال ارز از منابع پنهان صادرات نفت به بخش شفاف تجارت، نیاز به واسطه ها داریم که این واسطه ها هم تحریم پذیری را بیشتر می کند و هم هزینه را بالا می برد. اگر دولت بگوید به خاطر کاهش قیمت جهانی، سقف قیمت را پایین بیاوریم، واسطه ها با بیش برآورد می خواهند از ارز ارزان نفت استفاده کنند و نمی گذارند.
ارز صادرات غیرنفتی باید به واردات کالای اساسی متصل شود
فامیلمحمدی با تاکید بر اینکه باید منابع واردات کالای اساسی را متنوع کنیم، اظهار داشت: چرا از منابع و ارز غیر نفتی کشور در برزیل یا قزاقستان و روسیه استفاده نکنیم؟ در بانک مرکزی و مرکز مبادله باید این اراده شکل بگیرد که ارز صادرات غیرنفتی را به واردات کالای اساسی متصل کنند.
وی افزود: اگر کسی ارز در این کشورها دارد، در اختیار کشور بگذارد. چون این اراده نیست، گرفتار شده ایم. چند سال است تهاتر اوره از برزیل مطرح است. اما اصرار داریم به واسطه های غربی دهیم. مگر شرق آسیا واسطه ندارد؟ مگر شرق آسیا کم ریسک تر نیست؟ تغییر در راهبرد باید اتفاق بیفتد و تصمیم گیری شود و بانک مرکزی تقش آفرینی فعال داشته باشد.
مسئولین باید اراده تغییر را داشته باشند
کارشناس اندیشکده اقتصاد مقاومتی با اشاره به اینکه دولت و وزیر کشاورزی برزیل تمایل دارند با ایران تجارت داشته باشند و آنها ریسک سیاسی این موضوع را پذیرفته اند، گفت: باید این اراده در مسئولین کشور ما نیز باشد و سران کشور برای آن اقدام کنند.
وی افزود: تجربه تهاتر نشان داده است که با تهاتر هزینه های ارزی ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است و روند واردات نیز تسریع شده است و همچنین با وفور کالا در بازار و تنوع واردکننده ها قیمت ریالی کاهش پیدا کرد. اما این موضوع صرفا با اقدام وزارت جهاد کشاورزی انجام نمیشود و بانک مرکزی و سایر نهادهای متولی نیز باید اقدام کنند.
انتهای پیام/ کشاورزی