به گزارش مسیر اقتصاد نشست «کشاورزی و مسئله آب؛ بحران مدیریت یا بحران اقلیم» روز سه شنبه ۲۹ آبانماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «سازمان ملی بهرهوری ایران»، با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه برگزار شد. این نشست، اولین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غدایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری میشود تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در اولین نشست از این همایش به انتقال تصدی گری بر منابع آب کشور به بخش کشاورزی و میزان بهره وری مصرف آب و رشد بخش کشاورزی پرداخته شد.
در سیاست الگوی کشت باید کشاورز را در نظر گرفت
فرود شریفی عضو هیئت علمی پژوهشكده حفاظت خاک و آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی در این نشست گفت: تدوین الگوی کشت با توجه به تغییرات دائمی شرایط، ممکن است پیچیده باشد. قانون تنها یکی از موارد موثر بر انتخاب نوع کشاورزی و الگوی کشت است و عوامل دیگری از جمله قیمت محصول، بازرگانی و سیاست ارزی هم بر الگوی کشت و ترجیح کشاورز موثر است.
وی افزود: با توجه به اینکه در نهایت اجرا کننده سیاست الگوی کشت، کشاورز خواهد بود، در نظر نداشتن مسائل او، سیاست را با شکست مواجه خواهد کرد. با توجه به شرایط جدید، در تصدی گری باید مردم را دخالت داد و باید در ساختار تجدیدنظر کنیم.
مدیریت آب با توجه به اقلیم هر منطقه متفاوت خواهد بود
عضو هیئت علمی پژوهشكده حفاظت خاک و آبخیزداری وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه آب، کالای اقتصادی است که در صورت نبود آن توسعه در تمام بخشهای اقتصاد با چالش مواجه خواهد شد، افزود: اگر در کشور پرآبی بودیم مدیریت آب در کشاورزی بی معنی بود. ۷۵ درصد کشاورزی در ایران در مساحتهای زیر یک هکتار است که به این معنی است که با ذینفعان بسیاری طرف هستیم.
شریفی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه سیاستهای تجمیع تولید باید انجام شود، اما در وضعیت فعلی سیاست مدیریت آب از بالا به پایین ممکن نیست. باید در نظر داشت که مدیریت آب با توجه به اقلیم هر منطقه متفاوت خواهد بود و نمیتوان یک نسخه جامع برای کشور ارائه کرد.
وی افزود: از مجموع بارش های کشور تنها ۱۰ درصد به تولید میرسد. بررسی عملکرد میزان متوسط و رکورد تولید محصولات مختلف کشاورزی در هر هکتار نشان از شکاف عملکردی ۱۰ تا ۱۵ برابری است و مشخص میکند که در بحث بهرهوری در کشاورزی در ابتدای راه هستیم.
انتهای پیام/ کشاورزی
بنام خدا
منابع آب دشت حاصلخیز شیراز به واسطه عملکرد زیان بار دو طرح بزرگ قطار و فاضلاب شهری به شدت آسیب دیده است.
طی ۲۰ سال گذشته دریایی از آب زیر زمینی دشت شیراز به خاطر احداث نسنجیده طرح های یاد شده به هدر رفته است.
دشت شیراز که پرآب و حاصلخیز بوده است به واسطه عدم مدیریت و عملکرد منفی سازمان های ذیربط به دشت خشک و بی حاصل تبدیل شده است.
تقلید کورکورانه از نسخه های غربی برای موقعیت جغرافیایی خاص کشور ما باعث هدر رفت منابع می باشد.
قطار شهری با حفاری عظیمی که در آبخوان دشت انجام داده عملا آبخوان را بهم ریخته است.
فاضلاب شهری هم با قطع تغذیه آب از طریق چاه های جذبی نه تنها اثر مثبتی بر کیفیت آب زیر زمینی نداشته بلکه موجب کاهش سطح آبخوان شده است.
این دو طرح بزرگ در شیراز فاقد ارزیابی محیط زیستی است. باید مسئولان ذیربط پاسخگوی عملکرد ۲۰ سال گذشته و هزینه های هنگفت آن باشند. امید است که همگی از خواب غفلت بیدار شوند ان شاءالله