به گزارش مسیر اقتصاد نشست «کشاورزی و مسئله آب؛ بحران مدیریت یا بحران اقلیم» روز سه شنبه ۲۹ آبانماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «سازمان ملی بهرهوری ایران»، با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه برگزار شد. این نشست، اولین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غدایی؛ کشاورزی بهرهور و تجارت تحریمناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه مییابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان میدهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری میشود تا مورد استفاده تصمیمگیران و دستگاهها قرار گیرد.
در اولین نشست از این همایش به انتقال تصدی گری بر منابع آب کشور به بخش کشاورزی و میزان بهره وری مصرف آب و رشد بخش کشاورزی پرداخته شد.
بهره وری با دستور و دفعی بهبود پیدا نمیکند
حامد یزدیان عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در این نشست گفت: وقتی بحث از ارتقای بهرهوری است، در واقع می خواهیم رفتاری که جامعه به آن عادت کرده را ارتقا دهیم و موضوع صرفا تکنیکی و فنی نیست.
وی افزود: بعضی مواقع فکر میکنیم بهره وری را با دستور میتوانیم به دست آوریم اما حتما به کارهای تشویقی و تبیینی خصوصا در بخش کشاورزی نیاز داریم. راه حلهای قانونی برای تحقق الگوی کشت نیز حتما باید تشویقی باشد و باید بپذیریم به صورت دفعی اتفاقی در این حوزه نمی افتد.
استقرار سامانه مکان مند و مقید به واحدهای بهره برداری، مقدمه ارتقای بهره وری آب
وی در ادامه تاکید کرد: مقدمه اولیه برای ارتقای بهره وری آب و نهادههای کشاورزی، استقرار یک سامانه مکان مند و مقید به واحدهای بهره برداری است، در شرایط عدم ساماندهی دادهها، ما دچار سوء تفاهم در رخدادها هستیم. همه نهادهها از جمله آب در داخل این سامانه باید شفاف باشد و در کنار بحث تبیین این ساماندهی دادهها گام اول خواهد بود.
یزدیان خاطرنشان کرد: بنابراین باید گفت برای مدیریت بحرانهای آب حتما مدلهای مشارکتی بهتر از مدلهای حاکمیتی جواب میدهد. باید خود افراد را در منافع کار شریک کنیم. این روش که نهاده را بدهیم و خرید تضمینی هم داشته باشیم و همه حلقهها در اختیار دولت باشد، نمیتواند الگوی کشت را محقق کند.
جایگاه وزارت جهاد و نیرو در بحث امنیت غذایی باید عوض شود
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: در بحث امنیت غذایی معمولا وزارت جهاد کشاورزی خودش را در جایگاه پرسشگر و وزارت نیرو را در جایگاه پاسخگو گذاشته و مطالبه آب بیشتر کرده است. باید در سالهای آینده به این سمت حرکت کنیم که این جایگاه عوض بشود.
وی افزود: مجموعه حاکمیت باید بپذیرد امنیت غذایی برای ما مهم است و در آب هم کمبود داریم. مطالبه گری باید از نهادهای مطالعاتی و پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی صورت بگیرد که با این حجم از منابع آبی و این مقدار محصول مورد نیاز، از چه بذر و نهاده و الگوی تولیدی استفاده کنیم تا به هدف مطلوب دست بیابیم.
انتهای پیام/ کشاورزی