به گزارش مسیر اقتصاد دولت عمان قصد دارد پس از سال ۲۰۲۶ قانون مالیات بر درآمد شخصی افراد پردرآمد را اجرا کند. در ماه ژوئیه، مجلس شورای عمان، مجلس سفلی پارلمان عمان، پیشنویس قانون مالیات بر درآمد (اولین مورد از این نوع در منطقه شورای همکاری خلیج فارس (GCC)) را تصویب کرد و آن را به شورای دولتی و مجلس علیا، برای تصویب نهایی قانون ارسال کرد.
عمان پیشگام در منطقه تصویب اولین قانون مالیات بر درآمد در شورای همکاری خلیج فارس
تا به امروز، شهروندان و ساکنان خارجی عمان از پرداخت مالیات بر درآمد معاف بودهاند. بر اساس طرح پیشنهادی، اتباع خارجی مقیم عمان که درآمد سالانه آنها بیش از ۱۰۰ هزار دلار باشد، مشمول مالیات ۵ تا ۹ درصدی خواهند شد. همچنین، شهروندان عمانی نیز برای درآمد جهانی (مجموع درآمدهای کسب شده یک فرد از تمامی فعالیتهای اقتصادی خود در سراسر جهان) خود بیش از یک میلیون دلار، مالیات ۵ درصدی پرداخت خواهند کرد.
بر اساس گزارش اخیر موسسه رتبهبندی S&P، این کشور قصد دارد پس از سال ۲۰۲۶ مالیات بر درآمد شخصی را برای افراد پردرآمد اجرا کند. این اولین بار است که مالیات بر درآمد در منطقه شورای همکاری خلیج فارس اعمال میشود.
عمان به دنبال کاهش وابستگی به نفت
با وجود اینکه ۷۲ درصد از درآمد عمان از نفت و گاز حاصل میشود، اما این کشور عضو GCC متعهد به کاهش وابستگی خود به هیدروکربنها است. اصلاحات جاری دولت شامل کاهش یارانه برق و آب، مدیریت پسماند، اصلاحات دستمزدهای دولتی، اصلاح هزینههای سرمایه و مالیات بر درآمد پیشنهادی برای افراد پردرآمد است.
مالیات بر شرکتها، منبع درآمد جدید برای کشورهای خلیج فارس
کشورهای خلیج فارس برای تامین مالی توسعه و کاهش وابستگی به درآمد نفت و گاز، اقدام به معرفی طیف گستردهای از برنامههای مالیاتی کردهاند.
امارات متحده عربی، که مقصد بسیاری از ثروتمندان جهان است، از اول ژوئن سال گذشته برای اولین بار مالیات شرکتهای فدرال را بر سود کسبوکارها اعمال کرد. با این حال، نرخ مالیات را در سطح پایین ۹ درصد نگه داشت تا همچنان کسب و کارها را به خود جذب کند.
همچنین عربستان سعودی نرخ مالیات بر درآمد شرکتها را ۲۰ درصد و قطر ۱۰ درصد تعیین کرده است.
تمرکز عمان بر بهبود مدیریت و وصول مالیات شرکتها و افزایش درآمدهای غیرنفتی
موسسه رتبهبندی S&P پیشبینی میکند که عمان از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷ به طور متوسط ۱.۹ درصد تولید ناخالص داخلی مازاد بودجه داشته باشد، در حالی که این رقم در سال ۲۰۲۳ برابر با ۲.۶ درصد بوده است.
عمان در حال حاضر دارای نظام مالیاتی شامل مالیات بر درآمد شرکتها، مالیات بر ارزش افزوده (VAT) و مالیات سیگار و دخانیات است. دولت انتظار دارد که به جای افزایش نرخ ۵ درصدی مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یا هزینههای دولتی، بر بهبود مدیریت و وصول مالیات شرکتها تمرکز کند تا درآمدهای غیرنفتی را افزایش دهد.
کاهش تولید نفت، چالش جدیدی برای اقتصاد عمان
موسسه رتبهبندی S&P رتبه اعتباری بلندمدت عمان را به دلیل اصلاحات ساختاری بلندمدت مداوم با هدف تقویت تاب آوری اقتصادی، ارتقا داد. در نتیجه چشمانداز این کشور همچنان پایدار است.
با این حال، انتظار میرود کاهش تولید نفت در چارچوب توافق اوپک پلاس، رشد اقتصادی را در سال ۲۰۲۴ به ۱.۴ درصد محدود کند.