۰۱ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۹۵۲۲۹ ۲۱ آبان ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۰ دسته: کشاورزی، یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

در افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» صدرالله دولت مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام گفت: عمده واردات کالاهای اساسی کشور از کشورهای همسو، اما با مشارکت و همکاری کشورهای غیرهمسو تامین می‌شود و ضریب وابستگی ایران به واردات در برخی از اساسی‌ترین کالاهای کشاورزی بالای ۷۰ درصد است. اگر بتوانیم با کشورهایی چون برزیل، روسیه و قزاقستان روابط مستقیم بانکی و لجستیکی ایجاد کنیم، می‌توانیم بدون وابستگی به کشورهای غیرهمسو، تمام نیازهای وارداتی خود در کالاهای اساسی کشاورزی را تامین کنیم.

به گزارش مسیر اقتصاد افتتاحیه یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی امروز ۲۱ آبان ماه با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در مجلس شورای اسلامی برگزار شد. در این رویداد صدرالله دولت مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام، ضمن اشاره به اینکه در بند ششم سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بر ضرورت بهبود امنیت غذایی تاکید شده است، گفت: بحث تجارت تحریم ناپذیر در بخش کشاورزی، به طور ویژه در این همایش مورد توجه قرار گرفته است و پیشرفت در این مهم می‌تواند آسیب‌های فعلی امنیت غذایی را کاهش دهد.

نیازهای اساسی کشاورزی ایران با عاملیت کشورهای غیرهمسو تامین می‌شود

وی افزود: در دنیا از منظر بالاتر بودن میزان تولید محصولات کشاورزی نسبت به مصرف داخلی، قاره آمریکا در رتبه نخست قرار دارد و قاره آسیا و اروپا در رتبه‌های بعدی قرار دارند. اگر کشورهای دنیا را متناسب با سیاست داخلی خودمان به دو گروه همسو و غیرهمسو تقسیم کنیم، عمده واردات کالاهای اساسی کشور از کشورهای همسو، اما با مشارکت و همکاری کشورهای غیرهمسو تامین می‌شود.

وی ادامه داد: در این زمینه شرکت‌های اروپایی و آمریکا نقشی ویژه دارند و عملا کالاهای اساسی کشور با همکاری آن‌ها تامین می‌شود. در واقع کالای اساسی که امروز ما از برزیل وارد می‌کنیم، از یک شرکت واسطه خریداری می‌شود و تسویه ارزی آن نیز باید در یک بانک خاص آلمانی انجام شود که مطلوب کشور نیست و آسیب‌های فراوانی دارد.

صدرالله دولت گفت: دانه سویا، کنجاله سویا، جو، شکر، برنج و روغن‌های مختلف، اقلام اساسی هستند که ما ناچار هستیم برای تامین نیاز داخلی از دیگر کشورها وارد کنیم. متاسفانه ضریب وابستگی ایران به واردات در برخی از اساسی ترین کالاهای کشاورزی بالای ۷۰ درصد است. در مورادی همچون روغن، دانه سویا و کنجاله سویا ضریب وابستگی بالای ۹۰ درصد است و کشور برزیل میتواند به عنوان منبع اصلی واردات مطرح شود، اما خرید از این کشور با واسطه‌گری شرکت‌های اروپایی و آمریکایی انجام می‌شود که کشورهای غیرهمسو هستند. در آمارهای واردات کالاهای اساسی نیز دیده می‌شود که کشورهایی مثل سوییس بین کشورهای اصلی قرار می‌گیرند که دلیل آن واسطه گری شرکت‌ها و عاملیت مالی آن‌هاست.

امکان تامین ۵۰ درصد نیازهای وارداتی کالاهای اساسی از مسیر تهاتر با برزیل، روسیه و قزاقستان

مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام گفت: ما در واردات کالاهای اساسی کشاورزی دست کم در بحث لجستیک و تعاملات مالی، دچار مشکل هستیم و امکان تعامل مستقیم با مبادی واردات که کشورهای همسو هستند، نداریم. اگر بتوانیم با کشورهایی چون برزیل، روسیه و قزاقستان روابط مستقیم بانکی و لجستیکی ایجاد کنیم، میتوانیم بدون وابستگی به کشورهای دیگر، تمام نیازهای وارداتی خود در بحث کالاهای اساسی کشاورزی را تامین کنیم و در این زمینه از کشورهای غیرهمسو بی نیاز شویم. به طور خاص برقراری روابط با برزیل و صادرات اوره به این کشور در ازای واردات محصولات کشاورزی باید در دستورکار قرار بگیرد.

وی افزود: روش‌های تهاتری امروز باید به عنوان یک سیاست محوری در دستورکار قرار بگیرد و این قابلیت وجود دارد که ۵۰ درصد کالاهای اساسی ایران از این مسیر و در تعامل مستقیم با سه کشور فوق تامین شود که مزیت‌های متعددی برای کشور به همراه خواهد داشت.

دولت ادامه داد: متاسفانه با توجه به رشد جمعیت، افزایش سرانه مصرف و محدودیت منابع، شکاف بین تولید و مصرف روندی صعودی دارد و نیازهای وارداتی ایران به شدت در حال افزایش است. بنابراین باید برای تامین بهینه و تحریم ناپذیر محصولات اساسی کشاورزی به طور ویژه در دستورکار قرار بگیرد.

متنوع سازی مبادی ورودی کالاهای اساسی برای کاهش آسیب امنیت غذایی ضروری است

وی افزود: مسئله بعدی در کاهش اثرات تحریم و بهبود ضریب امنیت غذایی در تجارت کالاهای اساسی کشاورزی، متنوع سازی مبادی ورودی است که مزیت‌های متعددی دارد و برای تحقق آن باید زیرساخت‌های تجاری را در بخش‌های مختلف کشور توسعه بدهیم. امروز تقریبا تمامی نیازهای اساسی بخش کشاورزی کشور از مسیر بندرهای جنوبی کشور وارد می‌شود که تمرکز آن یک آسیب امنیتی محسوب می‌شود و باید برای متنوع سازی مبادی ورودی زیرساخت‌هایی چون توسعه بنادر، ظرفیت انبارداری، کشتی‌رانی و امثالهم را توسعه بدهیم. در این زمینه، توسعه بنادر در شمال کشور در حاشیه دریای خزر ضروری است و به تنوع بخشی به مبادی ورودی کمک می‌کند و این امکان را فراهم می‌کند که بخش بیشتری از نیاز کشور از مسیر روسیه و قزاقستان تامین شود. توسعه بازارهای مرزی در مرز با کشورهایی چون عراق نیز در این زمینه موثر است و باید در دستورکار قرار بگیرد.

دولت در پایان ضمن اشاره به اینکه بهتر است سیاست‌های تجاری بخش کشاورزی به طور ویژه در یک وزارتخانه جداگانه طراحی و تدوین شود، افزود: ثابت شده است که در قالب برنامه‌های توسعه به نتیجه نمی‌رسیم و بهتر است برای رفع ابر چالش‌ها، ابر پروژه تعریف شود و با طرح‌های سیاستی مختلف و در نظر گرفتن فرمانده برای رفع مشکلات گام برداشته شود. با دو سیاست توسعه زیرساخت‌های تجاری و استفاده از روش‌های تهاتری در تجارت مستقیم با کشورهای همسو، تجارت کالاهای اساسی را به راحتی می‌توانیم تحریم ناپذیر کنیم.

انتهای پیام/ کشاورزی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.