به گزارش مسیر اقتصاد وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه در هفته گذشته با بیان این مسئله که دولت در حال برنامهریزی برای حذف یارانه برق برای مشترکین بدمصرف است، گفت: در حال حاضر، افزایش یارانه انرژی در بودجه عمومی دولت، نشاندهنده این مسئله است که به واسطه تعرفهگذاری غیر بهینه بر برق، هزینه اعطای یارانه بر حامل انرژی برق در بودجه در حال افزایش است.
توزیع عادلانه یارانه انرژی بین خانوار؛ مهمترین دلیل تغییر سیاستهای یارانه انرژی در ترکیه است
وی در ادامه تصریح کرد: در آخرین آئیننامه تنظیمکننده الگوی مصرف حاملهای انرژی، منازل مسکونی که در ماه، از دو برابر میانگین مصرف ماهانه یعنی ۴۱۷ کیلووات ساعت بیشتر برق مصرف کنند، مشمول پرداخت قیمت جهانی برق به ازای هر کیلووات ساعت خواهند بود.
وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه ضمن برشمردن اهداف هدفمندسازی یارانه حاملهای انرژی مانند برق این چنین اشاره کرد که به دلیل تغییر مقررات برنامهریزی شده، مهمترین هدفی که دولت از اجرای این سیاست دنبال میکند، ایجاد تغییراتی در دهکهای مصرفکننده برق خواهد بود؛ چرا که دولت میخواهد یارانه انرژی بین خانوارهای نیازمند به صورت عادلانه توزیع شود.
تغییرات قیمتی گسترده، نتیجه سیاست هدفمندسازی یارانه انرژی در ترکیه
وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه خاطرنشان کرد که قیمت برق خانوارهایی که حدود ۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه برق مصرف کنند بدون تغییر قیمت باقی خواهد ماند. دولت ترکیه اینطور استدلال میکند که خانوارهایی که برق بیشتری مصرف میکنند، به طور معمول در خانههای بزرگتر و از لوازم خانگی بیشتری استفاده میکنند؛ به همین دلیل با قیمتگذاری تعدیلکننده، این دسته از خانوارها با افزایش هزینه انرژی مواجه خواهند شد.
در عین حال این مقام مسئول اظهار کرد که یارانه برق اماکن مذهبی و گردشگری در سطح سابق حفظ میشود، سایر بخشهای مصرفکننده برق نیز که در گذشته از یارانه این حامل انرژی استفاده میکردند، همانند گذشته باقی میماند اما برای ۳ درصد از کل ۴۰ میلیون کاربر برق خانگی که مصرف بالایی دارند، تغییرات قیمتی گستردهای صورت خواهد پذیرفت.
رابطه تورم و قیمت حاملهای انرژی در ترکیه چیست؟
طی چند سال گذشته، سیاستمداران ترکیه اظهارات گوناگونی در رابطه با یارانه برق داشتهاند و مدعی این مسئله بودند که مردم ترکیه از قیمتهای ارزان حاملهای انرژی برخودارند و به همین دلیل، گاز و برق را به قیمتهای کمتر از بهاء تولید یا واردات مصرف میکنند؛ به همین دلیل، این انگیزه در سیاستگذاران و کارشناسان به وجود آمد که با دیدگاه پوشش هزینه یارانه اعطایی انرژی در کشور، تغییراتی را در قیمت برق اعمال نمایند.
هفته گذشته، صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که از تمامی امکانات و سیاستهای خود برای تشویق ترکیه به کاهش یارانه انرژی دهکهای پرمصرف خانگی استفاده میکند تا جایی که بتواند منابع تحققیافته از کاهش یارانه انرژی را به سمت خانوادههای نیازمند هدایت نماید.
در سمت مقابل، رئیس هیئت صندوق بینالمللی پول در ترکیه ضمن بیان نگرانیها از آسیبپذیری اقتصاد ترکیه از واردات انرژی گفت: ترکیبی از انتظارات تورمی و افزایش جهانی قیمت حاملهای انرژی تاکنون منجر به این مسئله شده که اقتصاد ترکیه نسبت به شوکهای احتمالی قیمت انرژی و تأثیر آن بر تورم آسیبپذیر کرده است.
منبع: دیلی صباح
انتهای پیام/ انرژی