به گزارش مسیر اقتصاد بانکهای مرکزی اقتصادهای پیشرفته انتظار دارند سهم طلا از ذخایر جهانی به قیمت دلار آمریکا افزایش یابد، زیرا این موسسات به دنبال پیروی از بازارهای نوظهور در خرید شمش هستند.
۶۰ درصد بانکهای مرکزی کشورهای ثروتمند به دنبال افزایش ذخایر طلا
بر اساس یک نظرسنجی سالانه که توسط شورای جهانی طلا انجام شده است، تقریبا ۶۰ درصد از بانک های مرکزی کشورهای ثروتمند بر این باورند که سهم طلا از ذخایر جهانی در پنج سال آینده افزایش خواهد یافت، در حالی که سال گذشته ۳۸ درصد بانک های مرکزی معتقد بودند دلار آمریکا در مسیر تضعیف قرار دارد.
حدود ۱۳ درصد از اقتصادهای پیشرفته قصد دارند ذخایر طلای خود را در سال آینده افزایش دهند که در مقایسه با حدود ۸ درصد در سال گذشته به بالاترین سطح در سال های اخیرافزایش یافته است. این امر به دنبال رهبری بانک های مرکزی اقتصادهای نوظهور است که از زمان بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸، خریداران اصلی طلا بوده اند.
۵۶ درصد اقتصادهای جهان نیز معتقدند سهم دلار از اقتصاد جهانی در ۵ سال آینده به شدت کاهش خواهد یافت و ۶۴ درصد اقتصادهای نوظهور معتقدند که اقتصاد آمریکا در مسیر تضعیف قرار گرفته است؛ جالب است که سال گذشته ۴۶ درصد اقتصادهای جهان معتقد بودند دلار آمریکا در مسیر تضعیف قرار گرفته است.
افزایش تقاضا برای طلا در جهان
تقاضا برای طلا در سال میلادی جاری افزایش یافته و این تقاضا باعث افزایش قیمت طلا در دنیا شد و اکنون قیمت طلا در سطوح قیمتی ۲۴۰۰ دلار برای هر اونس طلا قرار گرفته است. علت افزایش قیمت طلا تنوع بخشی در اقتصادهای جهان است؛ زیرا بانک های مرکزی دولت های مختلف در سال اخیر بر ذخایر طلای خود افزوده اند، چالش های آمریکا در چند جبهه بر تضعیف اقتصاد آمریکا سرعت بخشیده است، بعد از جنگ روسیه و اوکراین و جنگ حماس با اسرائیل، تنش ها به تضعیف اقتصاد آمریکا منجر شده است.
بازار، هوشمندترین تحلیلگر اقتصاد نام دارد و زمانی که بازار طلا در شرایط کنونی بررسی شود، این نتیجه حاصل خواهد شد که تخصیص به دلار کاهش یافته و قیمت طلا در مقابل آن افزایش یافته است و بانکهای مرکزی به دنبال تنوع بخشیدن به داراییهای خود از طریق ارزها و داراییهای جایگزین هستند. تحریم های آمریکا علیه روسیه نیز باعث ترس اقتصادهای دیگر از تحریم شده و فرآیند دلارزدایی در جهان نسبت به گذشته شدت یافته است.
شاوکا فان رئیس اتحادیه بانک های مرکزی جهان در شورای جهانی طلا گفته است: نظر اقتصادهای پیشرفته این است که در سال های آتی طلا سهم بیشتری از اقتصاد جهان خواهد داشت و دلار سهم امروز خود را از دست می دهد.
به گفته رئیس اتحادیه بانک های مرکزی جهان، تضعیف دلار نه تنها نظر اقتصادهای در حال توسعه و نوظهور بود بلکه اقتصادهای پیشرفته نیز بر این باورند که دلار سهم خود را از اقتصاد جهانی کاهش خواهد داد.
افزایش بیش از ۱۰۰۰ تنی ذخایر طلا طی دو سال گذشته در جهان
بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، بانکهای مرکزی بیش از ۱۰۰۰ تن طلا به ذخایر خود در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ اضافه کردند. تحریمهای ایالات متحده بر داراییهای روسیه به دلار، هجوم نهادهای مالی غیرغربی را برای خرید شمش برانگیخت که ارزش آنها بر خلاف ارزهای دیگر به هیچ دولت یا بانکی وابسته نیست. مدیران بانک های مرکزی بیشتر کشورها گفته اند قصد افزایش ذخایر طلا خود در ۱۲ ماه آینده را دارند و این افزایش به میزان ۲۹ درصد خواهد بود.
در ماه اکتبر سال گذشته و با آغاز درگیری حماس و اسرائیل قیمت هر اونس طلای جهانی به محدوده ۲۴۵۰ دلار رسید و به میزان ۴۲ درصد افزایش یافت، بر اساس تحقیقات صندوق بین المللی پول در این ماه، سهم دلار از ذخایر ارزی جهانی – به استثنای طلا – از بیش از ۷۰ درصد در سال ۲۰۰۰ به حدود ۵۵ درصد در سال گذشته کاهش یافته است.
به گزارش شورای جهانی طلا در زمان آغاز تنش حماس و اسرائیل سهم دلار به زیر نصف در اقتصاد جهان کاهش یافت و این کاهش آسیب پذیری دلار را در تنش های بین المللی افزایش می دهد.
منبع: فایننشال تایمز
انتهای پیام/ پول و بانک