۰۱ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۶۱۳۱۹ ۲۸ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۰ دسته: انرژی
۰

صالح رحیمی کارشناس انرژی، ضمن اشاره به ناترازی گاز در کشور، گفت: وابستگی تولید برق به گاز، تولید برق را هم با چالش مواجه کرده و لازم است برای کاهش این وابستگی با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر، زغال‌سنگ و هسته‌ای، سبد تولید برق متنوع شود.

صالح رحیمی کارشناس انرژی، در خصوص مشکلات وابستگی به گاز برای تولید برق در گفتگو با مسیر اقتصاد گفت: به دلیل مشکلاتی که در چند سال اخیر در سرمایه‌گذاری بالادستی برای توسعه میادین گازی و افزایش تولید گاز وجود داشته است، نیاز مصرف گاز از میزان تولید آن پیشی گرفته و با ناترازی گاز مواجه شدیم. این ناترازی گاز برای صنعت برق که بیشتر از ۹۰ درصد تولید آن به گاز وابسته است مشکلاتی ایجاد می‌کند و امنیت انرژی را به خطر می‌اندازد.

وی با اشاره به اهمیت تنوع‌بخشی به سبد تولید برق گفت: برای توسعه نیروگاه‌ها و افزایش ظرفیت نیروگاهی، از این به بعد تنوع‌بخشی به سبد تولید برق با ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر، زغال‌سنگ و هسته‌ای باید مدنظر قرار بگیرد تا وابستگی به گاز برای تولید برق کاهش یابد. همچنین می‌توان با سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی گاز، توسعه نیروگاه‌های گازی را هم با شیب مناسبی ادامه داد.

ساخت نیروگاه جدید متناسب با نوع مصرف

رحیمی در ادامه عواملی که باید در توسعه نیروگاه مدنظر قرار بگیرد را برشمرد و افزود: ساخت نیروگاه‌های جدید باید با در نظر گرفتن نوع مصرف انجام شود. مصارف مختلف، نیروگاه‌های مختلف را می‌پذیرند و جانمایی این نیروگاه‌ها با در نظر داشتن نزدیک بودن تولید به مصرف، پایداری شبکه و جلوگیری از حبس تولید انجام می‌شود.

این کارشاس انرژی در ادامه به مشکلات نیروگاه‌های موجود پرداخت و ادامه داد: فرسودگی بعضی از نیروگاه‌ها ناشی از عدم نگهداری صحیح آن‌ها در طول زمان است. افزایش طول عمر نیروگاه‌ها موجب فرسودگی آن‌ها و کاهش راندمان می‌شود. همچنین نبود برنامه‌ریزی درست در شبکه موجب عدم استفاده بهینه از نیروگاه می‌شود، برای مثال سوخت نیروگاه تأمین نشده یا تعمیرات آن در دوره مناسب انجام نشده است. به علاوه ممکن است ساختار شبکه و فرسودگی آن موجب حبس تولید شود.

اهمیت اجرای طرح‌های افزایش بهره‌وری نیروگاه

وی طرح‌های افزایش بهره‌وری نیروگاه‌ها را دارای اهمیت بالایی دانست و گفت: در حال حاضر بسیاری از نیروگاه‌های بخار به پایان عمر عملیاتی خود رسیده‌اند اما از آن‌جایی که برای شبکه مهم هستند، بازتوانی آن‌ها بسیار مهم است. جایگزینی نیروگاه‌های گازی که راندمان آن‌ها کمتر از ۳۰ درصد است و اضافه‌کردن بلوک سیکل ترکیبی به نیروگاه‌های گازی موجود هم از هدررفت گاز و سایر حامل‌های انرژی که در نیروگاه مصرف می‌شود، جلوگیری می‌کند.

در نهایت آقای رحیمی به مشکلات طرح‌های افزایش بهره‌وری نیروگاه‌ها اشاره کرد و گفت: طرح‌های افزایش بهره‌وری نیروگاه، عمدتاً براساس میزان سخت صرفه‌جویی شده برنامه‌ریزی می‌شوند، اما در اکثر طرح‌ها مثلاً سیکل ترکیبی کردن نیروگاه‌ها، گازی در عمل آزاد نمی‌شود و ظرفیت نیروگاه افزایش می‌یابد. به علاوه حتی با ایجاد شدن منابع جدید، با وجود کسری و مصارف زیاد بودجه، عملاً به طرح‌های افزایش بهره‌وری و راندمان اعتباری تخصیص داده نمی‌شود.

انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.