۰۴ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۴۹۷۵۷ ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ - ۰۹:۰۰ دسته: انرژی کارشناس: محمدطاهر رحیمی
۰

تصمیم ناگهانی اوپک‌پلاس برای کاهش عرضه ۱.۶ میلیون بشکه نفت آثار اقتصادی جدی بر اروپا و آمریکا خواهد داشت. ‏این اتفاق موجب ادامه‌دار شدن کسری تراز تجاری منطقه یورو و تحمیل بدهی‌های بیشتر به آمریکا و اروپا خواهد شد و افزایش ریسک بهره و ریسک ورشکستگی‌های مالی نیز می‌تواند از دیگر عواقب آن باشد.

مسیر اقتصاد/ چندین کشور سازمان اوپک‌پلاس (سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدان) روز دوم آوریل/ ۱۳ فروردین، اعلام کردند که از ماه مه (اردیبهشت) تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی، یک میلیون و ۱۶۰ هزار بشکه در روز از بازار به شیوه کاهش داوطلبانه خارج خواهد شد. این رقم به کاهش نیم میلیون بشکه‌ای در روز اضافه می‌شود و شوک نفتی در بازار جهانی است که پیش از این توسط روسیه پیش‌بینی شده بود و مقامات این کشور روز سوم آوریل نیز از تمدید آن تا پایان سال جاری میلادی خبر دادند.

شوک نفتی اوپک‌پلاس آثار اقتصادی جدی بر اروپا و آمریکا خواهد داشت

تصمیم ناگهانی اوپک‌ پلاس برای کاهش عرضه ۱.۶میلیون بشکه نفت (در حالی که در شرایط عادی برخی پیش‌بینی‌ها از نفت ۱۰۰ دلاری روایت می‌کردند) در شروع معاملات باعث جهش ۷.۵ درصدی قیمت نفت به بیش از ۸۵ دلار شد. اما این شوک نفتی آثار اقتصادی جدی بر اروپا و آمریکا خواهد داشت.

‏نقش پیشران نفت در عرضه و تقاضای کل در اقتصاد از ترکیب فرآورده‌های حاصل از آن مشخص می‌شود؛ همانطور که از شکل زیر پیداست سوخت و از جمله بنزین و گازوئیل سهمی بیش از ۶۰ درصدی را از فرآورده‌های حاصل از نفت خام دارا هستند؛ از این رو نفت سهم قابل توجهی در تامین انرژی دارد. لذا شوک نفتی اوپک‌پلاس اثر قابل ملاحظه‌ای بر قیمت انرژی و تورم خواهد داشت.

تحمیل بدهی‌های بیشتر به آمریکا و اروپا از نتایج افزایش قیمت نفت

‏بنابراین قابل مشاهده است که سهم هزینه‌های انرژی در تولید ناخالص داخلی آمریکا و اروپا در سال ۲۰۲۲ به دلیل افزایش قیمت نفت و گاز ناشی از جنگ اوکراین، تا ۳ برابر نیز افزایش داشته است؛ این نسبت در مقیاس جهانی هم به بیشترین مقدار تاریخی خود در بیش از یک قرن اخیر رسید.

‏به همین دلیل است که همواره طی سالیان مختلف همبستگی قابل توجهی میان قیمت نفت و شکل‌گیری انتظارات تورمی و در نهایت بروز تورم به ویژه در کشورهای واردکننده نفت مثل اروپا وجود داشته است. در نمودار زیر وضعیت نوسانات انتظارات تورمی و قیمت نفت برنت به ترتیب با خطوط سفید و زرد نمایش داده شده است که در نگاه اول، همبستگی تغییرات این دو متغیر به خوبی قابل مشاهده است.

‏ادامه‌دار شدن کسری تراز تجاری (ارزش صادرات منهای واردات) منطقه یورو و در نتیجه تحمیل بدهی‌های بیشتر به آمریکا و اروپا و متعاقبا افزایش ریسک بهره و ریسک ورشکستگی‌های مالی (نسبت به واقعه ۱۰ مارس ۲۰۲۳ آمریکا و اکتبر ۲۰۲۲ انگلستان)، می‌تواند از دیگر عواقب شوک نفتی اوپک‌پلاس باشد. در نمودار زیر کسری تجاری منطقه یورو طی سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۳ نمایش داده شده است.

انتهای پیام/ انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.