به گزارش مسیر اقتصاد پروژه اولویت دار صندوق توسعه ملی که در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به تصویب رسیده به شرح زیر است:
نقد و بررسی پروژه اقتصاد مقاومتی و عملکرد دستگاه در این زمینه
تنها پروژه اقتصاد مقاومتی صندوق توسعه ملی، طراحی مدلی برای تخصیص بهینه منابع این صندوق است.
طبق اظهارنظر مرکز پژوهش های مجلس، استفاده بهینه از منابع صندوق توسعه ملی نیازمند تخصیص آن بر اساس برنامه راهبردی توسعه صنعتی کشور است و بدون چنین برنامهای، ارائه تسهیلات صندوق فاقد جهتگیری مشخص و بدون هدف خواهد بود. نحوه پرداخت فعلی منابع صندوق بیشتر متکی بهنظرات کارشناسی بانکها و صندوق توسعه است و از حمایت یک برنامه جامع راهبردی که مورد وفاق مقامات سیاسی نیز باشد، محروم است.
در نتیجه طراحی مدل تخصیص بهینه منابع صندوق توسعه ملی همراستا با مفهوم اقتصاد مقاومتی است و پیش نیاز دیگری تحت عنوان برنامه راهبردی توسعه صنعتی کشور دارد.
بهنظر میرسد منابع مالی مورد نیاز برای انجام این پروژه که بیشتر پروژه ای مطالعاتی است، در اختیار صندوق باشد اما به استناد اظهارات عضو سابق هیأت عامل، توان کارشناسی برای اجرای این پروژه در مجموعه صندوق نبوده و این صندوق در پی به کارگیری کارشناسانی از بیرون مجموعه برای انجام پروژه بوده است.
با این وجود می توان گفت که این پروژه، جزو وظایف ذاتی صندوق بوده است؛ هر چند به کارگیری مصادیق مرتبط با مقاومت در اجرای این پروژه، می تواند آن را در راستای اقتصاد مقاومتی و تحقق این الگو قرار دهد.
طبق زمانبندی صندوق توسعه ملی، آغاز این پروژه از خرداد ماه ۹۵ تعیین شده است. با این وجود تاکنون در گزارشهای عملکرد ارائه شده توسط صندوق، گزارشی مشخصی از میزان پیشرفت این پروژه ارائه نشده و عمده گزارش های صندوق، مبنی بر اعطای تسهیلات به حوزه های مختلف بوده است.
نتیجه گیری
پروژه تعریف شده در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی برای صندوق توسعه ملی، در راستای وظایف ذاتی این صندوق بوده است؛ با این حال گزارش مشخصی از اجرای آن نیز ارائه نشده و نحوه اجرا و شاخص های در نظر گرفته شده برای آن، در هم راستایی نتایج انجام این پروژه با اقتصاد مقاومتی اثرگذار است.
منابع
گزارش مرکز پژوهش های مجلس: شماره ۱۵۱۹۵
پینوشت:
این گزارش توسط شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی تهیه شده و در کتابچه سومین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی منتشر شده است.