به گزارش مسیر اقتصاد حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از کالاهای اساسی بالاخره بعد از فراز و فرودهای فراوان، اردیبهشت امسال اجرایی شد و بر خلاف وعده دولت مبنی بر گران شدن فقط ۴ قلم کالا، بقیه اجناس مورد نیاز خانوادهها نیز افزایش داشته است. در عین حال با افزایش مداوم نرخ ارز، برخی کارشناسان معتقدند اگر این روند ادامه یابد، سیاست حذف ارز ترجیحی کارکرد خود را از دست خواهد داد. در این راستا برنامه تلویزیونی عیار سه شنبه ۱۴ تیر در قسمت پرونده ویژه به موضوع « اثرات حذف ارز ۴۲۰۰ بر بازار و تولید» اختصاص داشت. مهمان این قسمت از برنامه علیرضا شاه میرزایی معاون تجارت و خدمات وزارت صمت بود.
کاهش قیمت بر اثر کاهش مصرف نباید موجب خوشحالی شود
شاه میرزایی افزود: سیاست ارز ترجیحی یعنی اختصاص ارز به واردات نه تولید، و این موجب عقب ماندن تولید میشود. امیدواریم با اصلاح صورت گرفته، تولید رونق بگیرید ولی این فقط یک گام است و باید گامهای دیگری هم برداشته شود مثل قابل پیشبینی شدن اقتصاد و عدم قیمتگذاری دستوری.
معاون تجارت و خدمات وزارت صمت ادامه داد: اینکه کاهش مصرف موجب کاهش قیمت شود، نباید سبب خوشحالی شود، زیرا هم برای امنیت غذایی جامعه خطرناک است و هم موجب کاهش تولید و سپس افزایش دوباره قیمت خواهد شد. باید اجازه رقابت را به تولیدکننده داد وگرنه تولید ملی آسیب میبیند.
وی بیان داشت: در ذهن برخی مسئولان دولتی هم دو قطبی تولیدکننده و مصرفکننده ایجاد شده در حالی که هر دو طرف در حال پشتیبانی از همدیگر هستند. در واقع آن کسی که نمیتواند نقدینگی را کنترل و ارزش ریال را حفظ کند، عامل تورم است نه تولیدکننده.
بانکها با امتیاز خلق پولی که دارند یک بنگاه اقتصادی نیستند
شاه میرزایی در ادامه اظهار داشت: بانکهای ما یک موهبتی از طرف حاکمیت دارند به نام «خلق پول» و نمیتوان آنها را یک بنگاه واقعی اقتصادی دانست. بنابراین اصل تورم از این مسئله ایجاد میشود. آن کسی که مسئول کاهش ارزش ریال است، در سکوت خبری خودش را نشان نمیدهد.
معاون تجارت و خدمات وزارت صمت اضافه کرد: وقتی همه کالاها در حال گران شدن هستند بدان معناست که کالاها گران نمیشود، این پول ملی است که ارزشش کم میشود. برخی گمان میکنند کاهش ارزش ریال یک سرنوشت محتوم است.
وی افزود: سندی که فعلا محرمانه است بخشی از آن در دولت تصویب شده و بخشی هم برای تصویب در شورای عالی سران قوا آماده شده است؛ این سند برای کنترل نقدینگی و جلوگیری از کاهش ارزش پول ملی است.
تنها راه کاهش تورم، هدایت نقدینگی به سمت تولید است
معاون تجارت و خدمات وزارت صمت گفت: یکی از اشتباهات این بود که گمان میکردیم تورم به خاطر ارز ۴۲۰۰ تومانی است، ولی دیدیم که حذف شد و باز هم تورم داریم. رشد نقدینگی سالانه ۲۸ درصدی در کشور ما وجود دارد، این مسئله را نادیده گرفتیم و تنها به ارز ترجیحی فکر کردیم.
شاه میرزایی در پایان خاطرنشان کرد: رشد پایه پولی یعنی خلق پول توسط دولت هم تنها عامل تورم نیست، بانکهای خصوصی هم خلق پول میکنند. انتظارات تورمی، موجب شده بحث تنظیم بازار و قیمتگذاری دستوری همچنان ادامه یابد. تنها راه کاهش تورم، هدایت نقدینگی یعنی سوق دادن آن به سمت تولید است، وگرنه نمیتوان نقدینگی را هم سرکوب کرد.
انتهای پیام/ تولید