۰۱ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۳۲۷۴۹ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۰ دسته: دولت و حکمرانی
۰

حمزه امیری مدیر اندیشکده حکمرانی شریف با بیان نقش و اثرگذاری اندیشکده‌ها در حل مسائل کشور گفت: دولت بایستی همت بیشتری برای اجرای سند تحول قرار دهد و در پی رفع نواقص آن باشد. یکی از این نواقص، بی‌توجهی به آثار سیاسی-اجتماعی تحول اقتصادی است که تقریبا اثری از آن در سند تحول دولت وجود ندارد.

در سالیان اخیر نقش اندیشکده‌ها در حل مسائل کشور پررنگ‌تر شده است و اندیشکده‌های مختلفی برای این امر شکل گرفته‌اند که به موضوعات مختلفی می‌پردازند. یکی از این مجموعه‌ها، اندیشکده‌ حکمرانی شریف است. در این راستا، حمزه امیری مدیر اندیشکده حکمرانی شریف در خصوص آسیب‌های فعلی اقتصادی کشور در گفتگو با مسیر اقتصاد گفت: یک خطر که در شرایط فعلی کشور را تهدید می‌کند، خطر بیماری هلندی است که در وضعیت هشداردهنده رسیده است. این احتمال وجود دارد که ارزهای وارد شده به کشور خرج امور جاری و مصرفی کشور شود. بنابراین بایستی یک مکانیسم‌هایی تعبیه شود که حداقل این ارزها در جایی مانند صندوق‌های سرمایه‌گذاری وارد شود و تا حدودی این نگرانی‌ها از بین برود.

سند تحول دولت سیزدهم نگاه بلندی به تحول اقتصادی داشته است

وی مسئله مهم دیگری که توسط دولت سیزدهم مطرح شده است را سند تحول دانست و افزود: سند تحول دولت نگاه بلندی به تحول اقتصادی داشته است که به عنوان شروع کار در این لایه کار خوبی انجام شده است. اما برای اینکه این سند به حداکثر بهره‌وری خود برسد، نیازمند لایه دیگری است که به عملیات نزدیک شود و برای وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اجرایی قابل فهم باشد و همچنین قابل ارزیابی نیز باشد.

امیری ادامه داد: از آنجا که این لایحه هنوز تکمیل نشده است، نگرانی آن وجود دارد که غفلت از آن باعث از دست دادن زمان و بی‌اهمیت شدن آن شود. بنابراین نیازمند اهتمام جدی دولت در این زمینه است.

وی همچنین علاوه بر موارد یاد شده، به لزوم کنترل حجم نقدینگی و هدایت آن به سمت تولید اشاره داشت و افزود: افزایش حجم نقدینگی بدون برنامه در سالیان اخیر از جمله خطراتی است که باید برای مقابله با آن راه‌حلی در نظر گرفت. چرا که آسیب های جبران‌ناپذیری را به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد. آنچه درا ین رابطه مهم است هدایت نقدینگی به سمت تولید است که در سال‌های اخیر نادیده گرفته شده است.

طراحی و اجرای یارانه بنزین برای اندیشکده شریف است

مدیر اندیشکده حکمرانی شریف با اشاره به اولویت‌های اقتصادی این اندیشکده بیان داشت: در حالت فعلی به موضوع یارانه‌ها تمرکز داریم و به طور مشخص بحث یارانه بنزین اولویت اول مجموعه است که به صورت پایلوت در جزیره کیش در حال انجام است. طراحی یارانه بنزین برای اندیشکده حکمرانی شریف است و در اجرا نیز از افراد مجموعه حکمرانی شریف در این طرح کمک می‌کنند.

امیری با اشاره به وضعیت طرح پایلوت یارانه بنزین در جزیره کیش اظهار داشت: این طرح در ماه سوم خود است و در حال رفع نقایص آن هستیم و بخش‌هایی که قابلیت آزمون دارد در حال انجام است. ارزیابی‌های اجتماعی و فنی آن به صورت مرتب در حال انجام است و تصمیم اینکه این طرح بعد از جزیره کیش در جزیره قشم و یا سرزمین اصلی اجرا شود، هنوز مشخص نیست.

وی ادامه داد: در مورد بقیه یارانه‌ها (حامل‌های انرژی) نیز چون مورد درخواست دولت است، نسبت به آن راه‌حل داریم. در واقع اولویت اول اندیشکده سیاست‌گذاری شریف ساماندهی حامل‌های انرژی است و در گام‌های بعدی به یارانه کالاهای اساسی پرداخته خواهد شد.

بی‌توجهی به آثار سیاسی-اجتماعی تحول اقتصادی از نواقص سند تحول دولت

امیری همچنین با اشاره به تمرکز این اندیشکده بر سند تحول دولت اظهار داشت: کار کارشناسی خوبی برای سند تحول انجام گرفته است و دولت بایستی همت بیشتری برای اجرای سند تحول قرار دهد و در پی رفع نواقص آن باشد. یکی از این نواقص، بی‌توجهی به آثار سیاسی-اجتماعی تحول اقتصادی است که تقریبا اثری از آن در سند تحول دولت وجود ندارد.

مدیر اندیشکده حکمرانی شریف گفت: علاوه بر یارانه‌ها تمرکز مجموعه روی سند تحول است و مرحله‌بندی آن به این صورت است که دستگاه‌های اجرایی باید برنامه‌های خود برای اجرای این سند تحول ارائه دهند. چرا که این اقدام یک رفت و برگشت و مفاهمه‌ای با بدنه کارشناسی دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها می‌خواهد که کار سختی نیز است. چرا که برخی از پیش‌فرض‌ها سال‌ها در دستگاه‌ها و بدنه کارشناسی و مدیران میانی سنت شده است و عبور از آن و کنار گذاشتن بعضی از این موارد برای رسیدن به یک گفتمان جدید کار دشواری خواهد بود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: علاوه بر موضوعات یاد شده، در دوره جدید شورای رقابت نیز به خاطر سابقه‌ای که در بحث رقابت و تنظیم‌گری بحث‌های خصوصی‌سازی و تسهیل کسب و کار داشتیم، مورد مراجعه این شورا هستیم و سعی داریم با روش‌های که در مجموعه وجود دارد، ارزیابی مناسبی از شاخص‌های سلامت داشته باشیم و با پیشنهادات سیاستی مناسب به بهبود عملکرد شورای رقابت منجر شود.

انتهای پیام/ دولت و حکمرانی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.