۰۴ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۲۸۸۵۲ ۰۷ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۰:۳۰ دسته: مسکن، هشتمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی
۰

حسین عبداللهی کارشناس مسکن اندیشکده اقتصاد مقاومتی گفت: در سال‌های اخیر نزدیک به ۸۰ درصد معاملات بخش مسکن مربوط به تقاضای سرمایه‌ای و سفته بازانه بوده اما به رونق ساخت و ساز و تسهیل دسترسی مردم به مسکن منجر نشده است. بنابراین در تامین مالی از بازار سرمایه نیز باید دقت شود که سرمایه‌های مردم تنها به سمت ساخت مسکن هدایت و از تشدید سوداگری و افزایش قیمت‌ها جلوگیری شود.

به گزارش مسیر اقتصاد نشست «ارزیابی الگوهای تامین مالی ساخت مسکن از طریق بازار سرمایه» روز سه شنبه ۵ بهمن ماه، با حضور جمعی از اساتید و صاحبنظران و فعالان این حوزه در وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد. این نشست، هشتمین پیش نشست تخصصی از هشتمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در تاریخ ۱ اسفند سال جاری با موضوع «مسکن؛ پیشران تولید» برگزار خواهد شد. در این نشست ابعاد، الزامات و مهم‌ترین مسائل مربوط به تامین مالی پروژه‌های ساخت مسکن از طریق بازار سرمایه مورد بررسی قرار گرفت.

سفته بازی مسکن موجب رونق ساخت و ساز نمی‌شود

حسین عبداللهی کارشناس مسکن اندیشکده اقتصاد مقاومتی در این نشست ضمن تاکید بر اینکه باید تعریف صحیحی از رونق در بازار مسکن داشته باشیم، گفت: رونق در معاملات، قیمت یا ساخت و ساز با یکدیگر متفاوت است و آنچه مطلوب سیاستگذار است باید رونق در ساخت و ساز باشد. بر اساس آمار از سال ۵۵ تا ۶۵ در بازار مسکن کشور نزدیک به ۸۰ درصد از تقاضای موجود تقاضای مصرفی بوده است، اما از سال ۸۵ تا ۹۵ این روند معکوس شده و ۷۷ از تقاضای موجود در بازار مسکن را تقاضای سرمایه‌ای یا سفته بازانه به خود اختصاص داده است.

وی افزود: اما در این مدت با وجود رونق معاملات و ورود سرمایه‌های گسترده به بازار مسکن، وضعیت دسترسی مردم به مسکن روز به روز وخیم تر شده و عملا مردم عادی از بازار مسکن بیرون رانده شده‌اند. بنابراین اینکه گفته شود فراهم کردن شرایط برای خرید و فروش بیشتر و سفته بازی، موجب رونق در بازار مسکن می‌شود صحیح نیست و این پدیده در طول سال‌های اخیر رونق ساخت و ساز و تسهیل دسترسی مردم به مسکن را با خود ایجاد نکرده است.

عبداللهی ادامه داد: بر اساس طرح جامع وزارت راه و شهرسازی قرار بود شاخص دسترسی مردم به مسکن به ۵ سال برسد درحالیکه امروز این شاخص به ۱۳ سال رسیده است و روندی فزاینده دارد که نشان می‌دهد وضع امروز بازار مسکن کشور با وضع مطلوب فاصله‌ای قابل توجه دارد.

وجود خانه‌های خالی نباید مانع ساخت مسکن جدید باشد

این کارشناس بخش مسکن درخصوص پدیده خانه‌های خالی در کشور گفت: مطالعات نشان می‌دهد در برخی کشورها مثل آلمان ایجاد خانه‌های خالی با کاهش قیمت مسکن همراه بوده است؛ اما در برخی کشورها مثل اسپانیا، ایتالیا و ایران، این پدیده در عین افزایش چشمگیر قیمت مسکن رخ داده است که نشان می‌دهد دلیل اصلی ایجاد خانه‌های خالی در این کشورها، نبود قوانین تنظیمی و در نتیجه فعالیت‌های سوداگری و سفته بازی بوده است.

وی افزود: خانه‌های خالی موجود در کشور اغلب با آنچه مورد نیاز مردم است فاصله دارد و از طرف دیگر نیاز مردم به خانه روز به روز درحال افزایش است. بنابراین نمیتوان گفت به دلیل وجود خانه‌های خالی دولت نباید برای ساخت گسترده منازل مسکونی برنامه ریزی کند. ساخت مسکن از سوی دولت باید تا زمانی که شاخص دسترسی مردم به مسکن بهبود یابد ادامه پیدا کند و در عین حال لازم است با اعمال مالیات‌های تنظیمی، سرمایه‌ها به جای سوداگری به سمت بخش‌های مولد و ساخت خانه‌های متناسب با نیاز مردم سوق پیدا کند.

عبداللهی در ادامه گفت: نیاز مردم به مسکن امروز در بازار وجود دارد. بر اساس برآوردها از سال ۹۳ تا امروز بیش از ۵ میلیون خانواده از دسترسی به مسکن محروم مانده‌اند و انباشت نیاز آن‌ها در بازار وجود دارد و دلیل اصلی عدم تقاضا، کمبود قدرت خرید آن‌هاست. در عین حال دولت موظف است به این نیاز خانواده‌ها پاسخ بدهد.

تامین مالی از بازار سرمایه به «ساخت مسکن» هدایت شود نه «سوداگری»

وی در پایان تاکید کرد: برای تامین مالی ساخت مسکن باید روش‌های مختلفی در دستورکار قرار بگیرد که یکی از آن‌ها بازار سرمایه است. درحال حاضر بار اصلی تامین مالی ساخت مسکن بر دوش نظام بانکی است، اما نظام بانکی توان پاسخگویی کامل به نیاز فعلی بازار مسکن را ندارد. در عین حال در زمینه تامین مالی از بازار سرمایه باید به نحوی عمل شود که منابع خرد مردم به سمت ساخت مسکن هدایت شود و نه اینکه به تشدید سوداگری و افزایش قیمت در بازار مسکن منجر گردد.

انتهای پیام/ مسکن



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.