۰۵ آذر ۱۴۰۳

رهبر معظّم انقلاب: علاج برون رفت از مشکلات کشور «اقتصاد مقاومتی» است.

شناسه: ۱۱۱۳۸۶ ۰۳ مهر ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۰ دسته: انرژی کارشناس: محمد صادق پاک پرور
۰

کشورهای اروپایی و به طور خاص آلمان و ایتالیا از جمله کشورهای پیشرو در توسعه انرژی تجدیدپذیر در دنیا هستند. در این کشورها، در ابتدای روند توسعه صنعت انرژی خورشیدی در اوایل سال ۲۰۰۹، دولت‌ها در راستای حمایت از این صنعت، اقدام به وضع یارانه‌های حمایتی کردند. اگر چه در سال‌های اخیر استفاده از این نوع سازوکار حمایتی، نسبت به قبل کمرنگ‌تر شده است.

به‌گزارش مسیر اقتصاد توسعه انرژ‌ی‌های تجدیدپذیر، بطور خاص انرژی خورشیدی و بادی از جایگاه ویژه‌ای در کشورهای اروپایی برخوردار است. کشورهایی چون ایتالیا، دانمارک، نروژ، فرانسه، انگلیس و بطور خاص آلمان، سرمایه گذاری‌های گسترده و همچنین راهبردهای میان مدت و بلند مدت متعددی را به‌منظور توسعه سهم انرژی‌های تجدیدپذیر از سبد انرژی مصرفی در دستور کار قرار داده‌اند.

در بین انواع انرژی‌های تجدیدپذیر، انرژی خورشیدی و بادی از اهمیت بسزایی برخوردارند. صنعت خورشیدی در اروپا طی سالهای اخیر روند رو به رشد و قابل ملاحظه ای را نسبت به دیگر انواع انرژی‌های تجدیدپذیر داشته است.

بررسی میزان تولید برق خورشیدی در اروپا در مقایسه با سالهای گذشته

در شش ماه اول سال جاری، میزان الکتریسیته تولیدی حاصل از انرژی خورشیدی در سراسر اروپا حدود ۶۸ تراوات ساعت برآورد شده است که نسبت به سال ۲۰۱۵، حدود ۷۰ درصد رشد داشته است.

دلیل روند رو به رشد تولید انرژی خورشیدی در اروپا را می‌توان در اتخاذ سیاست‌های تشویقی که کشورهای مختلف اروپایی جهت افزایش ظرفیت بهره‌برداری از این منبع انرژی در دستور کار قرار داده‌اند جستجو کرد. حفاظت از محیط زیست و همچنین تلاش در جهت تحقق اهداف مرتبط با توسعه پایدار را میتوان بعنوان ۲ عامل اساسی در روند توسعه بهره‌برداری از انرژی‌های تجدیدپذیر در اروپا قلمداد کرد.

حال سوال کلیدی که در ادامه بحث به آن پرداخته خواهد شد این است که دلیل چنین افزایش قابل توجه ظرفیت انرژی خورشیدی اروپا در سال ۲۰۲۰ نسبت به سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ چیست؟

آغاز عصر خورشیدی در قاره سبز

۱۵ سال قبل، مزارع خورشیدی تنها سهم کوچکی از قاره اروپا را به خود اختصاص داده بودند و میزان تقاضای انرژی خورشیدی در آن زمان تنها در حدود چند گیگاوات ساعت بوده است که در واقع سهم اندکی از تقاضای کل انرژی این قاره به خود اختصاص داده بود.

تا اوایل سال ۲۰۱۱، صنعت خورشیدی در حال طی کردن یک دوره گذار بوده است. بطوری‌که در اروپا از آغاز سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳، سطح تولید انرژی خورشیدی از حدود ۱۵ گیگاوات در ابتدای سال ۲۰۰۹، به حدود ۹۰ گیگاوات تا ابتدای سال ۲۰۱۳ میرسد که حکایت از رشد ۶ برابری تولید انرژی خورشیدی در اروپا طی این دوره ۴ ساله دارد.

پیشگامان تحول صنعت انرژی خورشیدی در اروپا کشورهای آلمان و ایتالیا بوده‌اند. از ابتدای سال ۲۰۱۳، روند توسعه صنعت خورشیدی در اروپا رو به کاهش رفت اما با شروع روند توسعه صنعت خورشیدی در انگلیس و همچنین تلاش آلمان در این راستا، روند کاهشی بوجود آمده تا حدی جبران شد.

آلمان با تولید بیش از ۵۰ گیگاوات انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۹، بزرگترین تولید کننده انرژی خورشیدی در اروپا است. همچنین پس از چین، ایالات متحده آمریکا و ژاپن، جایگاه چهارم را در دنیا از آن خود کرده است.

حمایت دولتهای اروپایی از توسعه انرژی خورشیدی به شیوه پرداخت یارانه حمایتی

آقای راب لالر[۱] در رابطه با روند توسعه صنعت خورشیدی در آلمان اینطور اظهار کرده است: آغاز فرآیند توسعه صنعت خورشیدی در آلمان از سال ۲۰۰۹ بوده است که با حمایت‌های یارانه‌ای دولت جهت استفاده از پنل‌ خورشیدی در پشت بام ساختمان‌ها و منازل، پشتیبانی شده است.

وی افزود: دولت آلمان در سال ۲۰۱۴، سازوکار تخصیص یارانه به صنعت خورشیدی را از یک سازوکار کاملا دولتی که در آن میزان یارانه پرداختی مستقیما توسط خود دولت تعیین میشد، به یک سازوکارمبتنی بر بازار تغییر داد و از زمان اجرای همین تغییر، سرعت توسعه صنعت خورشیدی، نسبت به دوره زمانی قبل از سال ۲۰۱۴ به‌مراتب کاهش پیدا کرده است.

فرآیند توسعه انرژی خورشیدی در برخی کشورهای اروپایی

رونق صنعت خورشیدی در بریتانیا کمی دیرتر از کشورهایی چون آلمان و ایتالیا اتفاق افتاد. در این کشور نیز به مانند آلمان و ایتالیا، دولت با استفاده از سازوکار تخصیص یارانه، به حمایت از توسعه صنعت انرژی خورشیدی در این کشور پرداخت. اما بدلیل اینکه قیمت پنل‌ خورشیدی سریعتر از ارزش یارانه پرداختی کاهش پیدا کرد(بدلیل شرایط اقتصادی)، توسعه دهندگان این صنعت نیز از این فرصت نهایت بهره را برده و به سرعت اقدام به دریافت یارانه دولتی کرده و از همین راه سود کلانی را نصیب خود کردند. اگرچه پس از مدتی، بااعمال محدودیت‌هایی بر نظام پرداخت یارانه صنعت انرژی خورشیدی، از سو استفاده افراد سودجو جلوگیری به عمل آمد.

از جمله دیگر کشورهای اروپایی که اهداف بلندپروازانه‌ای در صنعت خورشیدی دارد، فرانسه است. این کشور قصد صادرات سالانه ۲.۹ گیگاوات برق خورشیدی بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۵ دارد. همچنین فرانسه بدنبال آن است که ظرفیت تولید برق خورشیدی را تا سال ۲۰۲۵ بمیزان ۱۷.۲ گیگاوات افزایش دهد.

افزایش مزارع خورشیدی از عوامل توسعه انرژی خورشیدی

لالر در خصوص راهکارهای موثر بر توسعه تولید انرژی خورشیدی در اروپا گفت: یکی از فاکتورهای موثر بر رشد ظرفیت انرژی خورشیدی در اروپا، افزایش بهره‌برداری از مزارع خورشیدی در مقیاس بزرگ است.

بعنوان مثال، در ماه آپریل سال جاری، شرکت ایبردولا[۲] که یک شرکت فعال در زمینه توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در اروپاست، یک مزرعه بزرگ خورشیدی در شمال اسپانیا را به یک منطقه صنعتی محلی متصل کرد. این پروژه بزرگ با هدف تامین برق مورد نیاز صنایع محلی واقع در آن منطقه انجام شده است.

ذخیره سازی انرژی، چالش اصلی پیش‌روی صنعت انرژی های تجدیدپذیر

در پایان، آقای راب لالر خاطرنشان کرد: پایین آمدن هزینه‌های مرتبط با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، میتواند نویددهنده طلوع عصری جدید برای قاره سبز باشد. اما همچنان چالش اصلی پابرجاست: ذخیره‌سازی انرژی جهت استفاده‌های آتی. با وجود پیشرفت‌های بسیاری که در حوزه ذخیره‌سازی انرژی و بطورخاص فناوری پیل‌های سوختی اتفاق افتاده است ،ظرفیت و تکنولوژی فعلی در این حوزه، جوابگوی حجم عظیم انرژی حاصل از انرژی‌های تجدیدپذیری چون خورشیدی نیست.

پینوشت:

[۱] مدیر موسسه EnAppSys

[۲] Iberdola

منبع:

وبسایت renewableenergyworld

انتهای پیام/ نفت و انرژی



جهت احترام به مخاطبان فرهیخته، نظرات بدون بازبینی منتشر می شود. لطفا نظرات خود را جهت تعميق و گسترش بحث ارائه نمایید. نظرات حاوی توهين، افترا و تهمت به ديگران پاک می شود.