به گزارش مسیر اقتصاد بر اساس نامه ای که اخیرا توسط شبکه تحلیلگران اقتصاد مقاومتی خطاب به کمیسیون تلفیق منتشر شده، طبق آخرین آمار بانک مرکزی مربوط به خردادماه سال جاری، بانک ها پس از کسر سپرده های صندوق مسکن، معادل ۹۷.۸ هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه پس انداز با نرخ صفر درصد از مردم جذب نمودهاند که پس از کسر ذخیره قانونی، حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان می شود.
از این مبلغ، تاکنون حدود ۸۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه به مردم اعطا شده است. علاوه بر این، حجم سپردههای قرضالحسنه جاری نیز که آن هم با نرخ صفر درصرد جذب شده، حدود ۲۲۶ هزار میلیارد تومان است که تاکنون به تسهیلات قرضالحسنه تخصیص نیافته است.
بر این اساس در سال آتی ظرفیت پرداخت وام قرض الحسنه از ۴ مسیر امکانپذیر خواهد بود که در ادامه تشریح شده است:
سپرده های موجود و مصرف نشده قرض الحسنه
طبق آمارهای ارائه شده در حال حاضر حدود ۷ هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه مردم در بانک ها صرف اعطای تسهیلات قرض الحسنه نشده است.
بازپرداخت اقساط تسهیلات قرض الحسنه
برآوردها و آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد سالانه حدود ۲۰ درصد از حجم کل تسهیلات قرض الحسنه از طریق اقساط بازپرداخت شده و به عنوان منبع جدید جهت اعطای وام، در اختیار بانکها قرار میگیرد. بنابراین از این محل حداقل حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان منابع جهت اعطای تسهیلات قرضالحسنه در اختیار بانکها قرار خواهد گرفت.
افزایش سپرده های قرض الحسنه پس انداز
میزان سپردههای قرضالحسنه پس انداز در خردادماه ۱۳۹۸ نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۱ درصدی داشته است. آمارهای سالهای گذشته نیز نشان می دهد که سپردههای قرض الحسنه در هر سال حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد رشد داشته است. بر این اساس و با در نظر گرفتن رشد حداقل ۳۰ درصدی سپردههای قرضالحسنه پس انداز، ۲۷ هزار میلیارد تومان سپرده قرضالحسنه جدید جهت اعطای تسهیلات قرضالحسنه در اختیار بانکها قرار خواهد گرفت.
سپرده های قرض الحسنه جاری
درصورتی که با توجه به الزام قانون در تبصره لایحه بودجه، تنها ۱۰ درصد از سپرده های قرضالحسنه جاری که بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان حجم آن است، جهت اعطای تسهیلات قرضالحسنه مورد استفاده قرار گیرد، از این محل نیز حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان جهت اعطای تسهیلات قرضالحسنه از جمله ازدواج در اختیار بانکها خواهد بود.
ظرفیت ۷۰ هزار میلیارد تومانی منابع قرض الحسنه بانکها در سال ۹۹
بنابراین در مجموع، ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل سپردههای قرضالحسنه پس انداز و ۲۰ هزار میلیارد تومان از محل سپردههای قرضالحسنه جاری، در مجموع ۷۰ هزار میلیارد تومان، منابعی خواهد بود که برای پرداخت تسهیلات قرضالحسنه در سال آتی در اختیار بانک هاست.
از این منابع می توان برای پرداخت تسهیلات قرض الحسنه مختلف بهره برد. به عنوان نمونه برای پرداخت ۱ میلیون وام ازدواج (مطابق آمار سالانه) به ۴۰ هزار میلیارد تومان منابع نیاز است؛ همچنین اگر تمامی والدین صاحب فرزند جدید نیز تقاضای وام فرزندآوری داشته باشند، با توجه به نرخ ۱.۵ میلیون عددی موالید سالانه کشور، این سیاست به ۱۵ هزار میلیارد تومان منابع نیاز دارد. در نتیجه ۱۵ هزار میلیارد تومان منابع برای سایر مصارف قرض الحسنه از جمله اشتغال، کمیته امداد و … باقی خواهد ماند.
انتهای پیام/ وام ازدواج