روح الله وحیدکیانی کارشناس انرژی ضمن اشاره به اهمیت مدل تأمین محصولات پلیمری در گفتوگو با مسیر اقتصاد گفت: مدل تأمین مطلوب، الزاماتی دارد که باید رعایت شود. در سایه رعایت این الزامات است که میتوان به نیاز صنایع پاییندست در قالب تولید و واردات و در بسترهای عرضه مختلف پاسخ داد.
این کارشناس انرژی با اشاره به سازوکارهای بورس کالا در عرضه محصولات پلیمری تصریح کرد: در تأمین محصولات پلیمری مورد نیاز صنایع پاییندستی نمیتوان فقط مسیر بورس کالا را متصور شد و به دلیل عدم رفع کامل نیاز صنایع پلیمری در بورس کالا، این صنایع ناچار به روی آوردن به بازارهای بیرونی و خرید و فروشهای غیرقانونی میشوند. مقدار محصولات پلیمری که از مسیرهای خارج از بورس کالا تأمین میشوند، حدود دو برابر مقدار محصولات عرضه شده در بورس کالا هستند.
این کارشناس انرژی ادامه داد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای حل مشکل تأمین سرمایه در فروش نقدی، عرضه اعتباری را در دستور کار خود قرار داد که آن هم با مشکلاتی روبهرو است. به عنوان مثال از آنجا که برای خرید اعتباری، واحدهای متقاضی نیازمند تأیید پتروشیمیهای فروشنده هستند پس به نوعی عرضه اختصاصی شکل میگیرد.
وی در ادامه تصریح کرد: در واقع این نکته که پتروشیمیها میخواهند از دریافت وجه خود اطمینان حاصل کنند امری طبیعی است اما سازوکار این فرآیند باید به گونهای باشد که احراز توانمندی بازپرداخت مالی، توسط بورس کالا و نه توسط پتروشیمیها صورت بگیرد. بهطور کلی باید گفت عرضه اعتباری آنگونه که انتظار میرفت به اهداف خود نرسیده است، زیرا آن چیزی که از عرضه اعتباری مورد انتظار بوده، تأمین بخشی از سرمایه در گردش صنایع کوچک و پاییندست است که عملاً این امر محقق نشد.
وحیدکیانی در ادامه گفت: نکته دیگری که در رابطه با مدل تأمین میتوان به آن اشاره کرد نقش شرکتهای موزع است. یکی از مسائلی که بهواسطه بستر عرضه نامناسب محصولات پلیمری نمود پیدا میکند، عدم توجه به تولیدیها و مجموعههای کوچکتر با مقیاس تقاضای کمتر در کشور است. شرکتهای موزع میتوانند نیاز صنایعی که به دلیل حجم کمتر تقاضا، امکان خرید مستقیم از بورس کالا را ندارند؛ مرتفع کنند. اما چگونگی پوشش نیاز این صنایع کوچک باید با سازوکاری باشد که خودش باعث ایجاد بازار غیرشفاف و افزایش قیمتها نشود.
وی در خصوص نظام ارزیابی بازار افزود: برای تأمین محصولات مورد نیاز صنایع پاییندست در دستورالعمل تنظیم بازار مورخ ۱ مرداد ۱۳۹۷ ذکر شده است که تأیید واحد پاییندستی باید بر مبنای بیمه، برق و مالیات باشد. اما متأسفانه تاکنون این امر آنگونه که باید، رخ نداده است.
وحیدکیانی در پایان خاطر نشان کرد: به دلیل پویا بودن بازار محصولات پلیمری پیشنهادی که میتوان مطرح کرد، تعریف یک فرآیند انعطافپذیر است که بازار در چارچوب تنظیمگری و حمایت، قیمتها را مشخص کند. در همین راستا ایجاد عرضه وارداتی به صورت کنترل شده، برای شکستن انحصار چندگانه و اصلاح قیمتها کمککننده است. در واقع محدود بودن تعداد عرضهکنندهها هنگامی که بازار در اوج مصرف صنایع پاییندستی قرار دارد یا به عنوان مثال پتروشیمی به دلیل تعمیرات و نگهداری تولید ندارد، افزایش قیمت محصولات را به دنبال خواهد داشت. بنابراین افزایش رقابت و کشف درست قیمت در چنین شرایطی مورد نیاز است.
انتهای پیام/ انرژی