مسیر اقتصاد/ در یادداشت قبل به چالشهای قانونگذاری در مسئله بازگشت ارزهای صادراتی در دهههای اخیر پرداخته شد. در این یادداشت به بررسی مهمترین سازوکار بانک مرکزی برای مدیریت تبادلات ارزی مرتبط با تجارت یعنی سامانه نیما پرداخته میشود.
چالش لغو و الزام بازگشت ارزهای صادراتی چگونه به پایان میرسد؟
همانطور که در این یادداشت بیان شد، پس از الزام صادرکنندگان به پیمانسپاری ارزی در سال ۱۳۹۷، مهمترین چالشی که بانک مرکزی در اجرای این مصوبه با آن مواجه بود، فراهم نبودن زیرساختهای لازم و نداشتن تجربه اجرای آن در زیرساختهای موجود بود. بنابراین لازم بود روشها و سازوکارهایی از سوی بانک مرکزی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات ایجاد شود.
در سال ۱۳۹۷ در مجموع ۶ روش برای بازگشت ارز حاصل از صادرات از سوی سیاستگذار در نظر گرفته شد که به شرح زیر است:
از میان روشهایی که بانک مرکزی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات در نظر گرفته بود، مهمترین و اصلیترین روش، بازگشت ارز به شکل حواله ارزی است. دلیل اهمیت این روش آن است که عمده پرداختهای ارزی مرتبط با تجارت-صادرات و واردات- به شکل حواله ارزی انجام میشود و حواله بخش عمده سبد ارز صادراتی کشور را تشکیل میداد. بالطبع بانک مرکزی برای تسهیل بازگشت ارز حاصل از صادرات، باید سازوکاری را بهمنظور مدیریت معاملات حواله ارزی میان صادرکنندگان و واردکنندگان ایجاد میکرد.
اگرچه پیش از این در سال ۱۳۹۰ سامانهای با عنوان «پرتال ارزی» با هدف مبادله حواله ارزی میان صادرکنندگان و واردکنندگان ایجادشده بود، اما این سامانه به دلیل عدم تکمیل فازهای بعدی آن از سال ۱۳۹۲ عملاً به اهداف خود دست پیدا نکرد. بنابراین بانک مرکزی در اردیبهشتماه ۱۳۹۷ سامانهای را تحت عنوان «سامانه نیما» برای مدیریت خرید و فروش حواله ارزی توسط صادرکنندگان و واردکنندگان رونمایی کرد.
در ابتدای رونمایی از سامانه نیما، مقرر شد عرضه ارز در این سامانه صرفاً از سوی صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، معدنی، فولادی و فرآوردههای نفتی انجام پذیرد و سایر صادرکنندگان از سایر روشها برای بازگشت ارز خود استفاده نمایند. صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، معدنی، فولادی و فرآوردههای نفتی از دو جهت با سایر صادرکنندگان غیرنفتی متفاوت و نسبت به آنها دارای اهمیت ویژهای هستند:
بنابراین پس از تشکیل سامانه نیما در اردیبهشت ۱۳۹۷ بهمنظور مدیریت عرضه ارز حاصل از صادرات صنایع مذکور و تخصیص بهینه آن به واردات کالاها، ابتدا کالاهای وارداتی در قالب سه گروه –گروه اول کالاهای اساسی، گروه دوم و گروه سوم سایر کالاها- اولویتبندی شد و مقرر گردید صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، معدنی، فولادی و فرآوردههای نفتی ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ ارز رسمی -۴۲۰۰ تومان- در سامانه نیما به گروه دوم اختصاص دهند.[۲]
در مردادماه ۱۳۹۷ با تصویب هیئتوزیران، سایر صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی نیز مکلف شدند ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما عرضه نمایند و گروه دوم و سوم کالاهای وارداتی نیز ارز موردنیاز خود را از این سامانه تهیه نمایند. همچنین تعیین نرخ ارز در سامانه نیما به عرضه و تقاضای صادرکنندگان و واردکنندگان واگذار شد، با این قید که ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی، معدنی، فولادی و فرآوردههای نفتی ارزانتر از سایر صادرکنندگان و با لحاظ سقف قیمتی در سامانه عرضه شود.[۳] بنابراین سامانه نیما به مرجع اصلی تبادلات ارزی مرتبط با تجارت در کشور تبدیل شد.
بنابر آنچه تاکنون بیان شد، تشکیل سامانه نیما پاسخی بود به ضرورت مدیریت عرضه ارزهای صادراتی و تأمین ارز واردات به شکل حواله ارزی که این ضرورت پس از بحران ارزی ۱۳۹۶ بیش از پیش احساس شد و بانک مرکزی را به ایجاد بستری جهت مدیریت معاملات حوالههای ارزی مرتبط با تجارت سوق داد. حجم و کیفیت عرضه ارز توسط صادرکنندگان و محدودیتهای قیمتگذاری در این سامانه نیز موجب شد نرخ کمتری نسبت به بازار غیررسمی در این بازار شکل بگیرد. البته مبادلات ارزی در سامانه نیما در ادامه با چالشهایی مواجه شد که در یادداشت بعد بدان پرداخته میشود.
پی نوشت:
[۱] آمار سازمان توسعه تجارت از ترکیب صادرات غیرنفتی، ۱۴۰۰
[۲] مصوبه وزارت صنعت، معدن و تجارت، ۱۳/۳/۱۳۹۷
[۳] مصوبه هیئت وزیران، ۱۶/۵/۱۳۹۷
انتهای پیام/ پول و بانک