یک منبع آگاه دولتی در گفتگو با مسیر اقتصاد در خصوص ارتباط میان تصویب FATF و نرخ ارز به ارائه نکات خود پرداخت.
وی با اشاره به تاثیر برجام بر نرخ ارز گفت: همانطور که از ابتدا هم پیش بینی می شد، برجام پس از مدتی با بدعهدی آمریکا تقریبا منحل شد و این اثر معکوس و شدیدی بر نرخ ارز داشت.
این مسئول دولتی افزود: نرخ ارز ۳۵۰۰ تومان بود که برجام امضا شد اما امروز این نرخ به بیش از ۱۴ هزار تومان رسیده و ۴ برابر شده است.
وی تصریح کرد: عامل اصلی این مسئله آن بود که ما برای اصلاح و بهبود اقتصاد از طریق ظرفیت های داخلی اقدام نکردیم و به طور کلی چشم به اقدامات طرف مقابل دوختیم؛ لذا خروج از برجام به یکباره همه برنامه ریزی ها و مسائل را تغییر داد.
این منبع آگاه اظهار داشت: با این وجود، برجام توانست حدود ۲ سال به عنوان مسکّن عمل کند و البته ما را از اقدام عملی و جدی هم باز دارد. اگر همان ۲ سال پیش حداقل در کنار برجام به فکر اقدامات دیگر هم می افتادیم، وضعیت امروز این نبود.
این مسئول دولتی در ادامه با واکنش نسبت به نظر برخی مسئولین و رسانه ها در خصوص اثرگذاری تصویب FATF بر نرخ ارز گفت: اگر برجام بر نرخ ارز در میان مدت اثر گذاشت، FATF هم اثر می گذارد.
وی افزود: بعد از دو سال آثار منفی برجام بر نرخ ارز خود را نشان داد؛ اما در صورت تصویب FATF در مجلس، در کمتر از ۶ ماه شاهد افزایش چندبرابری نرخ ارز خواهیم بود و مجلس باید نسبت به این مسئله پاسخگو باشد.
این منبع آگاه دولتی در خصوص دلایل این مسئله گفت: قرار است در FATF حجم عمده ای از فعالیت های ایران غیرقانونی و تروریستی خوانده شود؛ همچنین بخش اعظمی از ارتباطات داخلی قطعه شده و نزاع آمریکایی-ایرانی به نزاع ایرانی-ایرانی تبدیل شود.
وی اضافه کرد: بر همین اساس، بخش قابل توجهی از تبادلات ارزی کشور قطع شده و دیگر چاره مقابله با آثار آن هم وجود نخواهد داشت چرا که خودمان پذیرفته ایم که چنین اتفاقی بیفتد. لذا این اثر مستقیم و شدیدتری روی نرخ ارز خواهد گذاشت چرا که دیگر هیچ کانال بانکی جدیدی نیز برای توسعه تبادلات پیش روی ایران نخواهد بود.
این مسئول دولتی در پایان گفت: اینکه اتحادیه اروپا کمک به ایران را منوط به FATF کرده و برای این به ایران فشار می آورد، قطعا دلایل متعددی دارد که باید بررسی شود. یکی از این دلایل، ایجاد پایبندی و گرفتن تعهدی جدید از ایران است.
انتهای پیام/ نظام مالی