به گزارش مسیر اقتصاد (مسیر اقتصاد)، بر اساس آخرین آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای مهرماه گذشته تا ۲۱ تیرماه جاری در مقایسه با سال گذشته میزان آب ورودی به سدهای کشور ۱۵ درصد کاهش داشته است.
بر اساس این گزارش، ورودی آب به سدهای کشور از ابتدای سال آبی تا ۲۱ تیرماه جاری ۳۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب بوده که نسبت به ورودی سال گذشته که ۴۲ میلیارد و ۲۲۰ میلیون مترمکعب بوده، ۱۵ درصد کاهش داشته است.
این گزارش با اشاره به اینکه ظرفیت کل مخازن سدهای کشور در سال جاری ۴ هزار و ۹۰۷ میلیارد متر مکعب است اضافه می کند: تنها ۶۰ درصد سدهای کشور پر است.
بر پایه این گزارش، از مجموع ۱۷۱ سد کشور فقط ۱۳ درصد آنها بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد پر بوده، ۶۶ درصد آنها تا ۴۰ درصد و ۲۱ درصد نیز کمتر از ۴۰ درصد آب دارند.
بر همین اساس، ۳۰ درصد سدهای کشور بین ۷۰ تا ۹۰ درصد، ۳۰ درصد سدها بین ۵۰ تا ۷۰ درصد و ۷ درصد بین ۴۰ تا ۵۰ درصد آب دارند.
در حالی که آمارها نشان دهنده کاهش ۲۰ درصدی نزولات جوی نسبت به میانگین بلندمدت دارد، آنچه امروز از آن به غلط به عنوان بحران آب یاد میشود، در حقیقت بحران مدیریت آب یعنی سیاستهای غلط در مدیریت آب بخش کشاورزی و بخش شهری است.
به نظر می رسد با اصلاح الگوی مصرف آب، مدیریت بهینه این منبع خدادای در بخش کشاورزی و همچنین بخش شهری با توجه به کاهش سالانه آب پشت سدها بتوانیم به بحران آبی در کشور خاتمه دهیم.
گفتنی است کارشناسان حوزه آب و کشاورزی راهکارهای فراوانی را برای مدیریت بهینه منابع آبی در کشور ارائه کرده اند که از میان آنها می توان به اصلاح الگوی کشت، استفاده از آبیاری قطره ای و کشت دیم در بخش کشاورزی و اصلاح شبکه آبرسانی، تفکیک آب شستشو از آب خوردن و استفاده از آب تصفیه کن های در بخش خانگی اشاره کرد.